Климатгейт

Манипулирали ли са учените данните за глобалното затопляне
4 дек 2009 06:45,
176
Климатгейт
Снимка: БГНЕС

Месеци наред на страницата на Института за климатични изследвания CRU можеше да се проследи средната температура в света, измерена от екип на института . Миналата седмица обаче учените изведнъж изтриха собствените си данни за последните девет месеца.

Говорителка на института обяснява пред „Ди Велт“ изчезването на данните с „атаката срещу сървъра на CRU“.

Началото на скандала, наричан вече „Климатгейт“, сложи хакерска атака срещу сървъра, след която пред обществеността се появиха вътрешни имейли на института.

Съдържанието им предизвиква подозрението, че при данните за температурата на  CRU има несъответствия. Нещо повече, че от института понякога съзнателно са преувеличавали сериозността на глобалното затопляне.

Освен че бяха изтрити данните, изчезна и шефът Фил Джоунс – директор на института, централна фигура в световния съвет по климата IPCC и най-важният учен в измерването на климатичните промени.

Джоунс се оттегли от службата си – поне докато данните му не получат независима оценка. „Важното е да няма сянка на съмнение върху CRU  и изследванията му“, обосновава оттеглянето си Джоунс. Той обаче не е единственият, който ще бъде проверяван.

Университетът в Пенсилвания обяви, че много внимателно ще прегледа изследванията на техния професор Майкъл Ман. Това е ученият, който вкара в изучаването на климата така наречената Крива на хокейния удар.

Става въпрос за статистическо представяне на средната температура в света през последните 1000 години. Данните почти не показват промяна на температурата до началото на  индустриализацията, когато има драматично стръмно покачване.  

Това се разглежда като доказателство за уникалността на сегашното затопляне на климата.

Ман, тежка категория в научните среди, също е засегнат от хакерската атака.

Още по темата
Един от хакнатите имейли на директора на CRU предизвика най-голямо внимание през последната седмица. В него Джоунс споделя с колега, че приложил в представянето на своята статистическа крива „трика“ на Майкъл Ман, „за да скрие“ едно намаляване на температурата.

Сега колегите му обясняват, че изборът на дума бил не подходящ, но в случая  „трик“ се използвало в смисъл на „умно решение“ на проблем пред науката.

Предисторията на „трика“: Ман проследил своята „Крива на хокейния удар“ през последните 1000 години на базата на косвени данни, например кръговете на дърветата. При изследването на своите дървени свидетели на миналото обаче установил, че след 1960 година кръговете говорят за охлаждане, вместо за действителното затопляне. Затова Ман приложил към тези данни резултатите от измервания с термометър, направени след 1960-а.

Критиците намират два недостатъка в този подход. Първо „трикът“ не е достатъчно прозрачен. Второ: термометрите може и да са измерили правилно температурата след 1960 година, но след като косвените данни са погрешни, как ученият може да е сигурен, че са достоверни за изтеклите 1000 години.

„Климатичните скептици“, които поставят под съмнение драматичността на климатичните промени и вината на човека за тях, смятат, че хакнатите имейли могат да оправдаят и други упреци срещу Джоунс и колегите му.

Говори се както за натиск върху редакциите на специализираните издания, целящ да попречи на публикуването на „скептични“ статии, както и за унищожаването на неудобни имейли и данни.

Всички си дават сметка, че хакерската атака срещу CRU е свързана със започващата следващата седмица конференция за климата в Копенхаген – обезврежда се една от ключовите фигури и се хвърля сянка върху теориите му.

Докъде може да доведе това, веднага се видя в американския парламент. Опозиционните републиканци, водени от „скептика“ Джеймс Инхоф, както и някои демократи, вече освен икономическите аргументи, прилагат и научни съмнения за климатичните промени. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 14 години
Хе, ще видите вие, че Вацлав Клаус е прав!
105
0
 
1
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
Az mislq 4e edin meteor shte opravi ne6tata 6te reshi problemite na vsi4ki kradci, izmamnici ,kapitalisti ,komunisti ,gramotni i negramotni hora! Zemqta 6te si re6i problema s globalnoto zatoplqne,i 6te zapo4ne epohata na niskopardq6tite vagledodubi! THEN END
104
0
 
1
 
! Отговори
19 преди 14 години
Това се опитвах да кажа и аз - далавера на световно ниво
103
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Да не говорим, че PV модулите са силно рециклируем. АМА ЯКО. Т.е. ресурса (силиций или каквото е там) не се губи, за разлика от въглището.
102
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
do 101Ами до колкото знам силиций има в изобилие, а точно от силиций се правят 80% от PV modulite.
101
0
 
1
 
! Отговори
р-ч преди 14 години
не разчитат на краен ресурс за да произвеждат ток.... грешиш!Няма да споря повече, не работя в АЕЦ, но претендирам да имам широк поглед върху енергиините технологии, споделих мнението си, че реалното влагане на толкова средства за ВЕИ и повдигането на екологичните изисквания към горивните цетрали е просто далавера на световно ниво.... тя ни удра по джоба, но ние се кефим... това последното е факт междудрегото. Приятен ден.
100
0
 
