Русия купува от САЩ спътникови снимки за насочване на ракетните удари по Украйна

Търговските компании твърдят, че внимателно проверяват клиентите си
18 мар 2024 22:00, Петър Бойчев
165
Русия купува от САЩ спътникови снимки за насочване на ракетните удари по Украйна
Снимка: Facebook

Руските удари с крилати ракети с голям обсег на действие най-вероятно се извършват със сателитни изображения, предоставени от американски компании, пише американското списание The Atlantic, позовавайки се на военен източник.

Според него последователността е ясна: сателит прави снимки на дадено място и след няколко дни или седмици пристига ракета. Понякога друг сателит след това прави допълнителни изображения, може би за да провери степента на щетите, пише вестникът. "Броят на съвпаденията, при които снимката е последвана от удари, е твърде голям, за да бъде случаен“, казва източникът.

Списанието пише, че понякога съвпадението е просто съвпадение, но подозрителните случаи се натрупват и тъй като много компании за сателитни изображения предлагат списък с архивирани изображения с дати и координати, е възможно да прегледате десетки хиляди изображения, направени в Украйна, и да забележите подозрителни модели, предава Фокус.

Отбелязва се, че има стотици такива случаи. В същото време Украйна твърди, че следи прелитането на руски сателити и доскоро предполагаше, че съюзнически сателити няма да бъдат достъпни в полза на Русия. "Преди около шест месеца не можехме да си представим, че частни компании ще продават сателитни изображения в чувствителни зони. Но "стана трудно да се повярва, че тези съвпадения са случайни“, казва украинският военен служител.

Украинското министерство на отбраната подозира, че Русия купува сателитни изображения от Съединените щати чрез трети страни и че тези изображения "могат да бъдат използвани във въоръжена агресия срещу Украйна“.

"Поръчването на изображения от тези компании е по-лесно, отколкото си мислите. Остарели, замъглени изображения могат да бъдат публикувани безплатно в Google Maps. Свежите, ясни изображения на това, което искате или не искате да увеличите, струват малко повече", пише списанието. "Компаниите предлагат невероятно бързи срокове за изпълнение на цена от хиляди долари. По-бързото време за изпълнение и по-високата резолюция добавят стойност“.

Двете най-големи търговски компании за сателитни изображения в Съединените щати са Maxar и Planet.

И двете предоставиха изображения на украински обекти, по-късно ударени от руски ракети.И двете подчертаха, че внимателно проверяват клиентите си и спазват разпоредбите на САЩ, които забраняват транзакции с Русия от началото на войната.От Maxar отказаха да коментират конкретни случаи на поръчки за подозрителни изображения в Украйна и подчертаха, че са "прекратили всички бизнес отношения с руски субекти, включително дистрибутори, в началото на март 2022 г.“ От Planet казват, че се ангажират да предоставя изображения на "отговорни субекти като правителства, организации за помощ и медии“, а също "внимателно, за да се избегне възможността за неправилно използване и злоупотреба", се казва в публикацията.

Добавя се, че нито една от двете компании не желае да каже дали някога е открила, че Русия използва нейни изображения, нито желае да опише как гарантира, че нейните клиенти всъщност не са руски подставени компании.

Военният отбеляза, че няма причина да смята, че самите компании подкрепят Русия във войната. Както Planet, така и Maxar правят много бизнес с правителството на САЩ и съзнателното приемане на руски пари би застрашило договорите и би ги изложила на регулиране.

За да предпазят изображенията от ръцете на Русия, сателитните компании ще трябва да контролират не само от кои клиенти приемат задания, но и препродажбата на тези изображения, казва друг източник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Какво излиза - пидерите си нямат техни сателити с достатъчно ясна картина. Само на думи го докарват.
133
0
 
1
 
! Отговори
реалност преди 1 месец
днес, вие задминахте факти по простотии.............руснаците опряли до снемките на сащ??????????????
132
1
 
3
 
! Отговори
Сър Козяк преди 1 месец
Спътниковите снимки не са откраднати а купени. Официално и легално. И за тях е платено директно от купувача. Не е ли по-добре заглавието да е "САЩ продават спътникови снимки на Русия" . Или така ако е написано ще ядосаме ... там онова посолство, в което живее губернатора който управлява България .Не че нещо... ама НЯМА КАК да купиш кквоти и да е, ако никой не ти го продава. Не е възможно.
131
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕЗНАМ КОЙ КАКВО КУПУВА ОТ САЩ АМА ПЕТЪР БОЙЧЕВ СЪС СИГУРНОСТ СИ Е КУПИЛ ДИПЛОМАТА ПО ДЖУРНАЛИСТИКА ОТ ХАРВЪРДЪ
130
4
 
