Шойгу: Русия превзе 5 пъти повече територия в Украйна от Луганск и Донецк

5 млн. души е новото население на страната
20 дек 2023 18:00, Петър Бойчев
298
Шойгу: Русия превзе 5 пъти повече територия в Украйна от Луганск и Донецк
Снимка БГНЕС

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу отчете като голяма победа руската инвазия в Украйна в специален доклад за Въоръжените сили, цитиран от ТАСС.

Армията на Руската Федерация е превзела пет пъти повече територия в Украйна, отколкото са заемали т. нар. "Донецка и Луганска народни републики" преди "специалната военна операция", започнала на 24 февруари 2022 година, посочи Шойгу, съобщи и РИА "Новости".

Според данните на Шойгу, след анексията на украински територии в състава на Руската Федерация са влезли четири нови административни области с обща площ 83 хиляди квадратни километра и население от около 5 милиона души.

Министърът посочи още, че в резултат от военната интервенция Азовско море е станало вътрешно за Русия. Там е създаден нов военноморски район.

Шойгу изтъкна и възстановяването на железопътната връзка между Русия и Донбас, както и на сухопътния коридор с Крим, където вече минават влакове и се движат автомобили.

Според Шойгу руската армия е най-подготвената и боеспособна в света. "Днес руската армия е най-обучената и боеспособна в света, разполагаща с модерни оръжия, тествани в бойни условия", заяви министърът и уточни, че повече от 650 хиляди руски военнослужещи са получили боен опит в Украйна. "Приоритетни задачи за следващата година: продължаване на специалната военна операция до пълното изпълнение на задачите, поставени от Върховния главнокомандващ", подчерта Шойгу.

След това той обяви загубите на Украйна във войната. Над 383 хиляди убити и ранени военни - или повече от половината от цялата украинска армия, която заедно с резервистите в момента има около 700 хиляди военнослужещи. Унищожени повече от 14 хиляди танка, бойни превозни средства на пехотата и бронетранспортьори, свалени 553 самолета, 259 хеликоптера. Също така Шойгу отчете провала на украинското контранастъпление.

Той обяви, че има значителен приток на доброволци в руската армия. "Всеки ден повече от 1500 души кандидатстват за военна служба. Само тази година са наети около 490 хиляди военнослужещи по договор и доброволци. Освен това повече от четири хиляди руски студенти доброволно взеха академичен отпуск и изпълняват бойни задачи", каза Шойгу.

Министърът обяви и каква военна техника според него е получила Украйна от Запада:

-  5220 танка, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, 28 самолета, 87 хеликоптера, 23 хиляди дрона, над 1300 артилерийски системи, както и 2 650 000 снаряда.

"Военният персонал на НАТО контролира пряко системите за противовъздушна отбрана, оперативно-тактическите ракети и реактивните системи за залпов огън. При подготовката на удари с тези средства ние записваме американска, полска и британска реч в радиоприхващания", обяви също Шойгу.

По думите на Шойгу руският военно-промишлен комплекс е увеличил производството на танкове 5,6 пъти, бойни машини на пехотата - 3,6 пъти, бронетранспортьори - 3,5 пъти, безпилотни летателни апарати - 16,8 пъти, артилерийски боеприпаси със 17,5 пъти, а конструкторите създават нови оръжия за армията за четири до седем месеца вместо за пет до осем години при нормални условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 146 А за какво са му на Мъск още пари а,или на Ротшилд?
142
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А вчера Зеля направи пресконференция, опитвайки да имитира Путин и нито думица днес за това. Що, не е ли казал нещо, което да ви стопли душите, та не го споменавате ич?
141
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На Шойгу не може да му се вярва, добре. Ама защо Пентагона твърди че по време на контранаступа руснаците са превзели повече територии отколкото Украйна е отвоювала? Дигурно са се объркали хората от Пентагона,а? Така ще да е друго обяснение няма. Едъщност има,правят пропаганда в полза на Русия.хахахааааа
140
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А за какво и е на Русия още територия?Имат най-много в цял свят!
139
4
 
19
 
! Отговори
Итоги преди 4 месеца
Русия най голямата държава в света,се хвали,че е окупирала още територия....И населението на Русия...става все по многобройно,Обединено около путин първи Къси,отровителя....все по щастливо и заобиколено от все по обичащи ги държави. ..ТОВА ,КОЕТО САМ СИ НАПРАВИШ, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТИ НАПРАВИ.
138
4
 
10
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
рф контролираше в пиковия си момент на войната 20 процента от територията на украйна. сега е значително по малко. може да стане и повече. въпроса е, алкашите от сибир и кавказ дето разселват в мариупол ли ще опинят в леярните? ескимосите и зековете ли ще копат ***? кой ше сее кой ше жъне, да има повече, при положение, че няма европрограми, а ненаяли се чиновници...айде, неколко години ще карат по инерция докато продадат квот има за крадене, а после?
137
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Aйge нeмa нyжga...
136
14
 
11
 
! Отговори
Каблешков преди 4 месеца
Дай Боже здраве и успехи на Шойгу и г-н Путин и дано час по скоро изпълнят задачите на специалната военна операция.Имате подръжката на 86% от българския народ
135
10
 
17
 
! Отговори
ахахах преди 4 месеца
Превзела...за две години две села не може да превземе, стана за смях и вечно втора...вече и в самата блатна е втора.
134
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руското име Шойгу, на български Шугав ли е?
133
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много хубаво не е на хубаво.
132
8
 
11
 
! Отговори
ДА БЕ... преди 4 месеца
Превзела тя... На Байдън дедовия...
131
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен келешНали затова са еече без сеиация бе т.. ак ,щото руснаците я призрмиха завинаги.
130
5
 
2
 
! Отговори
Аз казах преди 4 месеца
До 128 почвай да сричаш мандарин
129
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Броят и дроновете за самолети!
128
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да си вземат посредници от Столипиново,които да договорят мир с руснаците.
127
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен келеш преди 4 месеца
Кви 533 самолета сте свалили бе Шойгич?ВСУ се бият срещу вас без авиация:):):):)
126
7
 
4
 
! Отговори
Споко преди 4 месеца
До Споко само да не стане вместо пощенски гълъби като стегне поледицата да тръгнат поляците с абрамсите през белгородска област, че тогива не пса ами направо позитано 20 требва да гръмнете с бомба да се замажат очите на верните слуги
125
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Аз казахА тая хилава армия що не могат да я бутнат с най модерните си оръжия 50 държави? За един приятел питам.
124
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Урките не стават за война, това обаче не оправдава рашките и смешните им доводи за нападение :))) Цялата им работа е, че там им беше житницата и стоманата, плюс това е по мек климата, не е чак толкова зле, както в Санкт Петербург или Масква :))