В Копенхаген бе постигнат компромис за климата

Група страни стигнаха до споразумение, което определят като "значимо"
19 дек 2009 08:41,
13
В Копенхаген бе постигнат компромис за климата
Снимка: БГНЕС

На конференцията за климата на ООН в Копенхаген група държави достигнаха до споразумение, което определят като "значимо".

Пет страни, включително САЩ и Китай, успяха да се договорят по редица въпроси, включително за ограничаване на ръста на температурите с 2 градуса по Целзий.

Американският президент Барак Обама заяви, че това споразумение залага основата за действия в глобален мащаб, но "има още работа за в бъдеще".

Наблюдателите определиха договорката като "скромна" и се съмняват, че тя ще може да се впише в сделката, която се обсъжда от почти 200 държави.

По думите на Обама САЩ, Китай, Бразилия, Индия и Южноафриканската република са се "договорили да си поставят за цел ограничаването на ръста на температурите на Земята с 2 градуса и, което е по-важно – да работят в тази посока".

Още по темата
"Светът е убеден, че се движим в посока на важен договор", добави американският президент.

В документа също така се споменава за помощ за развиващите се страни в борбата с вредните емисии в размер до 100 милиарда долара годишно до 2020 г.

Френският президент Никола Саркози съобщи, че водещите западни страни са "решили да одобрят този документ, станал резултат от извънредно трудните преговори, защото той обхваща цялата планета".

"Продължителната дипломатическа баталия завърши със споразумение, практическото съдържание на което не
отговаря на надеждите на мнозинството", заяви Саркози, добавяйки, че "това не е съвършен, но най-добрия от възможните проекти".

Саркози уточни, че следващата конференция за климатичните промени ще се състои след половин година в Бон, а заключителната среща ще се проведе в края на 2010 г. в Мексико.

На срещата беше решено, че до януари всички държави-участнички в срещата ще внесат в Комисията на ООН по климатичните промени документ със своите предложения за съкращаване на вредните емисии въглероден диоксид.

Германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Гордън Браун приемат споразумението за климата, постигнато в Копенхаген, но заявиха, че биха желали повече. Меркел заяви, че ще подкрепи компромиса въпреки смесените чувства.

"Решението беше много трудно за мен. Направихме само една крачка, надявахме се на много повече", каза тя.

Меркел добави, че споразумението не е достатъчно амбициозно за ЕС да увеличи своя ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 30% до 2020 г. от 20 на сто.

 "Поставихме началото", заяви на свой ред Гордън Браун. Той смята, че това което бързо трябва да последва е юридически-обвързващ резултат.

"Знам, че ние се нуждаем от юридически обвързващ договор през следващия период от време, ако искаме да гарантираме всички ангажименти, особено в годините след 2020", заяви Браун.

Ръководителят на китайския преговорен екип Се Чжънхуа заяви, че срещата на ООН за климата в Копенхаген е донесла положителни резултати и всички трябва да са щастливи.

"След преговорите и двете страни успяха да запазят основната си линия. За Китай това бяха нашия суверенитет и национален интерес", каза той пред журналисти.

Срещата, продължила две седмици, стигна до задънена улица по време на опитите на световните лидери да достигнат до споразумение за вредните емисии отделяни в атмосферата.

През последния ден на конференцията, организирана от ООН, делегатите изучаваха няколко варианта на заключителния документ.

Председателят на Комисията по екология на Европейския парламент Джо Лейнен определи последния от проектите като "повод за разочарование, не оправдаващо надеждите".

"В него недостигат ангажименти за вредните емисии, не се говори за начините за проверки и моноторинг", каза той.

Лейнен обвини Китай, че протака процедурите на обсъждане, заради което, по думите му, е било загубено много време.

"От друга страна, САЩ пристигнаха прекалено късно. Обама дойде едва в последния ден... От САЩ искахме цели, а не топли думи", заключи евродепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
генади преди 14 години
до #1, estrellaМи сигурно ще му баят на климата?
12
0
 
0
 
! Отговори
бай Димитър преди 14 години
Знаех как ще завърши този форум още преди да се е състоял.Нали не си мислите, че на този цирк, вън от обектива на фотоапаратите и камерите, се е казала и една дума за екологията?Това си беше поредния пазарлък , където всеки си гледа интереса, а предтекста за глобалното затопляне е просто добър параван за пред общността.Чрез "мерки за ограничане на вредните емисии" се цели ограничаване производството в развиващите се страни, най-вече Китай, и запазване на статуквото в геополитиката.
11
0
 
0
 
! Отговори
anitta преди 14 години
Никакво споразумение не са постигнали- всичко е в сферата на добрите благопожелания...
10
0
 
0
 
! Отговори
ОБАМАТА НА БАРАКА преди 14 години
В Нюрнберг няма мутри. Подобни на Обама има колкото щеш но мутри не, въздъхът е чист. Самочуствието е добро.
9
0
 
0
 
! Отговори
Льольо преди 14 години
Ех колко си умен и остроумен. Колко много знаеш и колко можеш да се надсмиваш. Но американците са си американци, а ти байо ще си останеш клоаката на света, ще те *** мутри и мутреси, ще дишаш мръсен въздух и ще пиеш *** вода, ще те лъжат долнопробни политици .......и за собствено самочувствие ще се подиглаваш на......Обама и американците.
8
0
 
0
 
! Отговори
политик преди 14 години
С консесус се реши курс на едностранно политическо охладняване на взаимоотношенята ни към Слънцето с цели 2 градуса ! Горкото Слънце изпадна в изолация.
7
0
 
0
 
! Отговори
ОБАМАТА НА БАРАКА преди 14 години
Но това е периферен въпрос........ Главния е: След като се намирам във тотален фалит, как да измисля начин да прихваня някоя по тлъста сума, че да си покрия борчовете.........
6
0
 
0
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
В предсказанията на маите .....пише,че глобалното затопляне ще продъжи и след поредната среща на....върха,след 100 години.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
какво значи ограничаване ръста на температурите с 2 градуса-на година ли..на 100 години ли ,или въобще завинаги?..
4
0
 
0
 
! Отговори
БАРАКАТА НА ОБАМА преди 14 години
Ще съберем няколко трилиона долара, и ще ги предложим като подкуп на главния отговорник за термоядрените реакции протичащи на слънцето. По примера на Вальо топлото той ще ги усвои итемпературите на земята ще паднат доста повече от предвидените 2 градуса.
3
0
 
0
 
! Отговори
estrella преди 14 години
така де, не се изразих правилно. но въпросът КАК си остава май...
2
0
 
0
 
! Отговори
Банката преди 14 години
Не не, няма да ги намалят, а ще ги ограничават, да не се увеличат с нови 2 градуса... :(
1
0
 
0
 
! Отговори
estrella преди 14 години
Аз явно съм глупаво малко момиче и за това ще си питам направо. Тези добре се разбраха, че ще намалят температурите с два градуса. А разбраха ли се КАК?