1
 
! Отговори
Всъщност... преди 1 месец
Добре че САЩ организира Будапещенския меморандум и принуди Украйна да предаде на Русия ЦЕЛИЯ си ядрен арсенал, та да може Путин да започне тази война.Двете страни са Дългогодишни бизнес партньори, ФАКТ е че САЩ многократно ОТКАЗАХА да включи Русия в списъка си с терористични държави и да прекъснат търговските си отношения с нея както направи Европа... Упс, Европа не търгува с Русия,но това не се отнася за Германия, както се разбра. И за Белгия.И Франция търгува и Испания, и Холандия.. и Гърция
129
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре е, че Путин започна тази война. Ако всичко беше по старому нашите русофилки щяха да си кютат както и преди. А сега вече бавно, но неизменно идва време, в което ще им се случат....ммхм... много интересни работи.
128
3
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Путангутана казал, че НАТО трябвало да спре да се разширява! А какво още беше казал - "Границите на Росия не свършват никъде". Тъй е в руския мир - лицемерие и демагогика. Само с бой ще се оправят.
127
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЛКОХОЛИЗМЪТ изключва мозъка. ЗАТОВА АЛКОХОЛИЗМЪТ СЕ НАСЪРЧАВА В РУСИЯ. НА КРЕМЪЛ МУ ТРЯБВА стадоБЛЕЕЩО : НИЕ СМЕ ВЕЛИКИ. ЗНАЕТЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО наСТАДОТО
126
4
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Айде сега купували снимки. Преди две години Пецков усукваше думи и обясняваше как всички сателитни снимки на военни престъпления на руската армия били фейкове. Днес вече им вярва ли?
125
2
 
4
 
! Отговори
Вероятно невероятно преди 1 месец
Руснаците не вярват на американците - да не говорим за насочване на ракетни удари.
124
2
 
9
 
! Отговори
Е и? преди 1 месец
Американците изкупуват руския Уран и Титан. Явно търговията тече.
123
2
 
8
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Тъй като и двете страни имат изгода от продължителна война не е чудно, че САЩ подклаждат конфликта.
122
6
 
15
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХ преди 1 месец
Те щото Руснаците си нямат никаква представа от космически технологии. Не са изпратили първия спътник в космоса. Не са изпратили първия човек в космоса. Не са изпратили първата жена в космоса. Не държат рекорда за най дълъг престой в космоса. Не са построили първата орбитална станция в космоса. Не са изпратили и първия военен и шпионски сателит в историята. Първата спътника снимка не е Руска. Всичко това е Руска пропаганда. Единственото вярно е че Американците са стъпили на луната!
121
4
 
6
 
! Отговори
Хамстер преди 1 месец
Искат да кажат ,че Русия няма стелит?
120
5
 
8
 
! Отговори
БАЙ 100ЯН преди 1 месец
Целта е да ударят Мъск. Първо го обвиниха ще продава Старлинк терминали ,след което Руските войски показаха снимки от десетки изоставени от Укрите устройства . Сега се опитват да го обвинят че им продава спътникови снимки. Може би сега Русия ще предостави спътникови снимки как бършат задн.ика на Байдън докато е в тоалетната.И всичко това е защото Мъск подкрепя Тръмп !
119
8
 
9
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Роснаците са пионери в областта на зелената енергия. Вижте как сами си запалиха половината петролни рафинерии, и продължават още да палят.
118
5
 
5
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
В артилерията,геодезията и хидрология на сушата не се взимат под внимание закръгления на планетата.При изчисленията важат само надморска височина и координати,които са ясни по принцип.Явно мерачите на Руснаците са безпогрешни в прицелването и унищожението е детска игра.Как пък веднъж Украинците не се похвалиха,че Руснаците са стреляли напразно.
117
6
 
8
 
! Отговори
МАРИЯ преди 1 месец
Наскоро гледах документален филм за зона 51.Бивши служители разказаха как са рисували с боя футористични самолети уж от извънземен произход по пистата за да може като мине Руския спътник над зоната да ги заснеме и Руснаците да се паникьосат от научните постижение на запада. Незнам кой нормален би повярвал че Русия ще купува Американски спътникови снимки като дори първия спътник в историята (Спутник1) е Руски.
116
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До IQ 3.14 107 - МКС е създадена с ноухау на Русия. Руснаците участват заради финансова изгода, американците участват щото не знаеха как да си направят орбитална станция. Тяхната скайлаб не издържа много навремето. Това се нарича симбиоза - изгода за всички страни.
115
1
 
3
 
! Отговори
Чичо Чо преди 1 месец
Горе долу колко струва една снимка.В рубли или в долари ги плащат на Чичо Сам.