Грузия нахлу в Южна Осетия

Самолети атакуват, а танкове обграждат столицата Цхинвали; съобщава са за жертви и от двете страни
8 авг 2008 08:17,
68
Грузия нахлу в Южна Осетия
Снимка: БГНЕС

Грузински бойни самолети атакуват позиции на сепаратистите в Южна Осетия, съобщи Ройтерс.

Грузия и сепаратисти в размирната провинция нарушиха прекратяването на огъня часове, след като двете страни се съгласиха да преговарят.

Грузински сили заявиха, че са започнали операция за възстановяване на конституционния ред в отцепническата провинция Южна Осетия.

Началник-щабът на миротворческите операции на министерството на отбраната на Грузия, генерал Мамука Курашвили заяви, че Грузия е "принудена" да възстанови реда, тъй като бунтовниците са "продължили обстрела на грузинските селища след едностранното прекратяване на огъня".

Президентът на сепаратистката република Едуард Кокойти обяви, че силите му за сигурност се сблъскват с грузинските части на подстъпите към столицата Цхинвали.

Грузия не признава правителството на Южна Осетия за легитимно, а час преди началото на щурма заместник-външния министър на страната нарече южноосетинския режим „престъпен“.

Сергей Багапш, президентът на другата отцепническа кавказка република Абхазия, предупреди Грузия, че силите на страната му се привеждат в бойна готовност в случай на едромащабни военни действия в Южна Осетия.

Малко след 6.00 българско време Грузия атакува със самолети Южна Осетия.

Самолети Су-25 руско производство са участвали в атаката срещу селището Тквернети.

Осетинската страна съобщава за най-малко 15 загинали цивилни граждани от грузинския минометен огън.

Съветът за сигурност на ООН започна извънредно заседание, за да обсъди руското изявление, призоваващо Грузия и самопровъзгласилата се отцепническа република Южна Осетия да прекратят насилието и да се върнат на масата за преговори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Номер 33 преди 15 години
Искам да поздравя номер 3 и да добавя още едно поздравление към неговото:ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА СМЕЛОСТТА НА СРЪБСКИЯ НАРОД ДА ОТСТОЯВА СВОЯТА ТЕРИТОРИЯЛНА ЦЯЛОСТ, ИЗПРАВЯЙКИ СЕ СРЕЩУ ИМПЕРИАТА НА ЗЛОТО.
6
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 15 години
Хаха, 3 направо ме разби. По умопомрачен коментар не бях чел, честно. Коя е империята на злото, осетинците ли, или Грузинците, подкрепяни от световният агресор САЩ? Помисли малко за какво и как са се водили всички войни, в които участва САЩ и ще разбереш, кое е съвременното зло
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
абе хора не разбрахте ли че днес.бг имат некви снимки и ги слагат само за цвят
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Защо ми се струва че тези на снимката не са грузинци ,100 % не би трябвало да са въоръжени с М-16 ....АК-47 ???Както и да е -просто поредната неуместна илюстрована новина тук :)
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА СМЕЛОСТТА НА ГРУЗИНСКИЯ НАРОД ДА ОТСТОЯВА СВОЯТА ТЕРИТОРИЯЛНА ЦЯЛОСТ, ИЗПРАВЯЙКИ СЕ СРЕЩУ ИМПЕРИАТА НА ЗЛОТО.
2
0
 
1
 
! Отговори
чакал преди 15 години
... да воюва с някого. Никой от нашите съседи не е луд да хвърли милиарди за съпо начинание като една война, а просто ще раздаде куфарчета с по няколко милиона на 3-4 ключови политици, и България ще изпълни всички искания на другата страна без да се стига до бойни действия. Това , между другото, е най- силният аргумент затова, че изобщо не ни е нужна армия...
1
0
 
1
 
! Отговори
хамстер преди 15 години
... време е за война !