Шефът на МААЕ: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

Атаките срещу АЕЦ в Запорожието успешно са достигнали защитната конструкция на реактора
16 апр 2024 07:00, Елка Василева
79
Шефът на МААЕ: Опасно близо сме до ядрена катастрофа
Снимка: архив, БГНЕС

"Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа" в Запорожието, предупреди генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, критикувайки неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала, предаде Франс прес.

Комплексът на Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна, окупиран от март 2022 г. от Русия, е обект от 7 април насам на поредица атаки с дронове, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно.

"Тези безразсъдни атаки" - първите, насочени пряко срещу най-голямата атомна централа в Европа от ноември 2022 г. досега - "трябва да спрат незабавно", заяви Гроси на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на проблема.

"Макар за щастие да не предизвикаха радиационен инцидент този път, те значително увеличиха риска в Запорожката АЕЦ, където ядрената безопасност вече е компрометирана". Освен това те създават "опасен прецедент, след като успешно са достигнали защитната конструкция на реактора", допълни ръководителят на агенцията на ООН, изпратила свои експерти на място.

"Двете години война се отразяват тежко на сигурността на Запорожката централа. Всеки един от седемте стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност бяха компрометирани. Не можем да стоим безучастно и да чакаме една последна капка да наклони намиращата се в крехко равновесие везна", отбеляза Гроси.

"Макар и шестте реактора на централата да се намират в режим "студено спиране", като последният блок беше поставен в такъв режим преди два дни по препоръка на МААЕ, потенциалният риск от голяма ядрена авария остава съвсем реален", подчерта Гроси, цитиран от ТАСС.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Направление Запорожие. Водят се боеве в района на Вербовое и Работино. Направление Херсон. Киевската хунта продължават да държи плацдарм в Кринки с изключително ограничен контингент. Провизиите им се доставят с помощта на дронове. За ВС на РФ поради обстрела все още не е възможно Кринки да бъде напълно прочистен, въпреки че прочистването изглежда лесно и възможно, но загубите ще бъдат големи и неоправдани.
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Кураховско направление основната дейност на двете страни е съсредоточена в Красногоровка. Руските бойци надграждат успеха си след заемането на позиции в югоизточната част на селото. Напредъкът върви на запад и северозапад. посока Угледар. Щурмът на Новомихайловка продължава. И двете страни редуват атаките си. ЛБС не се е променила през последните 24 часа. Времевское направление. Водят се боеве при Старомайорски и Урожайни. Интензивността на военните действия на този участък от фронта, след скорошно увеличение, намаля до предишните си нива.
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Авдеевско направление основният акцент сега е върху северния фланг. ВС на РФ атакуват позиции на противника в южните покрайнини на Новокалиново. На север от Бердичи има напредък към Новобахмутовка и Очеретино. В централната част на този участък има напредък в Семьоновка. Боеве има и на южния фланг - руските бойци се опитват да преминат към Уманское и Нетайлово. Тук активността от руска страна е на ръба на лудоста и това им носи успехи.
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Артемовско направление. Водят се боеве в района на Богдановка. Напредването на ВС на РФ не е регистрирано. Руската артилерия и авиация действат по Часов Яр. Известни успехи са постигнати в района на "Канала". ВС на РФ разшириха зоната на контрол на подстъпите към микрорайон Канал.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Купянска посока. Боевете продължават северно от Синковка и при Табаевка. ЛБС - без изменение. Лиманско направление. На изток от Терни ВС на РФ укрепва позициите си, подготвяйки се за ново настъпление към Терни и Ямполовка. Има взаимни атаки с артилерия и безпилотни самолети камикадзе. Северское направление. Продължават опитите на ВС на РФ да превземат опорниците на зомбитата на киевският наркокартел в близост до отвала на кариерата за вар. Без успех досега.
47
1
 
