Проблемите за Дубай не спират: изкуствените острови потъват

Палмите буквално потъват в океана – 5 милиметра на година
10 дек 2009 12:23,
43
Проблемите за Дубай не спират: изкуствените острови потъват
Снимка: БГНЕС

В последно време Дубай преживява тежък период.

Една от основните държавни компании в страната забавя изплащането на задълженията си, а паникьосани инвеститори масово разпродават акциите от местните дружества. За слънчевото емирство обаче проблемите не спират дотук.

Една от перлите в короната от бляскави имоти в Дубай – изкуствено създадените острови от проекта Палмите буквално потъват в океана, предава Wall Street Journal, позовавайки се на именит учен.

Изкуствено създадените острови, изградени чрез насип по крайбрежието на Дубай и подредени във формата на палма, потъват с около 5 милиметра на година, показват резултатите от изследване.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 14 години
И в селския ми нужник гооната потъват неизвестно къде в ямата, ама нужняка си стои и не мърда
38
0
 
0
 
! Отговори
абразио... преди 14 години
Дейността на морската се нарича АБРАЗИЯ.Преди да изградят 101 буна във Варна , скачахме от рибарското мостче .Нея я откриха през 1984г.Сега морето отложи толкова много пясък , че е немислим скока от останките на мостчето.
37
0
 
0
 
! Отговори
hrana za vsi4ki преди 14 години
и не ми разправяйте за венеция....град който може да бъде наблюдаван от стотици години насам, много ясно, че може да се наблюдава потъване...ама за 3-4 годишен проект....да ми кажат,че потъва с 5мм е смешно
36
0
 
0
 
! Отговори
hrana za vsi4ki преди 14 години
5 мм на година?! да им имам gps-a:)блока ни потъна с повече първите 3 години бе! Няма спор, или тоя учен е голям ***, или тия от Wall Street Journal са още по-големи смухали!
35
0
 
0
 
! Отговори
Сеир преди 14 години
Хаха, след 100 години щели да са с половин метър надолу. Този учен не казва ли нещо за хотелите по свлачищата на нашето Черноморие.
34
0
 
0
 
! Отговори
Варна преди 14 години
Шега или не, хората винаги са строили най-различни неща в историята. Японците си направиха цяло летище на изкуствен остров, но техните инженери бяха предвидили първоначалното потъване в какви граници ще бъде, и изчакаха достатъчно, за да слегне пясъка. Доколкото знам дори правиха допълнително насипване за да компенсират, а впоследствие целия терминал го посториха с хидравлични крикове в колоните, и позволява корекция на височината.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много ясно, че ще потъне. Кухините получили се от добития петрол трябва да се запълнят...
32
0
 
0
 
! Отговори
vetrilo преди 14 години
..da vzemat da gi napraviat na pontoni i nema da potunat nikoga...hahaha
31
0
 
0
 
! Отговори
Сахаров преди 14 години
Не е лесно цял живот да те е пекло слънцето, а от теб да се очаква да инвестираш разумно десетки билиони щатски долари... :) *** араби
30
0
 
0
 
! Отговори
Будала,ама не съвсем преди 14 години
Или авторът нещо е объркал цитараните числа, или въпросният учен, установил "потъването", е искал някъде да му се запише името, пък няма значение какво е открил.Защото потъване от 5 мм (пет милиметра) на година означава, че след 20 години въпросното съоръщение ще се е потопило с цели 10 (десет!) сантиметра. Страшно драматично, нали? Друг е въпросът, че дотогава България може изобщо да я няма на картата, но това едва ли си струва проучването...
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ееей, там на левия клон от горе на долу ми е барачката. (:иначе по темата - с природата шега не бива. а тия изкуствени, да ги наречен съоръжения, са си шега.
28
0
 
0
 
! Отговори
рицар преди 14 години
easy come, easy go....that's all
27
0
 
0
 
! Отговори
Масларката преди 14 години
потънаха ми имотитеееееее
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ох как ми е кеф на душата като чета такива новини, то човек и народ надскочил икономическият от интелектуялнят си напредък дотам стига....просто потъва.....Камиларите , при хамилите! Петролът за белите ...
25
0
 
0
 
! Отговори
Хайдутин преди 14 години
И тепетат не могат да потънат майна
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Такова нещо в Перник не може да се случи.
23
0
 
0
 
! Отговори
Водолаз преди 14 години
Погледнато реално, Дубай пак има възможност да се справи с проблемите, които сотоят пред туризма, Днес има острови - утре няма. Пък виж ти може и в най-скоро време да открият подводен Бурж-Ал-Араб?!?!? То лошо няма. Ще има повечко корали и ще има повечко туристи за подводните хотели "Sunny Days - Underwater Palm"... Къде има подводни хотели и доводни резиденции?
22
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 14 години
big deal - ot deto doshlo - tam otishlo
21
0
 
0
 
! Отговори
четящ преди 14 години
не знам от къде ги вземате тези новини, тъй като това е много стара информация - ако не ме лъже паметта - отпреди 3 години. В скоро време да не публикувате информация, че бат Бойка е спечелил изборите!!! Малко ми прилича на кадър от филма "От глупав, по глупав".
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
тоя пък.....ами така ,както се засича,че Венеция например също потъва ,и как след време както е тръгнало няма да има Венеция.цял проект за спасяването и има.Ти не си ли чул???