Грузия нахлу в Южна Осетия

Самолети атакуват, а танкове обграждат столицата Цхинвали; съобщава са за жертви и от двете страни
8 авг 2008 08:17,
68
Грузия нахлу в Южна Осетия
Снимка: БГНЕС

Грузински бойни самолети атакуват позиции на сепаратистите в Южна Осетия, съобщи Ройтерс.

Грузия и сепаратисти в размирната провинция нарушиха прекратяването на огъня часове, след като двете страни се съгласиха да преговарят.

Грузински сили заявиха, че са започнали операция за възстановяване на конституционния ред в отцепническата провинция Южна Осетия.

Началник-щабът на миротворческите операции на министерството на отбраната на Грузия, генерал Мамука Курашвили заяви, че Грузия е "принудена" да възстанови реда, тъй като бунтовниците са "продължили обстрела на грузинските селища след едностранното прекратяване на огъня".

Президентът на сепаратистката република Едуард Кокойти обяви, че силите му за сигурност се сблъскват с грузинските части на подстъпите към столицата Цхинвали.

Грузия не признава правителството на Южна Осетия за легитимно, а час преди началото на щурма заместник-външния министър на страната нарече южноосетинския режим „престъпен“.

Сергей Багапш, президентът на другата отцепническа кавказка република Абхазия, предупреди Грузия, че силите на страната му се привеждат в бойна готовност в случай на едромащабни военни действия в Южна Осетия.

Малко след 6.00 българско време Грузия атакува със самолети Южна Осетия.

Самолети Су-25 руско производство са участвали в атаката срещу селището Тквернети.

Осетинската страна съобщава за най-малко 15 загинали цивилни граждани от грузинския минометен огън.

Съветът за сигурност на ООН започна извънредно заседание, за да обсъди руското изявление, призоваващо Грузия и самопровъзгласилата се отцепническа република Южна Осетия да прекратят насилието и да се върнат на масата за преговори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Пределно ясно е,че снимката не е актуална.Във всички бивши соц републики са с Калишников, а тоя на снимката е с М...
26
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Грузия искаше самостоятелност-получи си я, защо пък другите народи да не се отделят от Грузия?Ние как подкрепихме Косово? А сега влязте в "ДНЕС бг" и вижте коментарии по тази тема , кой е снабдил Грузия с воен.техника... Мале, мале...мирише на лошо...и целта май изобщо не е Осетия... Само че Наполеон и Хитлер, също са си мислили за по-умни и хитри и цивилизовани, но са си тръгнали посрани...
25
0
 
1
 
! Отговори
Пацифист преди 15 години
Ако снимката е актуална, веднага може да се прецени кой подпомага грузинците за инвазията. Обърнете внимание на автомата.p.s. Гледайте филма Краля на войната с Н.Кейдж
24
0
 
1
 
! Отговори
equilibrium преди 15 години
ReiGung hahah Kradeca vika drujte kradeca Imperiqta na zloto obqwava druga strana 4e e imperiq na zloto predvaritelno za da ne 4uqt KAkvo kaza Bobi Fisher za USA 4e sa imperiq na zloto i .... :)) Te vinagi sa bili imperiq na zloto te sa se zarodili ot zloto na exploatiraneto na robi towa e tehniq kapital i towa ot ne se e promenilo do sega :) prosto robite sa ot drug vid
23
0
 
1
 
! Отговори
Dedo Liben преди 15 години
Пак трупове на невинни хора, заради болни амбиции на политици, които баламосват народа с националистически идеи и от двете страни. Нищо неможе да оправдае войната, когато умират невинни хора независимо дали се грузинци, осетинци, българи турци и т.н. Насилието ражда омраза, омразата, насилие - спиралата на злото е гладна за трупове и ще ги получи....
22
0
 
1
 
! Отговори
тираджия преди 15 години
До умника дето вика че това били точно грузинци.Ам погледни флаговете на ръкава им,па после погледни флага на тия дето били с някаква си уникална азбука.Тия грузинци голям мукар ги чака от руската мечка.
21
0
 
1
 
! Отговори
X преди 15 години
Американската доктрина за национална сигурност допуска използване на ядрено оръжие в случай, че са застрашени икономическите интереси на САЩ. САЩ са в най-голямата рецесия от много време насам, ама от няколко дена доларът расте с цент, два на ден. Изводите всеки да си ги прави сам, до колкото знам, на отцепените територии има руски войски, а Грузия не може да действа без подкрепа на НАТО. За мен заплахата е ясна и аз мога да си обясня защо пада цената на петрола и се вдига долара. Лошото е, че тези методи са от едно минало в което Рейгън каза за СССР, че е империя на злото.
20
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Саакашвили се ***
19
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Точно това говоря и аз от години на познати и по форумите, ама... няма шанс за пробуждане в тоя народ. Благодарение на гъ3олизците които избираме, сами се одупваме на *** и пульо отвън.
18
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПИМ ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА СВОБОДНА ГРУЗИЯ, ЗАЩОТО УТРЕ ШЕПА ХОРА В КЪРДЖАЛИ МОЖЕ ДА РЕШАТ ДА СИ ПРАВЯТ СВОЯ ДЪРЖАВА.ПОДКРЕПЯНИ ОТ СЪСЕДНА НАМ ДЪРЖАВА.
17
0
 
1
 
! Отговори
varg преди 15 години
че барем да остане и за бедните хора малко богатства
16
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Грузия иска да се отърве от влиянието на Русия, която пък не желае Грузия да се сближава с Нато, затова самата Русия и имперската политика на Путин постоянно провокира и създава проблеми във въпросната Осетия.СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ СЪЩНОСТТА НА ПРОБЛЕМА ??? Първо малко се образовайте и тогава говорете, защото сте просто смешни.
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Категорично мога да кажа, че това са именно грузински войници. Американците още преди две години ги въоръжиха с техни пушки. Освен това им дадоха под формата на военна помощ и друга техника, като например минохвъргачки. Ние като всепризнати американски *** им предоставихме 4 бойни самолета Су 25 от състава на авиобаза Безмер. Безплатно разбира се.
14
0
 
1
 
! Отговори
Курошвили Надървидзе преди 15 години
Са ни ебакидзе гъзидзе заради Мишето Кодолизцев Чернолидзев.Тия осетинците ще ни нагазидзе,защото са много ядосонидзе ! Да ни е як газидзе :-))))))
13
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 15 години
абе нали и за войната на САЩ с Ирак се казваше, че ще е третата световна .......... сега и тази ли, тя няма ли да е 4-та ? :)м/у другото тоя генерал с това име да не идва в България по-добре, че ще го нарекат -а(цвили) примерно и ще стане България срещу Грузия във война номер ...... кой подред беше..... а да, война номер 5 ;)много сте *** обаче, такива
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ами защото САЩ са за Косово, а против Южна Осетия!
11
0
 
1
 
! Отговори
Aнонимен преди 15 години
Защо русия е против косово,но е за южна осетия!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ЗАПОЧВА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.
9
0
 
1
 
! Отговори
T_T преди 15 години
#8 за да си научиш урока по история и да разбереш какво е ООН и защо въобще го има ...
8
0
 
1
 
! Отговори
Белов преди 15 години
НЕКА САМИ ДА СЕ ОПРАВИЯТ ЗАЩО ПЪК ТРЯБВА ДА СЕ МЕСЯТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ ТОВА СИ Е ТЯХНА РАБОТА