Шойгу: Русия превзе 5 пъти повече територия в Украйна от Луганск и Донецк

5 млн. души е новото население на страната
20 дек 2023 18:00, Петър Бойчев
298
Шойгу: Русия превзе 5 пъти повече територия в Украйна от Луганск и Донецк
Снимка БГНЕС

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу отчете като голяма победа руската инвазия в Украйна в специален доклад за Въоръжените сили, цитиран от ТАСС.

Армията на Руската Федерация е превзела пет пъти повече територия в Украйна, отколкото са заемали т. нар. "Донецка и Луганска народни републики" преди "специалната военна операция", започнала на 24 февруари 2022 година, посочи Шойгу, съобщи и РИА "Новости".

Според данните на Шойгу, след анексията на украински територии в състава на Руската Федерация са влезли четири нови административни области с обща площ 83 хиляди квадратни километра и население от около 5 милиона души.

Министърът посочи още, че в резултат от военната интервенция Азовско море е станало вътрешно за Русия. Там е създаден нов военноморски район.

Шойгу изтъкна и възстановяването на железопътната връзка между Русия и Донбас, както и на сухопътния коридор с Крим, където вече минават влакове и се движат автомобили.

Според Шойгу руската армия е най-подготвената и боеспособна в света. "Днес руската армия е най-обучената и боеспособна в света, разполагаща с модерни оръжия, тествани в бойни условия", заяви министърът и уточни, че повече от 650 хиляди руски военнослужещи са получили боен опит в Украйна. "Приоритетни задачи за следващата година: продължаване на специалната военна операция до пълното изпълнение на задачите, поставени от Върховния главнокомандващ", подчерта Шойгу.

След това той обяви загубите на Украйна във войната. Над 383 хиляди убити и ранени военни - или повече от половината от цялата украинска армия, която заедно с резервистите в момента има около 700 хиляди военнослужещи. Унищожени повече от 14 хиляди танка, бойни превозни средства на пехотата и бронетранспортьори, свалени 553 самолета, 259 хеликоптера. Също така Шойгу отчете провала на украинското контранастъпление.

Той обяви, че има значителен приток на доброволци в руската армия. "Всеки ден повече от 1500 души кандидатстват за военна служба. Само тази година са наети около 490 хиляди военнослужещи по договор и доброволци. Освен това повече от четири хиляди руски студенти доброволно взеха академичен отпуск и изпълняват бойни задачи", каза Шойгу.

Министърът обяви и каква военна техника според него е получила Украйна от Запада:

-  5220 танка, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, 28 самолета, 87 хеликоптера, 23 хиляди дрона, над 1300 артилерийски системи, както и 2 650 000 снаряда.

"Военният персонал на НАТО контролира пряко системите за противовъздушна отбрана, оперативно-тактическите ракети и реактивните системи за залпов огън. При подготовката на удари с тези средства ние записваме американска, полска и британска реч в радиоприхващания", обяви също Шойгу.

По думите на Шойгу руският военно-промишлен комплекс е увеличил производството на танкове 5,6 пъти, бойни машини на пехотата - 3,6 пъти, бронетранспортьори - 3,5 пъти, безпилотни летателни апарати - 16,8 пъти, артилерийски боеприпаси със 17,5 пъти, а конструкторите създават нови оръжия за армията за четири до седем месеца вместо за пет до осем години при нормални условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
10
 
16
 
! Отговори
Фитьо преди 4 месеца
Русия винаги бавно тръгва,но тръгне ли е като валяк."Ню Йорк Таймс" описва опасенията.В първите ,6 месеца Русия си е намалила военното производство като го отдават на санкциите,въпреки,че тя си има всичко и по-вероятно е било заради лоша организация.Днес обаче рязко е надминала това отпреди войната.Ами спрете да произвеждате автомобили и правете танкове за Украйна,ама надали.
162
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От дадените цифри, една не е вярна.Били свалили 553 самолета и 300 хеликоптера!!! Ако украйнците имаха такава авиация сега щяха да са в Мацкве.
161
11
 
