Руската църква обяви войната с Украйна за "свещена"

Призова всички руснаци за обединение под Кремъл
30 мар 2024 09:30, Петър Бойчев
169
Руската църква обяви войната с Украйна за "свещена"
Снимка БГНЕС

Руската православна църква (РПЦ) обяви агресивната война на Москва срещу Украйна за "свещена" и призова всички руснаци и "клонове на този народ", включително "източните славяни", да се обединят под шапката на Кремъл.

Декларацията дойде по време на събор на Световния руски народен съвет, на който религиозни, политически и културни фигури в страната се срещнаха в московската катедрала "Христос Спасител".

Главата на Руската православна църква и съюзник на Путин патриарх Кирил оглави събора. От началото на пълномащабната война той е критикуван, че предоставя религиозно оправдание за войната и не осъжда недвусмислено агресията.

Събитието обединява висшето църковно ръководство, чиновници, бизнесмени и културни дейци. Документът е адресиран до законодателната и на изпълнителната власти в Русия.

„От духовна и морална гледна точка специалната военна операция е Свещена война, в която Русия и нейният народ защитават единното духовно пространство на Света Русия", се казва в публикувания на 27 март документ.

По-нататък се твърди, че войната има за цел „защита на света от настъплението на глобализма и победата на Запада, който е изпаднал в сатанизма“.

"След войната цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключително влияние на Русия. Възможността за съществуването на русофобски политически режим, враждебен към Русия и нейния народ на тази територия, както и политически режим, контролиран от външен център, враждебен към Русия, трябва да бъде напълно изключена“.

През февруари 2022 г. патриарх Кирил каза, че Украйна и Беларус са част от „руските земи“ и нарече украинците, които се защитават срещу руската агресия, „сили на злото“, като насочи войната като битка за бъдещето на християнството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
111- дай факти за това, което описваш- защо неможем да намерим такива- това е Кремълски наратив!
112
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо им е било нужно на украинците да убиват хора в Донбас след като Донбас си беше украйна?
111
10
 
21
 
! Отговори
до 111 преди 1 месец
Или лъжеш откровено или имаш абсолютно повърхностни познания за събитията взети от руската тв. В Донбас започна да се стреля когато влязоха около 200 руски наемника без опознавателни знаци под ръководството на Стрелков-Гиркин. А Одеса беше лошо планирана руска провокация която завърши плачевно за самите провокатори.
110
23
 
17
 
! Отговори
До 104 преди 1 месец
Ще ти кажа кой стреляше и убиваше мирни хора в Донбас - наемниците, които укрофашистите вкараха веднага след Майдана. Първо избиваха собствените си привърженици в Киев, след това започнаха да изгарят инакомислещите в Одеса а след това започнаха да избиват съгражданите си от Донбас... Е това са бандеровците тоест преките наследници на Химлер и подчинените му.
109
5
 
11
 
! Отговори
до 105 преди 1 месец
Сегашната украинска власт се управлява от извънземни и тъй като руската църква винаги била против извънземните е против Украйна.
108
11
 
15
 
! Отговори
До 101 преди 1 месец
Или си *** или до безумие си заблуден от руската пропаганда. През 2014г конфликтът в Донбас се изостри когато руснаците вкараха там руските милиции. Това го призна дори Стрелков-Гиркин, тогава министър на отбраната на ДНР, а сега затворник заради голямата си уста и критиките към режима на цар-батюшка.
107
22
 
26
 
! Отговори
Учете история преди 1 месец
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
106
22
 
27
 
! Отговори
Учете история преди 1 месец
"Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование." (Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)
105
1
 
21
 
! Отговори
До 103 преди 1 месец
Глупии, вие ползвате кирилицата на св. Климент Охридски, а не глаголицата на светите братя. Св. Климент създава кирилицата като богослужебна писменост за нуждите на българския народ и държава т.е. това е българска писменост и вашите най-първи богослужебни книги, по които сте се учили на вяра, са писани на български, а не на гръцки. И първите ви свещеници са били българи, а не гърци. А на 24 май, освен паметта на светите братя, честваме и българската азбука.
104
14
 
22
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Като се има предвид, че сегашната украинска власт е доминирана от Сорос и изпълнява неговата воля, то в позицията на руската църква има доста основание! Защото Сорос е истинско въплъщение на Сатаната!
103
21
 
17
 
! Отговори
До 101 преди 1 месец
Ще ти кажа кой стреляше и убиваше мирни хора в Донбас - наемниците, които путин вкара след 2014 година. После вашата пропаганда най-гнусно приписа тези престъпления на украинците, но тъй като властимащите в Кремъл знаят истината, затова и не допуснаха да се извърши международно разследване под егидата на ООН.
102
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 99 Отворко, явно хабер нямаш и затова те отварям да знаеш за напред. Азбуката на Кирил и Методий прилича малко на грузинската и арменската като графично изписване. Но не успява да се наложи, защото по нашите земи много преди нея са писали на старославянски но с гръцки букви. Затова техните ученици правят нова азбука Кирилица, която ползва максимално гръцките букви, защото тук така са свикнали. Така тази азбука се приема и я ползваме до днес. В значителна степен тя прилича на гръцката.
101
14
 
2
 
! Отговори
Еми да преди 1 месец
Разбира се че е свещена а наще килимявки кво малчат слава росии
100
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До ... Абе иидииот, кой ти каза, че слабите и онеправданите са точно украинските фашисти???? Те 14 години избиват своя народ в Донбас и вътре в останалата част на Украйна и насаждат нова религия смес от скандинавски дохристиянски вярвания и славянски, при това най-отявлените фашисти от Азов официално са поклонници на сатаната. Главата ти е пълна с пропагандна боза. Но те разбирам, защото дивата цензура в България се налага точно с тази цел - да не знаеш нищо друго освен бозата
99
1
 
13
 
! Отговори
До 99 преди 1 месец
А с какви букви пишете, рашки? И какви богослужебни книги сте ползвали? Гръцки или български?
98
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Панелен Яворов Дали сте дръжки! Може нещо да претендирате за азбука и преводи на библията, но така нареченото "православие" е всъщност религията на източната римска империя, известна като Византия, след разделянето на християнството на две. Трябва да си много ***, след като се изхвърляш така с тази измислица! Руската църква получава благословия директно от Византия и там признават владетеля им за цар, а шефът на църквата за патриарх, също както се е случило и при нас.
97
3
 
9
 
! Отговори
До ... преди 1 месец
Тъй като Христос защитава слабите и онеправданите, най-вероятно подкрепя Украйна. Колко украински деца загинаха или бяха отвлечени от началото на тази война? "А който съблазни едно от тия малките, които вярват в Мене, за него би било по-добре да се окачеше на врата му един воденичен камък, и да потънеше в морските дълбочини." Матей 18:6
96
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обявили са войната са свещена, защото укро-фашистите се захванаха да унищожават православната църква на Украйна. И това е напълно естествено и правилно, след като някакви сатанисти воюват с църквата, тя да обяви войната за свещена.
95
4
 
17
 
! Отговори
Тези преди 1 месец
Руски фашисти задминаха Хитлер. Дори той не беше посегнал на църквата. Това е позор!
94
3
 
20
 
! Отговори
Тази преди 1 месец
руско" православие, няма нищо общо със християнството. Това е болшевико - фашистка "църква", и не трябва да се определя за православна а да фашистка идеологическа дейност. Срам да поповете от КГБ