1
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
gramoten ili ne tova nqma da ti namali rashodite a tochno tova e temata v momenta
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Еми има и разработки по тази тема. Прочти например:wikipedia: Grid Energy Storagegoogle: Fixing the power gridРазработват се, много обещаващи, технологии за съхраняване на енергия и то не 2-3 вида, а 40-100 различни технологии. Така че, като има излишък съхраняваме, като има недостиг вадим от батериите + Smart Grid.
98
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
до 92Мрежата трябва предварително - 5-10 години - по-рано да започне да се изгражда за да може да поеме огромния наплив на ВЕИ. Не забравяй, че говорим за коренно различна архитектура на ел. мрежата. Когато цената на ВЕИ стане по-малка от тази на ТЕЦ-а - ВСИЧКИ(!) МАСОВО(!) ВСЕКИ(!) под път и над път ще започне да ги внедрявана поразия. Ако мрежата не е подготвена тогава ще дойде яко хаос и яко разходи.Затова трябва да ги внедряваме, за да сме подготвени. Да правим изследвания и т.н.
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Човек, толкова си неграмотен, че е мъка за хората да те четат. Явно с тази шльокавица на която пишеш се опитваш да прикриеш неграмотността си, но е НЕВЪЗМОЖНО
96
0
 
1
 
! Отговори
р-ч преди 14 години
Добре слагаме на сека нива фотоволтаици и на секи хълм вятърна мелница... като не духа вятър и като не грее слънце ? а ? кво праим тогас?.... разпада ни се системата/ като в германия или в щатите наскоро имаше случаи/ и се почва ... преходни режими/там емисии не се отчитат/ ... по добре по-кротко... тая агресивна пропаганда за ВЕИ не е добра за нас обикновенните хорица
95
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Няма прибързване, човек, цената на ВЕИ пада, пада, пада и пада. Тя не може да се увеличи, защото не разчитат на краен ресурс за да произвеждат ток. А цената на въглищата, петрола, природния газ и урана само се качва, качва, качва и качва, защото те са КРАЕН ресусрс.В един момент двете криви ще се срещнат и всички МАСОВО ще се нахвърлят на ВЕИ. Затова ни трябва да ги внедряваме за да можем да сме подготвени, когато дойде този момент. Да имаме знаем какво да правим тогава. Иначе хаос.
94
0
 
1
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
do RAZBIRA4 Kakvo te kara da mislish, che solarnite paneli i vqtarnite turbini ne sa efektivni,imam 4uvstvoto 4e rabotish v AC Kozludui.Pougledaite se novinite sa manipolirani qko ot korupraciite koito se opitvat da zapazqt satuta na ostarqlata si sistema ,koqto obache dargi visoka cenata na produktite im na svetovniqt pazar.sashto taka edin nov tip sistemi za nov tip energiq 6te svali pazarnata cena.
93
0
 
1
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Предимствата в дългосрочен план на фотоволтичните панели е неизмерима. Проблемът при тях са батериите. Докато не бъде решен този проблем, те ще са неизгодни и ще могат да играят единственно поддържаща роля на останалите технологии. Понеже следя сектора и новите открития при батериите съм на мнение че в следващите 10-15 години ще се реши този проблем, още не знам от къде ще изкочи заека но има едно 5-6 доста обещаващи технологии.
92
0
 
1
 
! Отговори
разбирач преди 14 години
НЕ отричам че има потенциял във ВЕЙ просто на това ниво на развитие той е силно прибарзано да се внедрява..... освен това... ако отнемеш 1% от енергията на атмосферата /със вятърните мелници например/ до какво ще довеве това ... Аз немога да кажа, а тй? Просто не трябва да се бърза.
91
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
до 88В момента вече имаме PV модули на цена на изхода на фабриката от $1/Wp. направи си изчислелнията. Според мен ти си спомняш времената преди 15 години когато цената беше $20/Wp. След 5 години ще имаме $0.75/Wp, а след 10 години $0.5/Wp. А след 20 години може и $0.1/Wp.Тогава пак ли ще са "вярни" всичките глупости дето наговори.
90
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
до 88Говориш глупости.Тези неща може и да са били вярни преди 20 години. Сигурно от тогава не си чел нови неща, но в момента мога да ти кажа, че технологията е МНОГО по-напреднала. И още повече ще напредва. Как си мислиш след 20 години ОЩЕ ли ще е вярна постановката, която си спомняш от преди 20 години.Техонологично ВЕИ не са и загатнали възможностите си като развитие. А според мен ти си мислиш, че те не се развиват, не са се развивали и НИКОГА няма да се развиват.
89
0
 
1
 
! Отговори
разбирач преди 14 години
... се представя за чист И ТИ го плащаш на цена УМНОЖЕНА ПО 10 .... тогава говоря за дете идиотче обикновенно но днес ще се въздържа! :)
88
0
 
1
 
! Отговори
разбирач преди 14 години
Когато цената на инвестицията в 1 панел слънчев е колкото на емнаисестотин! мегавата конвенционална енергия/да не говорим за ядрена вобще/ и за производството му са похарчени страшно много материални ресурси /извличани и разрушаващи естествените еко системи/ и за траанспорта на тези ресурси е използвана страшно много конвенционална енергия/отделяща парникови газове/ и този слънчев колектор произведе за целия си живот колкото 1 тон въглища енергия /наример/..... апек този ток се представя за ЧИСТ
87
0
 
1
 
! Отговори
Хайдутин преди 14 години
Абе много сметки правите тук бре, аз не знам дали и от кой крада, ама ми не олеква после джебо на гишетата нали. А то слънцето си гре и си топле само ама летото, сега нахлузваме шушони и пием вино пред кюмбето да се сгреем