5
 
! Отговори
Да преди 4 месеца
Истина.
160
8
 
12
 
! Отговори
Търкаланов преди 4 месеца
Верно ли самая магучея се плюнчи почти две години в Украйна? Че и 40% от бюджета си ше харчи за тея 5 милиона души да не се върнат пад под "украинско робство"?
159
5
 
6
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 4 месеца
До 167Абе другарю,туй да не ти е играта Call of Duty?Бегай ти през минните полета,*** копейка!
158
9
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
И така, още ли ще се лъжем, че просията има някакви други цели, освен завземане на територия, без оглед на щетите?
157
14
 
10
 
! Отговори
абе преди 4 месеца
имаше там някаква контраофанзива на някакви бала-мурници - ама кога беше, къде беше и защо беше, никой не разбра!
156
5
 
7
 
! Отговори
Фитьо преди 4 месеца
"Все едно,че бяхме сред безбрежен океан.Импрратора преди всяко генерално сражение се надяваше това да е последното и да унищожи руската армия,но тя си отстъпваше организирано и дори не даде след 16 битки битка за Москва,а научихме ,че ни е преградила пътя към топлия и богат юг и очаква своите резерви.Императора е съкрушен -, предложението му за мир отговорът бе - войната едва сега започва.". Коленкур.
155
12
 
11
 
! Отговори
Байдън преди 4 месеца
На тая шматка Путин като му гръмна два шамара знаете ли как ше влезе в реалността - да се маха от Украйна не му ли е ясно че загуби тая война още от първия ден само губи времето на всички
154
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Баси ***. Това че им замина половин милион армия в мелачката не ги бърка обаче.Наистина са плиткоумни.
153
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сериозно ли? В Москва има 20п вида яюца, бу мульо. Кой ти разказа за опашките. Я, си отвори тубата и разгледай руските магазини какво изобилие и гледай да не припаднеш, затова първо пий американски антидепресанти преди да ги изгледаш.
152
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Войната си върви а евроатлантиците си лаят задлъжняват и изчезват . Да задържат така по дълго време да видим ко ще стане с ЕС ту и членството за усвояване . И тука почнаха да вдигат данъците явно много фирми фалират и няма кой да пълне бюджета за усвояване .
151
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Респект за Русия.
150
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Около Москва има опашки за евтини яйца по 4 лв яйцето!Ще гладуват тази зима за да взимат територия!
149
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Почна ли вече американската операция и съюзници срещу хусите или не смеят? Укрите поне опитаха срещу русите. Уф, страхливо племе това западното.
148
7
 
7
 
! Отговори
Бай Марин преди 4 месеца
Шойгуевич обаче не казва че 50% от завзетите териотии бяха освободени, включая "изконно рузкия град" Херсон. Обосраната руска армия гълта 1/3 от бщджета за да превземе Авдеевка и да удържи Бахмут. Тея пияндета сме ги прали яко през ПСВ.
147
11
 
8
 
! Отговори
е, и преди 4 месеца
хайде, вървете да се биете срещу сибирската мечка!
146
8
 
11
 
! Отговори
Трезв_Гъ преди 4 месеца
Били сме в Русия, лукса дето е там го няма никъде, но има нюанси ако сравним с арабските страни расняците са много назад.А пък руската мизерия също я няма никъде по света. Иначе показухата в големите градове е за счет на петро долари и петро евро. Постигната със западни технологии и западни денги заплатени на бензиностацията с ракети.
145
13
 
12
 
! Отговори
Свещеная война преди 4 месеца
Вставай страна огромная.Докато е жива тази песен Русия няма кой да с бутне.
144
16
 
11
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 месеца
Абе, ***, идете поне веднъж до Русия да видите за какво става дума. Не аз, западняците го признават. Ако не можеше да идете, поне изгледайте няколко видео записи - американски, не руски. Да видите сгради, булеварди, моркови и т.н. Стига с тая профанщина... Пфууу...