Руската църква обяви войната с Украйна за "свещена"

Призова всички руснаци за обединение под Кремъл
30 мар 2024 09:30, Петър Бойчев
169
Руската църква обяви войната с Украйна за "свещена"
Снимка БГНЕС

Руската православна църква (РПЦ) обяви агресивната война на Москва срещу Украйна за "свещена" и призова всички руснаци и "клонове на този народ", включително "източните славяни", да се обединят под шапката на Кремъл.

Декларацията дойде по време на събор на Световния руски народен съвет, на който религиозни, политически и културни фигури в страната се срещнаха в московската катедрала "Христос Спасител".

Главата на Руската православна църква и съюзник на Путин патриарх Кирил оглави събора. От началото на пълномащабната война той е критикуван, че предоставя религиозно оправдание за войната и не осъжда недвусмислено агресията.

Събитието обединява висшето църковно ръководство, чиновници, бизнесмени и културни дейци. Документът е адресиран до законодателната и на изпълнителната власти в Русия.

„От духовна и морална гледна точка специалната военна операция е Свещена война, в която Русия и нейният народ защитават единното духовно пространство на Света Русия", се казва в публикувания на 27 март документ.

По-нататък се твърди, че войната има за цел „защита на света от настъплението на глобализма и победата на Запада, който е изпаднал в сатанизма“.

"След войната цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключително влияние на Русия. Възможността за съществуването на русофобски политически режим, враждебен към Русия и нейния народ на тази територия, както и политически режим, контролиран от външен център, враждебен към Русия, трябва да бъде напълно изключена“.

През февруари 2022 г. патриарх Кирил каза, че Украйна и Беларус са част от „руските земи“ и нарече украинците, които се защитават срещу руската агресия, „сили на злото“, като насочи войната като битка за бъдещето на християнството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
прoстаци
132
7
 
14
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
Само изключително прос, ментално увреден суициден параноик, може да се самоидентифицира с путинизма.
131
4
 
12
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
Раковски е заслужил българин, но образованието му по онова време се равнява на образованието на днешен петокласник. -----.....------- Ти си пълен иддийодт. Интелектът, жизненият опит, мъжеството и здравият разум не се мерят с това дали си назубрил няколко формули. В това е драмата ви, на вас, из сраните од рускини. Прости сте и генетично увредени по определение. Никой нормален човек няма нужда от руско-фашиската просташка "национална" идея.
130
4
 
14
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
Това значи, че РПЦ вече е най-обикновена православно-фашистка секта.
129
5
 
8
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 месец
И децата знаят, че идва масова мобилизация в Русия след решението на Франция, да атакува. Немците пак изостанаха.
128
1
 
13
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 месец
Поне официално обявиха джихад на Украйна.
127
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не ги е срам, това не са християни, па камо ли православни! Убийци!
126
5
 
19
 
! Отговори
До 122 преди 1 месец
Избяга от България,но отиде на запад,а не в путинов рай. Освен това избягаха от България,защото Само тук,агентите на ДС продължават да командват,Само тук руските капитали са над 40процента,Само тук има хора,които смятат,че да си патриот български,означава да служиш на диктатора путин,Само тук руснаците имаха и има анклави където бг държава не се допуска...Лукойл,Камчия,руската църква. Затова сме най зле...
125
4
 
20
 
! Отговори
Ганю преди 1 месец
Они сошли с ума!!!
124
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПОЛИТИЦИТЕ ПО СВЕТА ЗНАЯТ, ЧЕ АТЕНТАТЪТ В КРОКУС ЗАЛАТА Е ИНСЦЕНИРОВКА НА ФСБ, НО СИ ТРАЯТ... ПОВОД НА КРЕМЪЛ ДА ОБЯВИ МАСОВА МОБИЛИЗАЦИЯ, ЗА ДА РАЗШИРЯТ ВОЙНАТА. ТАКА ДИКТАТОРИТЕ ОПРАВДАВАТ ДРАКОНОВСКИТЕ СИ ЗАКОНИ С ВОЕННОВРЕМЕННИ ПРОБЛЕМИ ! ВОЙНАТА Е ИЗГОДНА И ЗА ОСТАНАЛИТЕ ПОЛИТИЦИ, ЗА ДА ОПРАВДАЯТ С ВОЙНАТА ВСИЧКИ НЕРЕШЕНИ ОТ ТЯХ ПРОБЛЕМИ ! САМО НА ВЪНШЕН ВИД УПРАВЛЯВАТ, ВСЪЩНОСТ БАНДИТИЗМЪТ Е ПРЕВЗЕЛ СВЕТА В НЕКОНТРОЛИРУЕМИ МАЩАБИ !
123
5
 
22
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 месец
Свети П.у.ть.о
122
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Учете история Твоята история е изпърдяна история, извадена от контекста. Раковски е заслужил българин, но образованието му по онова време се равнява на образованието на днешен петокласник. Всичките ни велики поборници за свобода от турското робство са писали много пъти различни неща - един път одобряват, друг път отхвърлят едно и също нещо. И това е нормално, постепенно те са проглеждали и осъзнавали нещата. Същия е и Захари Стоянов - постоянно сърдит. Не ми цитирай техни грешки, а истината
121
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 115 Краварко, намали малко клавиатурните си крясъци, кротни се! Дай сега малко от изтърканата плоча, любимите теми от тукашната пропаганда - "горди европейци", "независима" "свободна" "просперираща" България, "мощна" промишленост, "успешна" образователна реформа, "фантастично хубаво" "безплатно" здравеопазване и т.н. ... Обясни защо почти 40% от населението на България избяга от тоя "рай" управляван от любимото ти посолство
120
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гундяев каза ли как вървят цигарите
119
7
 
29
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Къв патриарх е полк. Гундяев с пагоните от КГБ? Ай сиктир!!! Сатанисти.
118
7
 
14
 
! Отговори
Гундяев преди 1 месец
Цялата им програма е някакво православно безумие. Заслужава си да се прочете. Целта била да станат 600 милиона. А, и трябвало да спрат да развиват голените градове и да построят еднофамилни къщи за 70% от населението. И разбира се да привлекат талантливите учени от запада.
117
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аиде порасни вече ...А ти кво очакваше да се случи след атентата.Убивали са жени и деца ,сега ще портретите на господата от ГРУ са по стълбовете с надпис търси се жив или мъртъв=10 000 000 рубли
116
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, че войната на Русия с Украйна е агресивна вие го твърдите, но това не означава, че е вярно. Иначе Украйна отдавна щеше да е цялата разорана. Но продължавайте да го повтаряте. Може и да стане истина.
115
6
 
30
 
! Отговори
... преди 1 месец
Джихад да обяви направо. Тия съвсем изплискаха легена!
114
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БГ АЗБУКА НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ Е ЛЮБИМА ТЕМА НА ЦЕНТРАЛНАТА СЪВЕТСКА ТЕЛЕВИЗИЯ- И ТУК СРЕЩАМ СЪЩИТЕ НАРАТИВИ! СЕГА ОЧАКВАМ ДА ПИШЕТЕ И КАКВИ СМЕ БЪЛГАРИТЕ- ДИВИ ПЛЕМЕНА И ОЩЕ КАКВИ- ДАВАЙТЕ, РУСКАТА ПРОПАГАНДА САМО МЕ ОТВРАЩАВА ОТ ПУТИНОВА РУСИЯ!