Ловът е започнал: Снайперистката Кукувицата, която убива в защита на Украйна

Тя някога е била фотограф в Киев
4 яну 2024 22:10, Нели Христова
528
Ловът е започнал: Снайперистката Кукувицата, която убива в защита на Украйна
Снимка: БГНЕС

От заграждението си на километър украинскиата снайперистка насочи пушката си към дупката, пробита през бетонния периметър на каменодобивната мина, чакайки руснаците да се появят отново.

Снайперистката от 47-ма бригада беше изстреляла десет куршума с калибър 338 по стената, зад която се криеха петима мъже. Единият беше очевидно ранен, преди да се събуди и да закуцука към прикритие, без пистолета си. Руската нападателна група, част от по-широко нападение срещу Авдиевка, беше в безпорядък.

През пролетта зеленината нарушаваше линията на зрение на снайпериста. През лятото промените в температурата заблуждаваха обхвата й за търсене на топлина. През есента вятърът духаше твърде силно.

Но настъпването на по-студените месеци — когато дърветата не предлагаха никаква преграда, с изключение на случайните купчини имел, а човешките тела проблясваха в издайническо оранжево на прицела й — означаваше, че сега условията са в нейна полза, особено след като руснаците изглежда възнамеряваха да изпращат лошо обучени мъже в ничията земя.

Известна като Кукувицата заради навика си да кацне високо над бойното поле, снайперистката знаеше, че четиримата останали пехотинци ще трябва да се опитат да избягат през пропастта, за да достигнат безопасността на близката гора. Всичко, което трябваше да направи, беше да чака.

Украинският екип от трима души, включващ Кукувицата, Джаксън, нейния командир и наблюдател и втори снайперист, с когото тя редуваше нощни смени, чакаше 48 часа.

Сега появата на шлем и торс, представителна цел, изискваше момент на спокойствие. Беше прохладен ден. За съжаление на руския войник, 32-годишната Куку, фотограф в Киев преди войната, направи изчисленията си точно.

Куршум, пътуващ на 300 метра, може да изисква до 60 см настройка.

"Когато правя снимка, чакам момента, когато обектът изразява емоция. Когато работя като снайперист, просто чакам подходящия момент за стрелба", признава тя пред The Times.

Тя дръпна спусъка на персонализираната си пушка, чиято цев беше боядисана със спрей в матово сиво.

"Не е като по филмите. Нямаше фонтан от кръв", казва тя. "Видях го да пада. След това спря да се движи."

Останалите, като видяха другаря си убит, изглеждаха парализирани от страх. Украински пехотинци бяха изпратени, придружени от бойна машина Брадли, и лесно ги убиха - още един пример за добавената стойност от снайперист на бойното поле чрез ужаса, който вдъхват.

Според американското разузнаване Русия е пожертвала 13 000 мъже в опит да овладее Авдиевка, въгледобивният град край Донецк в центъра на неотдавнашните боеве. Куку е натоварена със задачата да защитава Степове, едно от селата на север, което се съпротивлява на обкръжението на града.

Лятната контраофанзива на Украйна не успя да измести фронтовите линии на войната към Азовско море, както се надяваха в Киев, а президентът Путин е нетърпелив да представи още една победа на руската общественост преди изборите през март. Не му липсва работна сила.

Украинските войски са се окопали около Авдиевка и използват предимството на защитниците, за да нанесат колкото се може повече жертви на вълните от вражески войници.

Валерий Залужни, висш генерал на Украйна, предложи изтегляне от Авдиевка, ако загубите станат твърде големи. Но дотогава той е решен да нанесе максимално поражение на врага.

Куку намира задачата да защитава селото много по-лесна, отколкото работата с нападателните войски около Роботин през лятото. Но руснаците продължават да идват, включително невъоръжени мъже, излизащи на очевидни самоубийствени мисии, носейки найлонови торбички, за да доставят вода и храна на своите другари.

Тези странни персонажи получават прякори от украинците като "Гандалф", брадат мъж с тояга, когото те гледат да се скита безцелно към украинските позиции един ден.

