Руската църква обяви войната с Украйна за "свещена"

Призова всички руснаци за обединение под Кремъл
30 мар 2024 09:30, Петър Бойчев
169
Руската църква обяви войната с Украйна за "свещена"
Снимка БГНЕС

Руската православна църква (РПЦ) обяви агресивната война на Москва срещу Украйна за "свещена" и призова всички руснаци и "клонове на този народ", включително "източните славяни", да се обединят под шапката на Кремъл.

Декларацията дойде по време на събор на Световния руски народен съвет, на който религиозни, политически и културни фигури в страната се срещнаха в московската катедрала "Христос Спасител".

Главата на Руската православна църква и съюзник на Путин патриарх Кирил оглави събора. От началото на пълномащабната война той е критикуван, че предоставя религиозно оправдание за войната и не осъжда недвусмислено агресията.

Събитието обединява висшето църковно ръководство, чиновници, бизнесмени и културни дейци. Документът е адресиран до законодателната и на изпълнителната власти в Русия.

„От духовна и морална гледна точка специалната военна операция е Свещена война, в която Русия и нейният народ защитават единното духовно пространство на Света Русия", се казва в публикувания на 27 март документ.

По-нататък се твърди, че войната има за цел „защита на света от настъплението на глобализма и победата на Запада, който е изпаднал в сатанизма“.

"След войната цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключително влияние на Русия. Възможността за съществуването на русофобски политически режим, враждебен към Русия и нейния народ на тази територия, както и политически режим, контролиран от външен център, враждебен към Русия, трябва да бъде напълно изключена“.

През февруари 2022 г. патриарх Кирил каза, че Украйна и Беларус са част от „руските земи“ и нарече украинците, които се защитават срещу руската агресия, „сили на злото“, като насочи войната като битка за бъдещето на християнството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от Войната в Украйна
Румъния е открила части от дрон близо до границата с Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
11
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 4 седмици
Русия обяви джихад на ЕС.
152
6
 
4
 
! Отговори
тоти преди 4 седмици
Това ако не е кощунство,здраве му кажи!Май духовниците не вярват в Бог и ли се смятат за Богопомазани...ще се разбере!
151
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Свещенна е, въпрос на оцеляване на православие и на славянските народи. Победа будет за России!
150
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Никой в русия не говори за война с украйна а за войната във украйна!!!
149
17
 
10
 
! Отговори
ДаКастрирамеСулюПаси преди 4 седмици
Всяка свещена война трябва да се води агресивно, за да има победа.Да припомним англо- краварете как бомбиха Ирак- без жал, без Морал, без скрупули.Не пожалиха младо, не пожалиха старо! Всичко и всички по обстрел и разстрел И за какво ?За пусти пари,злато и петрол.Слава на Русия!Да живее Владимир Владимирович ! Тойзнае какво прави и защо.Ние - също.
148
14
 
7
 
! Отговори
ДаКастрирамеСулюПаси преди 4 седмици
Всяка свещена война трябва да се води агресивно, за да има победа.Да припомним англо- краварете как бомбиха Ирак- без жал, без Морал, без скрупули.Не пожалиха младо, не пожалиха старо! Всичко и всички по обстрел и разстрел И за какво ?За пусти пари,злато и петрол.Слава на Русия!Да живее Владимир Владимирович ! То знае какво прави и защо.Ние - също.
147
4
 
12
 
! Отговори
Хамас преди 4 седмици
Браво мои братя...ние сме едно джихадисти и путинисти...
146
1
 
8
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 4 седмици
До FUCKEU: Поне годината започна добре, закопахте още двама агенти на ДС / КГБ :).
145
3
 
4
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 4 седмици
До FUCKEU: Нека да ти припомним, баба Гуууууси, кака Кичка, кака Филка, баба Палома, "епископ" Свирчоний (Сиси Боата), "епископ" Евгейний... Все видни представители на източната схизматична и еретична църква в БГ... Прав беше кардинал Формоза като ви отлъчи всичките вас, източните "православни", с анатема, преди 1000 години.
144
3
 
15
 
! Отговори
вервайте ми... преди 4 седмици
Този който трябва да разпространява божието Цлово и да говори единствено за обич между хората и любов,да учи всички че са божии създания(деца),днес тръгнал да прокламира за война,и то не каква да е война,а ,,свещена война".Това руския народ като го чуе,и веднага оставя стакана със борящника и тръгва да се бие.Ама за какво,къде,с кого.важното е да участва във ,,свещената война".та един ден като говорят за него защо си е дал животеца на крепостник,да е имало смисъл.и те са нещастен народ.
143
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Укрите обявиха война на Бог,а не на Путин,защото палеха църкви и гориха живи хора,заковани на кръст.Те репресираха не само праеославни свещенници,а и католически.На папата подариха икона,на която липсва младенеца,което е сатанинско.Те и срещу папата подскачат.
142
13
 
7
 
! Отговори
до АНОНИМЕН преди 4 седмици
Сегашната украинска власт е доминирана от Сорос и изпълнява неговата воля, то в позицията на руската църква има доста основание! Защото Сорос е истинско въплъщение на Сатаната!
141
11
 
4
 
! Отговори
Света Русия! преди 4 седмици
От духовна и морална гледна точка специалната военна операция е Свещена война!!!
140
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
украинският неонацизъм - трябва да бъде унищожен!
139
7
 
4
 
! Отговори
FUCKEU преди 4 седмици
До malgiorno a tutti.................Това да не ти е папството,сбъркал си прашеца.
138
4
 
10
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 4 седмици
Мдам, гоморашкият матриарх говноядев обяви война на некачествения вазелин (бързо почва да пуши, почернява и лепи като катран), доставян в содомасковската матриаршия от "чеснов лук ойл". Принудени са били да прибегнат до запасите от светото мравославно осветена гоморашка жир и српско миро (последното е страничен продукт от печенето на плескавици) :))).
137
4
 
11
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 седмици
Елате да ви покръстим с Хаймарса.
136
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Някои някъде нависоко се развличаотвисоко с човешкптобезумие дс мрсьи брат брата и да си съдират един друг кожите приживекой да е по-богаташ и по-цар. Технукатс днес не е като в Римско време, когато са се развличали фа пускат гладни лъвове срещуробите. зЛъвовете свършиха, но робите се множат. Техникатанапредва.
135
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ето го Антихристът, който в Библията се описва като войнстващ в името на Бога! Тия са толкова луди и зли, че не могат да видят кои са.
134
8
 
22
 
! Отговори
Sata NATO преди 4 седмици
Изказванията на побеснелия рузки поп означават само, че украинците съвсем резонно воюват, за да не попаднат под московско робство.