Атина гори!

Специално за Dnes.bg! Разговор от мястото на събитието с гръцката журналистка Йоанна Капетанаки
8 дек 2008 19:40,
97
Атина гори!
Йоанна Капетанаки. Снимка: личен архив

Преди малко телевизионният канал France 24 съобщи, че полицията в Атина е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата демонстранти от центъра на гръцката столица.

Трети ден боевете по улиците в южната ни съседка не спират след убийството на 15-годишен младеж, прострелян от полицай.

За повече информация около развоя на събитията тази вечер потърсихме нашата колежка Йоанна Капетанаки.

Йоанна е завършила журналистка в Американския колеж в Гърция през 2003 година. Живее и работи в Атина.

Какви са последните новини, какво се случва в момента в Атина?

Атина гори! Центърът на града е все още затворен. Утре училищата и университетите в Атина ще бъдат затворени. В момента в центъра на града продължават демонстрациите, има информация за нанесени щети и по време на протестите тази вечер. Никога не съм виждала подобно нещо в Гърция. Ето, днес по план трябваше да запалят светлините на коледното дърво на площад Синтагма, но това, разбира се, се отлага. В сряда полицаят, който застреля 15-годишния младеж, застава пред съда. Ситуацията в момента определено е извън контрол и някои анархисти, предполагам именно те, вземат надмощие в протестите. Сега и комунистическата партия Syriza също организира свой протест.

Младежите, които протестират, предимно с леви убеждения ли са?

На демонстрацията пред Главното полицейско управление на Атина излязоха всички студенти, не само с леви политически убеждения. Все още има колебания - дали това е бил нещастен случай, или полицаят е насочил пистолета си към младежа. Но нямам отговор кои точно младежи прибягват до крайни реакции, рушене и насилие.

Какви са прогнозите, кога е възможно демонстрациите да затихнат?

Ами няма прогнози. Надявам се, че след като провинилият се полицай бъде уволнен от полицията, демонстрациите ще затихнат. Надявам се все пак да спрат, защото протестиращите нанесоха щети по цялата централна част на Атина и това продължава в цяла Гърция. Разрушени магазини, коли, банки, сгради, така беше цяла събота и неделя.

Толкова ли са гневни гърците на полицията си? Има ли някаква завишена степен на ненавист към полицията от страна на гражданите?

Да, обикновените хора са гневни на полицията, защото не може да установи контрол. Обикновените хора са гневни и на тези демонстранти, които рушат собствеността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Като дойде банда напушени тиинове и ви запалят колата или ви разбият къщата друга песен ще запеете ... революционери.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
14- saglasen sam s teb garcite sa patrioti i za6titavat pravata si ne sa kato nas balgarite da na tap4at cql jivot ..
14
0
 
0
 
! Отговори
elin преди 15 години
Ако това стане в България ние ще излезнем ли на бунт питам? Не нали. Защото само знаете във форумите да се правите на велики. Но тези, които твърде много се правят на велики по форумите са нищо в живота. Сиви мишки в живота, готини тук.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Те буболечките като тебе (12) лазят само, друго не могат.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ave neznam za vas, ama az bih ja nalazil taja macka! muahahahhaha
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
лих=опактуткун=флегматичен
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Петко СлавейковНе сме народНе сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щемеда работим за себе си със време.Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме...Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни...Все нас тъпчат кой отдето завърне,щот сме туткун, щото не сме кадърни...Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -а всякому меракът е развала...Не сме народ! Не сме народ, а ***,пак ще кажа и с това ще да свърша.1875
9
0
 
0
 
! Отговори
Адолф преди 15 години
ТОВА ВСИЧКИ ВИЕ ЩЕ ИМАТЕ ПРАВО ДА ПЛЮЕТЕ ПО ДЪРЖАВАТА!!!!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
me преди 15 години
ops :)
7
0
 
0
 
! Отговори
me преди 15 години
Единстевеното което спира бъларина е че знае че пак същите лАйн.а ще изплуват ... иначе до сега да сме ви резнали кратуните ! моля днес бг да не ме трие :)
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Те хубаво излизат, за излизане се искат топки, а тоя кишлак останаха само п*тки
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Така трябва да се направи и тук,но срещу правителството ! Всеки втори пише,че трябва промяна,че трябва да ги махнем тези политици,но никой нищо не прави...В Гърция всеки показва своето мнение и ако са недоволни веднага излизат на протест,а тук всеки спи. Толкова много пари загубихме от фондовете на ЕС,защото политиците крадат,а ние все още им се радваме.Така че хайде да тръгваме пред парламента и да покажем,че сме нация,която е единна !!!
4
0
 
0
 
! Отговори
бай х преди 15 години
номер едно си живее както си иска, ама няма как да е напълно доволен, докато не види продажните комунистически мекерета пребити с камъни по улиците. тогава вече ще си гледа работата спокойно и с удоволствие.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това в България не може да се случи.Затова Ботев казва " *** а не народ ". Тук дори и в новините можеше да не го кажат .
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
i bg e blizo do tezi sceni, zashtoto tuk e pylno s niskointeligentni i neobrazowani hora, na koito wse niakoi im e winowen i ochakwat wsichko nagotowo... i nomer 1 mai ne e hodil na uchilishte, a iska da jiwee dobre :D
1
0
 
0
 
! Отговори
бай ху преди 15 години
от Тройната Копилиция, изпотиха ли ви се анусчетата? Нали се сещате колко близо е Бг до подобни сцени - колкото и да е търпелив и загубен народеца тук, все някога щ избухне.