Грузия остава в бойна готовност, а Русия?

50 хилядна тълпа се изсипа в Тбилиси, за да чуе накъде върви страната и кога ще свърши войната
12 авг 2008 16:54, Красимир Ангелов
59
Грузия остава в бойна готовност, а Русия?
Свърши ли войната? Снимка: БГНЕС

Въпреки решението на руския президент Дмитрий Медведев за прекратяване на огъня срещу Грузия, грузинските власти са все още в бойна готовност, съобщава телевизия "Ал Джазира".

“Докато не се подпише мирен договор ние очакваме всичко и затова оставяме военните в бойна готовност”, обяви за Ройтерс премиерът Ладо Гургенидзе.

Руските войски са спрели настъплението си към столицата Тбилиси, но все още не са започнали да отстъпват от позициите си, съобщи за “Ал Джазира” министър от грузинското правителство.

Междувременно повече от 50 000 души се събраха днес в центъра на Тбилиси, а още хиляди се очаква да пристигнат, за да чуят речите на грузинските политически лидери, предаде Франс прес.

В подкрепа на Грузия се отзоваха и няколко европейски лидери.

"Нашият партньор е жертва на военна агресия, ние трябва да използваме всички начини, за да я спрем", заяви пред Франс прес Зигимантас Павилионис, държавен секретар в министерството на външните работи на Литва.

Според него Грузия е отправила молба към съюзниците от НАТО за военна помощ и въпросът трябва да бъде разискван на днешното заседание на Съвета на НАТО.

Днес в Москва руският президент Дмитрий Медведев се срещна с френския си колега Никола Саркози.

"Целта на нашата операция е изпълнена. Сигурността на нашите миротворци и на населението е възстановена", казал Медведев пред своя колега, цитиран от "Ал Джазира".

От своя страна Саркози се съгласил с правото на Русия да се интересува от съдбата на своите сънародници зад граница, но е изразил надежда това да не става за сметка на териториалната цялост на Грузия.

Всичко за войната в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей,я да не лъжеш..дълга беше 13.5 милиарда :))
37
0
 
0
 
! Отговори
оня преди 15 години
кой управляваше България в периода 1989-1997? комунисти с любезната намеса на ДС. кой призоваваше за "плавен" преход към пазарна икономика? кой декапитализира и докара държавата до банкрут, източвайки държавните банки през държавния реален сектор, който генерираше огромни загуби за държавата и огромни печалби за мафията. кой управляваше държавните банки, БНБ и предприятията от реалния сектор - партийната номенклатура на БКП, която между другото се потготви за този процес още от 1980 (натрупвайки 10 млрд долара дълг), не без любезното съдействие на Москва. истината е, че трябва да сме благодарни на царска Русия (и не само) за освобождението ни, но е пълно безумие и национален мазохизъм е да се радваме на комунистическото робство, което ни наложи 45 години явно и 20 години прикрито.
36
0
 
0
 
! Отговори
SWISS преди 15 години
Такаааа. АКо седнем и помислим малко извън черното и бялото за войната която приключи може да стигнем до няколко евентуални извода защо се случи тъкмо сега, тъкмо там и замо никой не помогна на Грузия.Великите сили ( Русия,САЩ, ЕС и НАТО) са седнали на една закътана маса преди известно време и са решили следните неща:1. Грузия в НАТО - НЕ! Следователно единствения начин САЩ и другите да откажат и Руснаците да са доволни е Грузия да не изпълнява условията за членство. ГОТОВО!2. Имаме ли стари ненужни оръжия? - Дааааа. САЩ дава на Грузия а Руснаците на себе си и на Осетинците - Разчистихме и оръжейния склад.3. Саакашвили ще се подаде ли лесно на Американски вношения и Руски дразнения - Категорично ДА! 4. САЩ, ЕС и НАТО не могат да участват фактически тъй като ще урони демократичния им престиж. Следователно седят в ложите и вият на умряло срещу "варварска" Русия. Амаха лошотии с лошотиите.5. Имат и излишни пари за възстановяване и развитие - Готовоо!!! Едните наливат в Грузия другите при сепаратягите.6. И на последно място все пшак нека си спомним, че Руснаците бяха тъкмо в обратната роля по времето на Косово, Ирак, Афганистан!!!Така че няма смисъл да си мъчим мозъка да плюем едните или другите. Те за пореден път ни изиграха :) Искам да отбележа, че не съм нито Про-Руски нито Про-САЩ настроен!
35
0
 
