Атина гори!

Специално за Dnes.bg! Разговор от мястото на събитието с гръцката журналистка Йоанна Капетанаки
8 дек 2008 19:40,
97
Атина гори!
Йоанна Капетанаки. Снимка: личен архив

Преди малко телевизионният канал France 24 съобщи, че полицията в Атина е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата демонстранти от центъра на гръцката столица.

Трети ден боевете по улиците в южната ни съседка не спират след убийството на 15-годишен младеж, прострелян от полицай.

За повече информация около развоя на събитията тази вечер потърсихме нашата колежка Йоанна Капетанаки.

Йоанна е завършила журналистка в Американския колеж в Гърция през 2003 година. Живее и работи в Атина.

Какви са последните новини, какво се случва в момента в Атина?

Атина гори! Центърът на града е все още затворен. Утре училищата и университетите в Атина ще бъдат затворени. В момента в центъра на града продължават демонстрациите, има информация за нанесени щети и по време на протестите тази вечер. Никога не съм виждала подобно нещо в Гърция. Ето, днес по план трябваше да запалят светлините на коледното дърво на площад Синтагма, но това, разбира се, се отлага. В сряда полицаят, който застреля 15-годишния младеж, застава пред съда. Ситуацията в момента определено е извън контрол и някои анархисти, предполагам именно те, вземат надмощие в протестите. Сега и комунистическата партия Syriza също организира свой протест.

Младежите, които протестират, предимно с леви убеждения ли са?

На демонстрацията пред Главното полицейско управление на Атина излязоха всички студенти, не само с леви политически убеждения. Все още има колебания - дали това е бил нещастен случай, или полицаят е насочил пистолета си към младежа. Но нямам отговор кои точно младежи прибягват до крайни реакции, рушене и насилие.

Какви са прогнозите, кога е възможно демонстрациите да затихнат?

Ами няма прогнози. Надявам се, че след като провинилият се полицай бъде уволнен от полицията, демонстрациите ще затихнат. Надявам се все пак да спрат, защото протестиращите нанесоха щети по цялата централна част на Атина и това продължава в цяла Гърция. Разрушени магазини, коли, банки, сгради, така беше цяла събота и неделя.

Толкова ли са гневни гърците на полицията си? Има ли някаква завишена степен на ненавист към полицията от страна на гражданите?

Да, обикновените хора са гневни на полицията, защото не може да установи контрол. Обикновените хора са гневни и на тези демонстранти, които рушат собствеността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
само комунистите! а който има собственост, да му треперят гащите! аз нямам кола, нямам нищо. само 5 лева в джоба. ти като имаш БМВ си я дръж в гаража а не на тротоара!
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
в България са буржоазни партии на власт, само не и истински комунисти които да защитават работниците и интелигенцията от капиталистическата мафия
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НЯМАМ КОЛА, ПОНЕ ВСЕ ОЩЕ ЗАЩОТО АКО БЕШЕ ДРУГО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЯХ АД ИМАМ КОЛА ПО-ОТОДАВНА, ЩЯХ АД ИМАМ ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА. ЩЕ ПЛАЧЕТЕ ЗА КОСТОВ, АМА КЪСНО ГО ОСЪЗНАХТЕ...И НЕ, НЕ СЪМ КОСТОВИСТ, ПРОСТО КАЗВАМ ИСТИНАТА.
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Може ли да прекратите лумпенистичните изказвания? Като ви палнат колата и ви потрошат будката, ако тук стане такова нещо, друга песен ще ми запеете и ще ревнете за полиция и ред.Много ви е лесно, пубери пъпчиви, да си седите и да си дрънкате иззад клавиатурата. "Браво на комунистите, незнам-си-какво". Като ви строши тиквата някой анархист, ще плачете!
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
СЛУШАЙТЕ НАРОДЕ!ЗА ДА ИМА ПРОМЯНА ТРЯБВА ДА ПРЕМАХНЕМ И ЛОШИЕ ХОРА ОТ КУЛТУРАТА АКО Я ИМА ВЕЧЕ:СЛАВИ ТРИФОНОВ, ТОЙ ЗАТЪПИ НАРОДА
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дай боже Станишев да го убият! Дано се задави докато яде черен хайвер - някой да му е сложил отрова в черния хайвер!
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НАРОД - не на комунистите им. Щото тук, в Бг комунистите са на власт и картинката е много по-жалка от тая в Гърция. Не е важно какъв цвят е правителството, а как си върши работата - и като не я върши, народа трябва да го принуди или да го прогони.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
евала на гръцките комунисти! долу продажните демократи и техните богаташчета-търговци, бакшиши и рентиери!
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
напушени. За колицата треперите. Иначе много сте ядовити на правителство, комунисти и други подтисници. Анархия - време е...Само тя ви остана... Щото пак ще ви одерат с оправданието за криза дето от вън идвала.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нищо не се прави по въпроса,а само си правите вятър на устата .... Българите били такива,били онакива.Стига с тези оправдания,а живнете малко,бе да.ба ! Хайде,да тръгваме да бутаме това правителство,защото се вижда,че без революция нищо няма да стане! Кой чакате !!!
26
0
 