Миналия месец американската армия прие първата жена снайперист на активна служба в своите редици. Украйна, от друга страна, има дълга история на жени стрелци и Куку далеч не е единствената, разположена срещу Русия. Тя каза, че след медиците снайперистът е длъжността с най-равностойно представителство между половете в украинската армия.

Съветският съюз разчита на жени снайперисти, за да защитава родината по време на Втората световна война, най-известната от които беше Людмила Павличенко, украинка, известна като "Госпожа Смърт".

Получила прякора си от американската преса по време на пропагандна обиколка на САЩ, където репортери я питаха дали носи грим в битка, Павличенко отбеляза 309 убийства по време на обсадите на Одеса и Севастопол, което я направи един от най-смъртоносните снайперисти в историята.

"Покосихме хитлеристите като зряло зърно", каза тя.

Кукувицата, миниатюрна фигура, чиито движения винаги са отчетливи и преднамерени, има подобно мислене.

"За да бъдеш добър снайперист, трябва да имаш издръжливост", казва тя пред The Times. "Жените са по-търпеливи от мъжете. Не изпитваме желание да станем и да започнем да тичаме наоколо и да стреляме по хора. Чакаме врага да дойде при нас."

За разлика от градските битки като Сталинград, украинските снайперисти рядко влизат в двубои с противоположните позиции, предпочитайки да нанасят артилерийски удари, вместо да предизвикват руснаците на престрелка. Двама украински войници бяха убити в Авдиевка миналата седмица от руски снайперисти, когато отидоха да изпушат по цигара.

Куку е почитателка на Павличенко, но не желае да получи същия прякор и се присмива на някои от по-големите приказки, които е чувала за героични снайперисти.

Тя предпочита трезвите разкази на Крис Кайл, американския снайперист, чиято трагична история е разказана във филм, спечелил Оскар, режисиран от Клинт Истууд и с участието на Брадли Купър.

Путин може да се възползва от привидно неизчерпаеми запаси от бивши затворници и наборници от Сибир в опит да превземе Авдиевка, но Украйна изчерпва своите войници.

На Кукувицата наскоро било наредено да служи в редовната пехота въпреки уменията й на снайперист, усъвършенствани в продължение на седем години в украинската армия. Последният път, когато тя получи отпуск да посети семейството си в Киев, било през август.

Малко преди Коледа танков снаряд експлодира близо до позицията на Куку, оставяйки я с тежко сътресение.

Джаксън, който е на 44 години, казва, че руснаците, които се изправят срещу тях, са увеличили скоростта на стрелбата си от 100 минометни снаряда на ден на 500. "Имаме много снаряди, но руснаците винаги имат повече."

Кукувицата, от своя страна, казва, че би могла да подобри скоростта на убиване, ако имаше куршуми 375 CT, увеличавайки обхвата си до 2 км.

Кривогледите стрелци са галено известни от редовната пехота като "бригадата с едно око". Миналата година един от тях, 58-годишният Вячеслав Ковалски, бивш бизнесмен, твърди, че е убил руски войник на разстояние от 3,8 километра, световен рекорд.

Кукувицата е отбелязала две убийства от разстояние 1,3 км, две от 1 км и три от 600 м. "Понякога виждаш нещо в храстите да се движи, стреляш и то спира да се движи. Но ние не ги броим", казва тя.

Нейната тежка пушка се транспортира около бойното поле вече сглобена, което означава, че тя трябва само да постави двуножката си и да прикрепи заглушителя.

"Много по-интересно е, отколкото да си в пехотата, защото трябва да използваш мозъка си", казва тя. "Правиш план, намираш позиция. Тогава ловът започва."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


528
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
374
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Рекордът е от 4210 м разстояние през 2017 г, за какви украински рекорди от 3,8 километра ми пишете, ба си пропагандата! Или що е украинец все е рекордьор!?
373
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Скоро, ако не се и случило вече един СВЛК-14 Здрач , ще и мелне в междувеждието
372
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къв е тоз мъж на снимката
371
2
 
