Съпътстващи жертви (кадри на насилие!)

Запис от военна операция, в която са убити журналисти на Reuters
6 апр 2010 16:22,
471

В понеделник сайтът WikiLeaks.org публикува класифициран видеозапис от американска въздушна операция, при която са убити над десет души в предградие на Багдад. Според  WikiLeaks.org това е операцията, при която през 2006 година бяха убити и двама служители на Reuters.

Оттогава Reuters изисква видеото, позовавайки се на Закона за достъп до информация, но без успех. Записът е направен от хеликоптер „Апачи“ и ясно показва стрелбата срещу няколко мъже, които спокойно ходят по улицата.

При стрелбата са ранени и две деца, който били в бус, от който слизат хора и се опитват да спасят един от ранените. Срещу тях също е открита стрелба.

След като двамата служители на Reuters бяха застреляни, агенцията настоя за разследване на инцидента. Заключението след разследването е, че военните са действали в съответствие със закона и правилата за употреба на сила.  

WikiLeaks.org не съобщава как са получили видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


471
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
405
0
 
6
 
! Отговори
Стефка преди 13 години
100% УБИЙЦИ!!!!!!
404
0
 
5
 
! Отговори
Стефка преди 13 години
Ейййй ама поне 1-2 коментара да бяхте оставили.Но нали ние в България по начало сме се специализирали в близането на дупета,защо да говорим лошо за едни убийци като можем да се прави ,че няма проблеми :D
403
0
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
защо толко много коментари са изтрити?Да не би да са били насочени срещу американския хуманизъм?
402
0
 
8
 
! Отговори
Darkov преди 13 години
Тези в хеликоптера доста са се дрогирали...
401
1
 
15
 
! Отговори
Васил Стефанов преди 13 години
Грозна работа. Убийсто чиста проба. Така американците до никъде няма да стигнат, да му мислим и ние като техни лоялни и прогнозируеми съюзници.
400
0
 
5
 
! Отговори
По-умен! преди 14 години
1) "седемдесет и някоя година" - когато все още няма хора, тичащи наоколо с експлозиви в торбите!2) "1 директно е свален с ракета и екипажът му загива" - "проявявали са уважение и най-вече зачитане правата"
399
2
 
8
 
! Отговори
умен! преди 14 години
..разлитат се парчета от хеликоптера, който е силно повреден и е принуден да кацне. Екипажът е ранен. Известно време иранците прекарват в плен за шпионаж, тъй като на борда им е открита фотографска апаратура. В края на краищата, когато недоразумението се изяснява руснаците освобождават арестувания екипаж, като са му оказали пълна медицинска помощ и са отремонтирали вертолета!!! Нямам спомен братята американоси да са проявявали подобно уважение и най-вече зачитане правата на явен военен опонент.
398
2
 
9
 
! Отговори
умен! преди 14 години
1 човешки живот = 0.00 $Браво на "демократичните" янки! Мисля, че клипът е повече от показателен. Само за сравнение: ПВО-то на руснаците седемдесет и някоя година засича 4 ирански хеликоптера в нарушение на въздушното пространство на тогавашния СССР. За 2-3 минути дежурен МИГ-23 застига 2-та от тях /другите 2 са се усетили явно и са успели да напуснат зоната/ - 1 директно е свален с ракета и екипажът му загива, по другият пилота на Миг-а открива стрелба с бордовото оръдие /разход 72 снаряда/,
397
2
 
12
 
! Отговори
Суфти преди 14 години
Ами чакайте защита и промяна,но не ги очаквайте от политици,армия и полиция! Разберете,че политиците не се борят да променят гадната система,а да я подържат! А за коментара на номер 431 нямам какво да кажа,освен че "тея" се разбират перфектно като си говорят,както ги разбира всеки нормален човек,който знае английски,естествено! Гадните американци са най-големите терористи в света и това е поредното доказателство!!! ОТВРАТИТЕЛНО!
396
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе, хора, много ми е лубопитно тея как се разбират по радиото. Говорят само некви глупости.
395
2
 