0
 
! Отговори
само бой преди 15 години
Саакашфили на кои каза,че са като тях.Малей ми аку въртят същата полтика-ко шъ стани.от тяхното единствено сиво,та накрая едно голямо нищо.Дръжте си на заглавието-другото го забравете,че и господ не ще ви помогне.мама им и тати им са били различни,но не и по виждане на домът им.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
жестоко се заблуждаваш - българите избягаха и ще продължат да бягат понеже след падането на комунизма, т.нар. капиталисти и бизнесмени ограбиха всичко, екслплаотират жестоко работниците и съсипаха здравеопазването и образованието. за близо 20 год. вече не е направено нищо, а само се търгува с държавното и се краде
33
0
 
0
 
! Отговори
оня преди 15 години
ако смяташ КГБ и еврейските олигарси за "силни христиаски елементи" май бая си заслепен от студената война. кои сте вие? прото-българи?!? прото простотии са това. а че в западна европа и САЩ има 1 млн. РЕАЛНИ българи? те какви са? те имигрираха, защото България 45 години се управлява от руски марионетки, а последните 18 години от прото-българи-русофили-комунисти, които съвсем точно следваха руския "преход". русофилството след 1917 година убива. сравни икономиките на Естония и България и ще видиш за какво става въпрос.
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Неназванный представитель Министерства обороны США, слова которого приводит CNN, заявил о достижении Россией своих ключевых военных целей в Грузии. По словам чиновника, значительный урон нанесен грузинской системе ПВО. Кроме того, Тбилиси, по словам источника телекомпании, теперь с трудом может координировать свои военные операции. Американские спутники-шпионы, как говорится в сюжете телекомпании CNN, зафиксировали переброску в Южную Осетию следующего российского контингента: от восьми до десяти тысяч военнослужащих, 150 танков Т-72 и Т-62, более 300 бронемашин, 100 единиц артиллерии. По данным США, российские войска, начиная с 8 августа, запустили по позициям противника более 15 ракет малого радиуса действия с установок SS-21 (так в западной классификации обозначается российский оперативно-тактический ракетный комплекс "Точка"). Грузинская сторона в зоне конфликта в Южной Осетии, по данным источника телекомпании, имеет около ста танков, несколько десятков бронемашин и несколько тысяч военнослужащих. Эти войска, как сообщает CNN, уходят из региона. 12 августа на специальном заседании представителей стран-членов НАТО будет решаться вопрос об оказании Грузии военной помощи. Как ранее сообщал "Интерфакс", за такой помощью к странам альянса с нотой обратился МИД Грузии. Вместе с тем, в эфире CNN эксперт по вопросам безопасности и международной политики из Brookings Institution Майкл О'Хэнлон (Michael O'Hanlon) отказался даже рассматривать возможность направления в регион американского контингента. По словам эксперта, интересы Вашингтона в данном случае не так значимы, чтобы оправдать риск вовлечения в конфликт с ядерной державой, какой является РФ. Ранее в 12 августа президент России Дмитрий Медведев заявил о завершении военной операции по принуждению Грузии к миру, указав, что агрессору нанесен значительный урон. Вместе с тем, президент подчеркнул, что в случае необходимости российские войска продолжат наносить удары по объектам противника.
31
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 15 години
При сестра му Буткис
30
0
 
0
 
! Отговори
Грузинеца преди 15 години
Русия е гарант за мира в Кавказ.
29
0
 
0
 
! Отговори
pauel преди 15 години
Саакашвили е вреден за Грузия,Йосиф Висарионович 3 пъти се е обърнал в гроба ,че Русия бомбардира Гори.
28
0
 
