Грузия остава в бойна готовност, а Русия?

50 хилядна тълпа се изсипа в Тбилиси, за да чуе накъде върви страната и кога ще свърши войната
12 авг 2008 16:54, Красимир Ангелов
59
Грузия остава в бойна готовност, а Русия?
Свърши ли войната? Снимка: БГНЕС

Въпреки решението на руския президент Дмитрий Медведев за прекратяване на огъня срещу Грузия, грузинските власти са все още в бойна готовност, съобщава телевизия "Ал Джазира".

“Докато не се подпише мирен договор ние очакваме всичко и затова оставяме военните в бойна готовност”, обяви за Ройтерс премиерът Ладо Гургенидзе.

Руските войски са спрели настъплението си към столицата Тбилиси, но все още не са започнали да отстъпват от позициите си, съобщи за “Ал Джазира” министър от грузинското правителство.

Междувременно повече от 50 000 души се събраха днес в центъра на Тбилиси, а още хиляди се очаква да пристигнат, за да чуят речите на грузинските политически лидери, предаде Франс прес.

В подкрепа на Грузия се отзоваха и няколко европейски лидери.

"Нашият партньор е жертва на военна агресия, ние трябва да използваме всички начини, за да я спрем", заяви пред Франс прес Зигимантас Павилионис, държавен секретар в министерството на външните работи на Литва.

Според него Грузия е отправила молба към съюзниците от НАТО за военна помощ и въпросът трябва да бъде разискван на днешното заседание на Съвета на НАТО.

Днес в Москва руският президент Дмитрий Медведев се срещна с френския си колега Никола Саркози.

"Целта на нашата операция е изпълнена. Сигурността на нашите миротворци и на населението е възстановена", казал Медведев пред своя колега, цитиран от "Ал Джазира".

От своя страна Саркози се съгласил с правото на Русия да се интересува от съдбата на своите сънародници зад граница, но е изразил надежда това да не става за сметка на териториалната цялост на Грузия.

Всичко за войната в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
КГБ преди 15 години
Болшиба спасое,голубчик! Мъй за тебя заботимся! Гъй-гъй-гъй! Смеялис,гнидъй черножопъе когда Отняли Косова?!? А,смеялись?!? Вот вам средний палец!
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Така CNN показва на живо героизма на този, който подпали Кавказ. Човека решил да въвежда нов ред (и при Хитлер беше така) и как оправдава грузинския си ник Мишоко!
16
0
 
0
 
! Отговори
Разкритие преди 15 години
Пишештите на руски-къде бяхте преди войната ви в Грузия?Защо точно сега се появявате по българските сайтове?Не си и мисля,че пишете само на руски.Поздрави на КГБ.
15
0
 
0
 
! Отговори
Nqma ime преди 15 години
Кризата в Грузия е повторение на историята със судетските немци с полъх от Косово.Това вече означава,че няма ненарушими държавни граници.Така беше и в Косово.Достатъчно е едно малцинство да заяви,че не се чувства конфортно,някой да му даде чужди паспорти и територията се отцепва.Хайде да видим какво ще стане ако в турските анклави у нас се появят поданици на Турция и те се почувстват онеправдани.Ето това е ефектът Косово.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Между тем, как заявил генсек альянса, НАТО не собирается участвовать в урегулировании конфликта в Южной Осетии. По словам Яапа де Хоопа Схеффера, альянс не ищет прямой роли в этом регионе.
13
0
 
0
 
! Отговори
haltsuk преди 15 години
грозният грузински танкист.... стига вече се пенявихте, от вас нищо не зависи, дори и тук в България! Обичайте България!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тук е България и официалния език е български - ако още не си разбрал !
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
mnogo pravilni rasyjdeniq,napulno gi podkrepqm
10
0
 
0
 
! Отговори
petkop преди 15 години
Момчета/или момичета/ още преди 2 дни от НАТО казаха,че няма да се намесват в конфликта по никакъв начин....та на кой не му стискаше?...и другото-как така някой нахлува в чужда територия и когато види дебелия,решава че е жертва на агресия.Ако някой се интересува от моето мнение,най-големия проблем на Грузия е нейният президент-ако бяхте попрочели малко предистория,щехте да разберете как стана президент,шпосле как го свалиха и как отново дойде на власт....изобщо трябва да си много глупав и неинформиран за да се вържеш на този психопат..
9
0
 
0
 
! Отговори
Малко история преди 15 години
Защо тук всички мислят че щом нашето правителство не се интересува от свойте сънародници извън граница и Русия трябва по същият начин да се държи.Защо всички забравят как при пет пленени американски граждани САЩ изпраща самолетоносачи да ги освободи, а очакват от Русия да стой да гледа как нейните граждани биват обстрелвани от Грузия....И нека да не забравяме коя е Русия...че до сега няма загубена война и нито Хитлер , нито Наполеон и нито десетки други държави не я сломиха.Просто колкото и да не ви се иска тя е държава с която всички се съобразяват. А приказките от западните лидера са просто част от играта и протокола....Държа да спомена че не съм от БСП ...
8
0
 