0
 
! Отговори
бай х преди 15 години
ама.... е го е, веднага се появиха го.мн.ари-*** и казаха, че само простите, необразовани и мързеливи хора искали промяна, и че като дойдели банда тийнове да ни разбият колите - друга песен сме щели да запеем. така че - Гопсод дава, ама в кошара не вкарва.п.п. а всъщност мръсните комунистически *** и лакеите им, заровили *** в копанята, са единствените, които не искат промяна. и какво, *** - да не би да ми казвате, че днешните "успели хора" са успели благодарение на способностите си? всички знаем как тръгнаха първите "бизнесмени" и милионери - то с един крадени комунистически пари всеки знае да завърти бизнес. относно другия *** - ако банда недоволни ми потроши колата - халал да им е, даже бих им помогнал! излизам с тях, и да му мислят ония с колите за по 200 - 300 000 - те имат много за губене. на мен съвестта ми е по-скъпа от кола и къща. не мога да живея спокоен и доволен, докато мръсните комунистически престъпници продължават да дебелеят необезпокоявани.
25
0
 
0
 
! Отговори
В.Б преди 15 години
Дай боже човече ,дай боже да избухне най-после тоз народец!
24
0
 
0
 
! Отговори
stoqnov преди 15 години
bratq balgari,gartsite sa nay mrasniq narod na balkanite ,da ne zabravim istoriqta.........ida si iskame zemite si ot tqx...
23
0
 
0
 
! Отговори
капитан петко преди 15 години
за разлика от нас гърците , ще излязат пичаги !!! ние сме робското племе !!! " не сме народ , ао *** ? !!!!
22
0
 
0
 
! Отговори
staykov преди 15 години
vreme e da si iskame do belomorieto ot gartsite,areda vi vidq sega
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Йоанна Капетанаки ... sexy ...
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И после и на десните,на центристите,а най-накрая на теб!
19
0
 
0
 
! Отговори
do 16 преди 15 години
Ако бяха напушени,щяха да си седят вкъщи,да се смеят и да релаксират !
18
0
 
0
 
! Отговори
H преди 15 години
Сьс Орьжие и група партизани заедно сьс част от военните да превземат парламента и виновните за националната катасрофа в Бьлгария да бьдат осьдени и избити заедно сьс всичките си роднини ? няма и да чуете защото Бьлгарите са много смели на чашка ракия и на приказки и всеки чака някой да свьши мрьсната работа а той да се цопне по средата на баницата и да обяснява надльж и нашир как той е свьршил цялата работа ! Поговорката гласи 1 бьлгарин - хайдутин , двама - чета , а трима чета сьс предател ! В момента срежто заплажтане има много доносници кьм Народната Милиция , много повече от преди 20 години!За сьжаление
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да забием един огромен *** отзад на ***!