0
 
! Отговори
scum преди 15 години
Павилионис ами брат му Буткис дека го ? ;-)
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Президент Чечни Рамзан Кадыров выразил удивление, что человек, которому "не хватает личного мужества посмотреть на самолет", продолжает командовать грузинскими вооруженными силами. "Вчера я смотрел CNN фрагмент по телевизору, как главнокомандующий Грузии, услышав звук самолета, убежал, оставил всех. Его трудно было догнать! Его надо было на Олимпиаду отправить, чтобы он участвовал в бегах, он очень хороший спринтер", - заявил Кадыров.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вие двата номера...отворете историята прочетете всичко за Русия и тогава пишете глупостите си...Русия е Русия :и НАТО го знае, и САЩ го знае, и Западът го знае и Папата го знае...Всички могат да си правят каквото си искат със светът но никога не с Русия.Откакто свят светува всички са се съобразявали със Русия , и това че някой си мислят че щом Грузия е поискала военна помощ от НАТО , НАТО ще изпрати войски срещу Русия ...този човек не живее в сегашното време....
25
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Макар че съм христианин и по принцип космополит, живеем във все още силно юдаизиран свят и щем нещем няма как да обръщаме ту едната, ту другата буза. А и Христос е казал като ти ударят едната буза, обърни и другата. Но ако срещу тебе стои нещо, което е човек само по биологически характеристики и не само повтори, ами и иска да потрети, Христос не е забранил да му отвърнем както заслужава.Та ние победихме. Осетия е спасена от геноцид. А тя, както би трябвало да знаем, е населена от хора, които имат нещо общо с протобългарите. Изобщо в РФ има толкова много народности преки или косвени наследници или повлияни от протобългарите, че като се добави и това, че във формирането на самата Русия има силен български елемент, неможе да не сме доволни от победата и спасяването на нашите родственици осетинците.И изобщо не е пресилено да се каже, че основния структурообразуващ елемент от Алпите до Урал при формирането на Европа след Римската Империя са протобългарите, аналогично на викингите на запад от Алпите. Факт е и това, че френските крале са се клели върху българско евенгелие, както и да се тълкува това.Е, и от Русия сме виждали лошо, но основното от него беше по време на комунизма, а той не е руско явление, насила беше натрапен на руснаците и те най-много пострадаха от него. Но съвременна Русия въпреки лутганията и грешките си върви напред и то със силни христиаски елементи. Е, пита се, защо да не се възползвали ние, българите и близките до нас народи като осетинците от нея за защитата ни във физическо отношение, след като толкова сме и дали в миналото? Та това е повече от нормално, всичко друго е служба на чужди интереси. Е, нашите небългарски управляващи /Станишев - евреин, Доган - татаро/от кримските, не казанските татари/***, Сакскобурготски - някакъв аристократичен ***/ се въртят като фурнаджийски лопати и за келепир вредят на нашите национални интереси, но и това ще бъде до време.А и военната ни техника е изключителна. Свръхзвуковия бомбардировач ТУ 160 е произвеждан в Казан. Основно с него бяха поразявани високоточно военни цели в Грузия. Сравнете с американските бомбордировки в Югославия. И за капак Грузия беше въоръжена за противодействие с модерни американски и израелски системи, но резултатите са показателни.А тези, които съжаляват, че руснаците не са влезли в Тбилиси - спокойно. Нещата трябва да се решават примерено и спокойно, все пак сме христиани. На натегача Саакашвили грузинците сами ще му видят сметката.Така че честита ни още една победа в хилядолетната ни история, братя и сестри българи!
24
0
 
0
 
! Отговори
Безименен преди 15 години
Кучето си лае , керванът си върви... така беше една поговорка. Едва ли ние по тези чатове ще оправим светът, и едва ли нещо ще зависи от нас, колкото и да се напъваме. Просто за пореден път си показваме и затвърдяваме балканският нрав. Да се плюем и обиждаме заради други...Нека да си го кажем честно че Русия не е която и да е държава...и ако беше решила да смачка Грузия едва ли нещо щеше да и попречи, едва ли НАТО щеше да изпрати войски който да започнат да стрелят срещу руските войници. Западът много добре знае че това е Русия и това не е Косово...все пак там в Алианса има умни хора който мислят трезво а не като Мишока...
23
0
 
0
 
! Отговори
КГБ преди 15 години
Ужась! Край! Свършена е с меня! Край! Разкрить съм! Прощайте,товаришчи! Отмастите за неня!
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Май имаш болест в главата. Кви са тези КГБ-та, разни конспираций и т. н.?
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Болъшое спосибо!Само,че гнидата,както пишеш за мен беше против това,което стана в Косово.Продължавам да смятам,че Косово е част от Сърбия!Освен това ,голубчик,явно познав3ам повече от теб руската литература и история.Вас там не ви ли учат на обноски?Значи не си от КГБ-просто си провокатор с поръчение.
20
0
 
0
 
! Отговори
John117 преди 15 години
Аз пък не мога да разбера, поради каква калташка причина, някой трябва да си тика изобщо носа в цялата тази каша? Под "някой" визирам Пушовци, Минеткози и всякакви други духачи и солташаци на американчетата? Разсъждавам си така на глас... лично от моята камбанария - давам пукнат *** за Грузия и ситуацията там, колкото и за Косово преди време. Аз съм на принципа, всеки да си гледа неговата си черга.
19
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
hahahahah