Австрия в шок заради Къщата на ужасите

Медиите в страната не спират да питат защо и как 73-годишният Йозеф Фрицъл е успял да заблуди всички
29 апр 2008 09:36,
54
Австрия в шок заради Къщата на ужасите
Тук дъщерята на Йозеф е била затворена над 20 години и е раждала децата на баща си. Снимка: БГНЕС

Австрия е в тотален шок след новата трагедия, припомнила на цялата страна случая с Наташа Кампуш /отвлечена на 10-годишна възраст и държана в плен 8 години/, станал известен през 2006 година, предаде CNN.

Сега цялата нация е вторачила поглед в 73-годишния Йозеф Фрицъл, който е държал вече 42-годишната си дъщеря затворена в мазе повече от две десетилетия и призна, че е баща на седемте й деца.

„Как е възможно никой никога да не е видял или чул нещо?“ - с този въпрос излезе всекидневникът Der Standard по повод ужаса в Амщетен.

„Какво разкрива този случай по отношение на съседите, роднините, семейството и приятелите, както и за властите, които трябва да са имали някакви контакти с тези хора? Как Йозеф е успявал да заблуди всички толкова години"? 
 
„Цялата нация сега трябва да се запита къде и защо нещата са се объркали толкова генерално“, пише още вестникът.

Заглавията в други австрийски вестници са подобни:

„Никой ли не забеляза нищо?“ /Kurier/, „Съпругата не знаела какво се случва“ /Wiener Zeitung/, „24 години плен в мазе – никой не забелязал ужаса“ /Salzburger Nachrichten/

Вниманието и интересът към случая напомня този отпреди 18 месеца, когато Наташа Кампуш успя да избяга от мазе в сграда, намираща се в предградията на Виена.

Тя е прекарала там повече от 8 години, след като била отвлечена на 10-годишна възраст от Волфганг Приклопил. Самият той се самоуби, след като Наташа избяга. 
 
„Йозеф беше изключително приятелски настроен – затова не мога да повярвам“, твърди Франц Редъл, който е собственик на магазин на улицата, където се е разигравал ужасът.

Жена от града пък обяви, че Фрицъл бил отдаден на внуците си дядо, който се грижел за тях, след като майка им ги изоставила. 

„Той се грижеше за тях, тъй като майка им избяга. Всички се питахме коя майка би причинила това на децата си“, казва тя. 
 
„Йозеф и аз израснахме заедно“, коментира и Ерика Манхалтер, която живее на няколко метра от къщата.

„Досега смятахме, че са просто нормално семейство, но очевидно не можеш да предвидиш хората“, добавя тя пред Kurier.

През февруари 2007 година друг подобен случай отново потресе Австрия – наяве излезе ужасът на три момичета, държани от майка си в пълна изолация в продължение на седем години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Vij kakvo, ariike, tova 4e ti tuka si ba4kala za 300 leva kato servitiorka i si se vozila v gradskiq transport si e tvoi problem. Mii si 4iniite v avstriq i ne obijdai tezi, koito jiveqt v rodinata ti.
12
0
 
0
 
! Отговори
Ti si luda преди 16 години
7. - 11:38 - Ei balgarin prost От: Lora ot Avstria Значи не е *** австрийският народ? Така ли? Значи е много умна постъпка да държиш в плен семйството си в продължение на много години? ООО колко са умни. За година и половина в Австрия това е 3-ят известен случай на такива глупави и постъпки. После ние сме били прости. Ми ти Лора предполагам също си българка.... значи и ти си проста. Значи и ти си бачкала все някога за 200-300 лв. И не само в България има корупция... в абсолютна всяка държава има корупция. И в Австрия също!!! Хайде бягай там ама се дръж възпитано и не показвай селянията си иии леко да не превъртиш още и да вземеш да пленяваш децата си!!! Не ми е за друго, ама ще срамиш България!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Пази Боже сляпо да прогледа!
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Mи ти си си отишла точно където ти е мястото бе мойто момиче , при извратеняците, весело прекарване ти желая и се ослушвай много че да не те заключат и теб в някое мазе да раждаш деца до второ пришествие, че така като те чета глупавичка си лесно ще те излъжат. Айде честито българи с един *** по-малко останахме Лорчето ще става австрийка:))))))
9
0
 
0
 
! Отговори
@7 преди 16 години
лорче, мри у кофите мацко!
8
0
 
0
 
! Отговори
Ani преди 16 години
Австрийците явно за доста смахната нация.Това е меко казано нечовешко, извратено е.Жал ми е за горката жена, такъв ужас е преживяла, че вероятно никога повече не би могла да живее нормален живот, макар и вече свободна, този *** я е обрекъл да живее в безкраен ад.
7
1
 
