Шефът на МААЕ: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

Атаките срещу АЕЦ в Запорожието успешно са достигнали защитната конструкция на реактора
16 апр 2024 07:00, Елка Василева
79
Шефът на МААЕ: Опасно близо сме до ядрена катастрофа
Снимка: архив, БГНЕС

"Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа" в Запорожието, предупреди генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, критикувайки неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала, предаде Франс прес.

Комплексът на Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна, окупиран от март 2022 г. от Русия, е обект от 7 април насам на поредица атаки с дронове, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно.

"Тези безразсъдни атаки" - първите, насочени пряко срещу най-голямата атомна централа в Европа от ноември 2022 г. досега - "трябва да спрат незабавно", заяви Гроси на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на проблема.

"Макар за щастие да не предизвикаха радиационен инцидент този път, те значително увеличиха риска в Запорожката АЕЦ, където ядрената безопасност вече е компрометирана". Освен това те създават "опасен прецедент, след като успешно са достигнали защитната конструкция на реактора", допълни ръководителят на агенцията на ООН, изпратила свои експерти на място.

"Двете години война се отразяват тежко на сигурността на Запорожката централа. Всеки един от седемте стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност бяха компрометирани. Не можем да стоим безучастно и да чакаме една последна капка да наклони намиращата се в крехко равновесие везна", отбеляза Гроси.

"Макар и шестте реактора на централата да се намират в режим "студено спиране", като последният блок беше поставен в такъв режим преди два дни по препоръка на МААЕ, потенциалният риск от голяма ядрена авария остава съвсем реален", подчерта Гроси, цитиран от ТАСС.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
е те пиянитe пpости муpзилики имат опит. И украйнците и руснаците са еднакви cмотaняци. Аз незнам как може тука да се делят хората, не виждат ли че ония са еднакви кpетени. Скарали се братовчедите за наследството и се млатят, а наще взимат страна. Как се паднахме толкова близо до тия пaрапитеци. Че и писменост сме им дали та да твърдят че имаме обща ултура. Пфуууу.
31
0
 
9
 
! Отговори
Аха, все още ли преди 4 седмици
не знае кой обстрелва централата, която е под руски контрол или вече има някакви наблюдения? :D
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Искам с теб да сме опасно близки!"
29
2
 
5
 
! Отговори
Подобно преди 4 седмици
Израел беше обект на атаки с дронове, за които Техеран и Телавив се обвиняват взаимно.
28
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Шефът на МААЕ е безкрайно банален в своите вопли. Гъне се като гъсеница, само да не каже очевидното: бендеро-нацистите обстрелват ЗАЕЦ и желаят да причинят ядрена катастрофа.
27
3
 
9
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 4 седмици
Спрете белото на зеления и всички ще се оправи.
26
2
 
3
 
! Отговори
До 25 ххх преди 4 седмици
Ти си пострадал по рождение още ! Да не си паднал на главата си или е от чернобил
25
9
 
4
 
! Отговори
ххх преди 4 седмици
Чернобил пак беше грешка на *** рашки... лошото е че всички ще страдаме
24
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На чия територия е електроцентралата??????????Коя терористична държава я е окупирала???????Въпроси към нашите русофилски м.ъ.р.ш.л.я.ц.и.Пример: Идва тук чужда държава и окупира нашата електроцентрала и взема за заложници нашите ядрени енергетици. И какво ще последва? Според нашите русофилски м.ъ.р.ш.и , терориста в тази ситуация ще сме ние , а не окупатора. Ние ще отговаряме за всичко което се случи там. Защото ние сме нацистите . Нъл тъй русофилски мъ.р.ш.и!
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гроси обеща да каже точно и ясно кой е виновен, а засега само се ограничава с местоимението "те" ((
22
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма ли кой да озапти укронациститеее преди да стане белята?
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Виновни са и онези където премълчават кой всъщност стреля по АЕЦ Запорожие и отгоре на всичкото им дават снаряди,дронове и милиарди.От лицемерие като нищо ще ни докарат ядрена катастрофа и ще горят в ада за вечни времена.Това нещо е по-близко до нас от Чернобил и ако гръмне ще се изпепели половин България.Господ да ни пази!
20
5
 
2
 
! Отговори
Няма страшно преди 4 седмици
Както те обичам, Братя Аргирови. И смъртта е също форма на живот./Опасно близки -Venzi,Графа,М.Филева
19
17
 
3
 
! Отговори
gogo преди 4 седмици
Русначетата са подредили шашки по покрива на блоковете и когато украински дронове изтрескат поредното руско летище със Су-чки и други, русначетата пукат една - две шашки, та дано някой се хване и да се кара на Украйна за дроновете.
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз ако съм на руснаците досега да съм ударил някой от помагачите на Украйна. Да видим техните икомоники как ще реагират на 200-300кТ в Лондон, Мюнхен, Париж, Вашингтон, НюЙорк, Амстердам, Брюксел, Париж... Не знам какво ги чакат. Руснаците на билков чай и самогон могат да изкарат години в Тайгата, но да видим, другите, развитите държави, как се оправят.
17
1
 
16
 
! Отговори
Км преди 4 седмици
Върти,суче,но не казва най-важното,,КОЙ,,Тия пусти началници не дават да се казва!!!!
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вероятно споменаването, че Украйна бомбардира е забранено. Там ей така падат едни дронове и бомби, довял ги е вятъра от фронта....
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 10 АнонименТъпПрост и рано надрусал се софиискигендар
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пак се всява излишен страх. Това го слушахме години.
13
1
 
20
 
! Отговори
Териториален преди 4 седмици
Нищо не разбрахме.... Не казва кой напада централата..... Той тоя през цялото време мълчеше и сега пак...... Тоя за никъде атом не става....