4
 
! Отговори
eva преди 14 години
vsi4ko e vapros na politika.Civilnite xorica o4akvat za6tita,no na nikoi ne mu puka za tqx,a te sa kato po golqmata 4ast ot nas-vglabeni v ednoobraznoto si sa6testvuvane,o4akva6ti po dobrite usloviq za jivot s promqnata na vlasta.imam 4ustvoto 4e skoro i pri nas ne6tata 6te se razviqt v tazi posoka,ot druga strana nie/kolkoto i da se gordeq 4e sam balgarka/sme ov4i narod sviknal da bade gazen i nastapan o6te kato se sabudi vseki boji den - moje i da gre6a,notova e moeto mnenie
394
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Даже *** е силно казано за тези американски войници, по скоро това е някаква ***!
393
2
 
35
 
! Отговори
bzb преди 14 години
И всичко тия фантасмагории са на фона на познатата на всички ни _РЕАЛНА_ история за това, че единствената до момента употреба на ядрено оръжие, при това срещу цивилно население, e дело на държавата, плашеща целия свят с това, че други евентуално може и да го сдобият нещо подобно. Цъкайте минусчета сега...
392
2
 
10
 
! Отговори
bzb преди 14 години
426, ако беше някой твой близък нямаше да си толкова спокоен от т.нар "по-малко зло", нали? Всъщност най-вероятно си поредният тийн-фашизоид (да се чете: просто мразещ турци и ***), оправдаващ се с набивалици, като споменатата "възможност" за ядрено оръжие в ръцете на радикалисти. Това може да бъде само сценарий за филм със Стивън Сегал или на следващия Call of Duty и нищо повече.
391
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ами война, пичове... Ако си мислите, че го няма това - значи сте наивни! Но помислете и върху следното - как ви се струва ядрено оръжие в ръцете на радилалисти?! Някак си е по-добре по-малкото зло!!!
390
3
 
19
 
! Отговори
bzb преди 14 години
Ленка, прочетох последните няколко мнения и те подкрепям. Особено точно бе казаното за превъзходството. НАТО е неадекватна организация, която не участва в конфликти, с шанс за някакви особени загуби. Каква военна организация може да е, когато нейни държави-членки са на практика в състояние на война? Кристално ясният извод е, че САЩ правят каквото си искат, криейки се зад фиктивния параван "НАТО".
389
4
 
23
 
! Отговори
Ленка преди 14 години
Не може така агресивно. Излъгали, че Ирак имал ядрено оръжие, а по време война излезе, че дори и пушки нямат. Показили харта за военнопленици-казали "Тези хора не пленници, те терористи". Така ги оставят в лагери като Абу Гдариб и други /какво се случва там-само Гспод знае, изтекла информация, че арестували много момичета, които раждат в лагери/! Гнусни неща..имам вече и аз сериозни съмнения за 11.09., как самолет ударил Пентагон, той нисък, останки от самолет няма!
388
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
егати якия хеликоптер и аз искам такъв-да трепа от два километра и да се чудя *** ли беше винкел ли носеше от ройтерс ли е или от 24 часа.
387
2
 
20
 
! Отговори
Ленка преди 14 години
Добре, навярно писала доста емоционално. Борба спрямо тероризм не означава смачкване и ликвидиране на цели държави. Сумарно Руссия понесла много повече атаки от САЩ-пред жилищни блокове, в театър, Беслан, метро, влак! Но абсолютно грешно сложим всички от Северен Кавказ под един знаменател. Търсят и намират точно конкретни "хора", мирни жители трябва бъдат защитени. Но при САЩ точно обратно, който дръзне каже истината за тях бива обвинен в тероризм-луди хора!
386
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Скъпо Ленче! Пиша ти бавно,щото... Припомни си само какво направиха лудите *** само преди няколко дена във вашето метро!И се замисли ,кой е голямата заплаха и за вас, и за нас.Кой ти е виновен? Май насочваш гнева си в неправилна посока.