13
 
! Отговори
1 преди 4 седмици
"Азов" бяга от Часов Яр - командира на батальон Восток Александър Ходаковски. "Появи се информация, че Азов, заплахата за всички москали, отново е отказал да се жертва на евроатлантическите ценности. Те се избягаха от Авдеевка, което донякъде ни улесни да изпълним задачата - сега тях не ги устройва Часов Яр: на никой не му се умира там. Не си спомням Спарта, Пятнашка или Восток да са си бъркали в носа и да са избирали съдбата си.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
което доведе до атаки в колони, експлозии на оборудване и в резултат на това до сериозни загуби.
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Днес около 04.00ч. ВС на РФ нанесоха удар по цел в Днепропетровск. По предварителни данни е използван ОТРК "Искандер". Координати: 48.3550952, 35.0982066 ; Според получените данни територията на международното летище Днепропетровск е била ударена от ракета. При удара е засегната зона за стоянка на летателно оборудване, което води до унищожаването на един изтребител МиГ-29. Освен това друга машина (вероятно също МиГ-29) е повредена от шрапнели и взривна вълна и подлежи на възстановяване. Имаше изтичане на гориво и последващо запалване. Киевската хунта редовно използва летището в Днепропетровск
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Освен това през март 22г. в района на Николаев бяха свалени 2 Ми-8.
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ВС на РФ нанесоха удар по пункта на постоянна дислокация на 18-та отделна бригада армейска авиация (в/п А3394) в Полтава. Използвани са ракети с балистична траектория на полета. Координати: 49.6271103, 34.4924479 ; При удара са повредени два вертолета Ми-8, единият от които се е запалил и не подлежи на ремонт. По предварителни данни загубите в зомбита са най-малко 6 убити и 10 ранени. Това поделение и преди е претърпявало загуби: на 29.08.23г. в Артьомовско н-ние ЧВК "Вагнер" свали вертолети Ми-8, в резултат на което загинаха 6 пилоти от бригадата. Освен това през март 22г. в района на Николае
42
1
 
5
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 4 седмици
Като стане аварията руските плъховее веднаха ще избягат от там.
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Не е ли ясно? - ___ - Ясно е! Русия няма никаква работа в Украйна! Час по-скоро да се маха от там!
40
3
 
5
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 4 седмици
Гроси си пази службата и не смее да каже, че украинската армия обстрелва АЕЦ. А който иска може да вярва, че руските части там обстрелват сами себе си. Свобода и демокрация.
39
0
 
3
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 4 седмици
До тоти: Е, щом си можал да напишеш това, ти си със сигурност по-г'лупав и от тези животинки от Африка. А Украйна губи войната, това дори и в САЩ вече го казват.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тоя к'во се прави на улаф, май не може да му се побере в мycypaта, че xoxлите обстрелват централата! Нarла, двулична craн.
37
0
 
0
 
! Отговори
Така е, но преди 4 седмици
До Анонимен 35: Една препоръка: когато цитираш нещо, с което не си съгласен, слагай го в кавички. Сложих ти минус още щом прочетох първото изречение, макар че с останалото съм съгласен.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Запорожката АЕЦ е обект на поредица укро-атаки с дронове от 7 април насам. - Оставаме с впечатлението, че по този начин Зе-удавникът иска да шантажира колективния Запад: "Ако срочно не ни дадете оръжие за борба с РФ, ще предизвикаме втори Чернобил".
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Централата е под руски контрол обаче руснаците я обстрелват. Откъде ви намират такива неграмотни драскачи? Между другото наркосите са обещали на западните си приятели че ако им пратят още оръжие ще започнат нова контраофанзива през...2025.
34
1
 
4
 
! Отговори
До 24 ИЗВЪНЗЕМНО IQ преди 4 седмици
Идва чужда държава и окопира АЕЦ, и България почва да я обстрребвала за да направи половината цяла България и половин Румъния негодни за живот в следващите 150 год. - направо не човек, а титан на човешката мисъл........
33
7
 
3
 
! Отговори
тоти преди 4 седмици
Тия наШите кой им дал дипломи,да сичешат езицитее,само глупости да им слушаме!!Не разбраха ли ,че ПО ГЛУПАВИ ОТ РУСНАЦИТЕ маймуните от Африка няма !!!Света е почнал и ще се очисти от *** като Идил,Хизбула и разни маймуноподобни !!