0
 
! Отговори
Lora ot Avstria преди 16 години
Ne avstriiskia ,a balgarskia narod sa prosti.Vijte se beeee..glupaci..kva vi e darjavata skapana...i ba4kate za po 300 leva i ta da imate 30 lv da izlezete v petak ve4er da piete po 1 vodka .....xaxaxaxaxaxaxaxa....vijte si vlakovete,i gradskia transport.....vijte si ulicite i boklucite.Radvam se 4e skoro vzimam avstriisko grajdansvto i kraka mi nqma da stapi v boklu4iiska i korumpirana balgaria.Selska.
6
0
 
0
 
! Отговори
тошо преди 16 години
не случайно Хитлер е австриец. Тия там всичките са ненормални, *** ***...ндедай се боже това "развито" общество да се получи и у нас, че какавито и без това сме изверги...
5
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 16 години
Само да се молим да не го изкарат българин.Сега ще видите как за 2-3 дена ще "заличат следите" и никой австриец няма да се срамува . Ако беше тук у нас, три века CNN щяха да ни го напомнят. Техната ******* ***!!
4
0
 
0
 
! Отговори
Che Guevara преди 16 години
Когато Йозеф затваря преди 24 години 18-годишната си дъщеря Елизабет в мазето, той веднага докладва в полицията, че дъщеря му е изчезнала. Един месец по-късно той отнася там писмо от дъщеря си, в което Елизабет собственоръчно е написала, че се присъединила към религиозна секта и не желае да бъде търсена. От показанията на самата Елизабет става ясно, че баща й я изнасилва за първи път още на 11 години. Елизабет бяга от къщи на 16 и 18 години. След втория път баща й предприема груби мерки. Той я примамва в мазето, упоява я и я завързва с белезници. Оттогава започва 24-годишният й живот на затворник. Ражда седем деца. Сред тях са били две момчета близнаци, едно от които умира скоро след раждането. Според показанията на самия Йозеф той изгаря трупа му. В мазето живеят Елизабет заедно с 19-годишната Керстин, 18-годишния Стефан и петгодишния Феликс. Всичките никога невидели слънчева светлина. В къщата отгоре Йозеф отглежда като "дядо" заедно със съпругата си, която не подозира нищо, три от родените след кръвосмешение деца. Едно от тези деца той осиновява най-легално, а над другите две има попечителство. На австрийските служби обяснява, че всичките тези деца намира подхвърлени пред вратата си от "блудната си дъщеря". Представя и писма от нея, в които тя моли баща си и майка си да гледат децата, защото тя вече има три и не може да отглежда другите. Според показанията на самата Елизабет майка й наистина не е подозирала нищо за случващата се трагедия. Децата, живеещи в къщата, също. Хитрият електротехник Йозеф е изработил скривалището много добре. Вратата за него е била скрита зад етажерка в неговата работилница. Стоманобетонната врата към килера е била с електрическа преграда и код, който е знаел само мъчителят. Работилницата е била място табу за жена му и децата, които са живеели в къщата. Самото скривалище е само 60 кв. м. Има санитарно помещение, кухненска ниша, спалня и телевизор. Имало е и клетка с шумоизолирани стени. Килерът е имал и вентилационна система. Йозеф е доставял на пленниците храни и дрехи. Елизабет е учила децата си да говорят и единственият им контакт със света е бил телевизорът. Трите други деца, които са живеели с Йозеф и баба си, са ходели на училище и са описвани като весели и добри ученици. Случаят се разплита съвсем случайно. Най-голямата дъщеря - 19-годишната Керстин, изпада в безсъзнание и затворената Елизабет успява да убеди баща си Йозеф да откарат детето в болница. Там лекарите откриват, че Керстин е болна от рядка болест предавана само при кръвосмешение. Освен това след изследване откриват, че момичето е страдало и от системна липса на кислород. Тогава австрийската полиция призова чрез медиите майката, която от години се счита за изчезнала, да се обади. Благодарение на тази обява Елизабет принудила баща си да я откара в болницата. Преди това Йозеф извежда от мазето Елизабет и другите двама синове и казва на жена си, че блудната дъщеря се е завърнала и ще живее с тях. Полицията залавя Йозеф в
3
0
 
0
 
! Отговори
шофьора преди 16 години
но като че ли в цивилизования запад психопаите, социопатите, непълнолетните масови убийци, изнасилвачите, са си съвсем нормално ежедневие, предпочитам ежедневие с нашата мафия пред това да приличаме на запада
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Проблемът за подобни трагедии е в отчуждеността на хората: никой не познава съседите си; никой никога не е стъпвал у тях; всеки е на здравей-здрасти с околните; въпросът "как си" е станал по-скоро риторичен и лицемерен, защото никой не се интересува в дълбочина от проблемите на другия и т.н. Болестта на отчуждеността в Западна и Централна Европа отдавна е взлеа страшни размери, а в България "болестта на големия град" започва да действа и в малките населени места.
1
0
 
0
 
! Отговори
ne na ES преди 16 години
ami taka e v tsivilizovaniq ES,"visok moral",visoki tsennosti i 4ove6ki otno6eniq....