11
 
! Отговори
И още по нелепо.... преди 4 месеца
Кукумицина имала пушка стреляща с куршуми калибър 338 ..... обаче ако имала куршуми калибър 375 СТ / РАЗЛИЧЕН КАЛИБЪР ? Цевта на тая пушка да не е еластична ? / щяла да повиши скороста си на убиване??? Ама пък иначе харесвала работата си на снайперист, щото можела да седи цял ден на едно място и да чака някой да дойде за да го убие .... А с мечтаните 375 СТ щели да идват по- често .... ... Ахахахахаха. Спирам да чета . Това ще ме убие. Защо не е в хумористичната страничка на сайта?
370
2
 
8
 
! Отговори
Това е нелепо... преди 4 месеца
Украинският екип от трима души, включващ Кукувицата, Джаксън, нейния командир и наблюдател и втори снайперист, с когото тя редуваше нощни смени, чакаше 48 часа. .... Ахахахаха . Това не са ли ПЕТ души .... И как може да редуваш нощни смени ц някого, който чака 48 часа / ДВЕ денонощия ... ДВЕ нощи / ...... МОЛЯ , ИЗПРАТЕТЕ ТОЗИ ТЕКСТ ДА БЪДЕ ПРОЧЕТЕН НА ВОЙНИЦИТЕ В РУСКАТА АРМИЯ ВОЮВАЩА В УКРАЙНА ... ЩЕ УМРАТ ОТ СМЯХ И УКРАЙНА НАЙ-НАКРАЯ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА БЕЗ ДА ДАДАТ ПОВЕЧЕ ЖЕРТВИ.
369
4
 
10
 
! Отговори
СВОЙ преди 4 месеца
Преди година имаше подобна,но гереойски пое 9г олово в главата си.Очакваме скоро същата новина и за тази.
368
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Без паника, моля ! Всички агресори свършват или в затвора или в земята !
367
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много обичам да ,,снимам" русофили.
366
14
 
5
 
! Отговори
Русуфлскит примитиви преди 4 месеца
В опит да се изкриви нечие умение да се защитава от агресивен тероризъм. Русуфила ще ви продаде за една Копейка
365
6
 
16
 
! Отговори
донос.бг преди 4 месеца
Кукунела Христова тотално скъса връзка с главния си мозък,доколкото го е имала... За 100 гривни какво ли не прави горката!
364
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Видях клип с грозни кючеци които се играят от назначения от пиндостан местен феодал или както и да го наречете няма да сбъркате жалка картинка.
363
6
 
22
 
! Отговори
Кики преди 4 месеца
Комикси, пропаганда, пасквили и тъъъпотия до шия. Това не се чете от глууупост. Жаааалк, жалка, жалка бездарна дооолна и гнууусна драсканица. Куки като я хванат вагнеровците ще изживеява най-съкровенните си еротични мечти в продължение на месец преди да стане на пааарцал негоден за употреба и да я застрелят в пИтката.
362
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ремонтаджиите у нас плащат ли данъци като вдигат шум до небесата.
361
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Гошо==Моля,не обиждайте децата,те са прекалено интелигентни,за да се вържат на тоя жалък пасквил! А относно написаното за прякора на тази,че я кръстили кукувица,защото кацала на високо и от там стреляла,не отговаря на привичките на птицата кукувица! Най-характерната нейна особеност е,че е птица хулиган,която снася в чужди гнезда,не се грижи за поколението си и е безпътна и проклета! Точно както укрофашагите се опитаха да унищожат милиони рускоговорящи хора в собствената им земя!!!
360
9
 
6
 
! Отговори
Сринат кенеф преди 4 месеца
В центъра на София с 4 букви ? Първата е "М"
359
16
 
10
 
! Отговори
Русуробчета преди 4 месеца
Пак ви приседна а
358
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен== Майк Снайдър/ не е путинофил/ : Америка се самоуби!!! Финансовата ни империя приключи!!! Ярко потвърждение за краха на задокеанския агресор!!!
357
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
тя не ги вижда чака с часове и като се показва първият го убива, но пък веднага вижда изражението на останалите трима че са парализирани хахахахах пропагандна помия
356
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ковид агресора си призна наскоро че е избил по света 6700000 а колко е осакатил не се знае... откакто гръмнаха лабораторията в укрия и ковида намаля
355
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само че в случая агресорът не е от славянски а от презокеански произход и е назначил за президент на Украйна един човечец въртящ на младини кючеци, и изнасял представления пред Путин.