0
 
! Отговори
Тъй, тъй преди 15 години
'га джигитите мачкаха осетинската милиция, бе'а големи герои, 'га дойде 58 руска армия веднага настана трагедия. А хамериканския двоен стандарт зверски ме дразни - заради поо-кротък конфликт в Косово сринаха Сърбия, сега има "диспропорция" в силите.
7
0
 
0
 
! Отговори
Кумчо Вълчев преди 15 години
Това бе краят на марионетката Шашнатшвили. Бе избран демократично, подобно на Хитлер и на Саддам Хюсеин. Както колегата му Саддам, който се биеше от името на САЩ срещу Иран, Саакашвили трябваше да дразни Русия, от името на кукловодите си от Вашингтон. Саддам реши, че САЩ са зад гърба му и нападна Кувейт. Марионетката Миша реши, че вече е пълноправен член на НАТО и ако нападне чрез блиц-криг, подобно на Хитлер, Южна Осетия, приближена на Русия, шефът на света, Джордж Буш, само ще му ръкопляска, а Русия само ще зяпа като холандския батальон в Сребреница. Саддам не изпълни мисията си срещу Иран, извърши престъпления срещу своя народ и бе унищожен от американците. Шашнатшвили, вместо да свърши работа срещу руснаците, забърка такава каша, че и чичо Буш се чуди как да изкара любимия си послушко от нея. А Мишата е вече и военен престъпник, както и Саддам. Никой в НАТО няма намерения да помага на непредсказуемия грузински президент. САЩ, НАТО и Израел имат нужда от Русия за да се противопоставят на по-голямата заплаха от Иран. Израел, главен партньор на САЩ, имат нужда от Русия и срещу Сирия. Русия пък показа на дребните сателити на САЩ - Грузия, Украйна, *** и други ситни, че нямат никакъв шанс да търсят помощ от Запада. Защото от там, освен празни думи - виж въздушните мехури на Джордж Буш - друго няма да получат. Защото гаранциите за сигурност и солидарността на Запада с послушковците от бившия соцлагер противоречат на собствените стратегически интереси на Запада. А именно - по-добре с Русия срещу Иран, отколкото без нея. Същото беше и 1939 година, когато нещастната Полша напразно молеше нейните приятели - британците и французите - да и помогнат, срещу нападението на Хитлер. При това положение, лудия президент на Грузия вече не е поносим за никого, а и за Западняците той вече е компроментиран и най-вероятно той скоро ще бъде заменен с някоя друга, този път по-умерена марионетка. По Западните телевизии вече се говори, че САЩ ще предоставят политическо убежище на Мишата, пък може и някой ден, след ерата на Буш, международния съд в Хага и да го осъди.
6
0
 
0
 
! Отговори
Elena преди 15 години
a kakva e bila celta im edin bog znae.....ne povqrvah , 4e Rysiq 6te vleze v 4yjda teritotiq
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вие *** ли сте бре? Напротив, изложи се Наакашвили, а Медведев си защити интересите и си постигна целите.
4
0
 
0
 
! Отговори
TIG преди 15 години
Те молят за помощ от ден1, защо точно сега Медведев се уплаши според теб?
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Правительство Грузии, по мнению американского телеканала абсолютно дезориентировано в информации о военных событиях в регионе. Нарушенные системы связи и ПВО не позволяют координировать военные операции и лишили Грузию объективного представления о происходящих событиях. Удары российских войск по радарам и военным комплексам связи до такой степени разрушили систему грузинского командования и управления, что в Тбилиси, возможно, уже не имеют ясной картины того, что происходит в зоне конфликта, сообщает телекомпания CNN со ссылкой на неназванного официального представителя Пентагона. Грузинская артиллерия в ночь на вторник продолжила обстреливать Цхинвали, несмотря на подписанный накануне президентом Грузии Михаилом Саакашвили документ о прекращении огня, подготовленный министрами иностранных дел Франции и Финляндии. Кроме того, представители грузинских властей сообщают своим СМИ крайне противоречивую информацию о передвижениях российских войск. В понедельник появились сообщения о том, что миротворцы заняли Гори и Зугдиди, а около Тбилиси колонну грузинских танков приняли за российские. На вечернем заседании совета нацбезопасности Саакашвили заявил, что замеченные близ Тбилиси грузинские танки направлялись в сторону Гори, который не занят. Американские военные представители ранее сообщили СNN, что, по их оценке, Россия осуществила свои ключевые военные цели в Грузии и что грузинская сторона лишилась большей части систем ПВО и возможности осуществлять координацию военных операций
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
sega na medvedev 6te mu se smee cial sviat,iazak
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе като научихте, че "Грузия е отправила молба към съюзниците от НАТО за военна помощ" изведнъж ви просветна, че "Целта на нашата операция е изпълнена." Бравос! И аз тъй си помислих - че е изпълнена.