Европрецедент. Белгия с пълна забрана на бурката

Не става въпрос за дискриминация, отсече либералът Даниел Бакелиен
30 апр 2010 20:25,
313
Европрецедент. Белгия с пълна забрана на бурката
Снимка: БГНЕС

Долната камара на белгийския парламент наложи забрана за носенето на публично място на воали и други дрехи, които пречат за разпознаването на лицата под тях.

Законът, известен като "антибурка", бе приет със 136 гласа "за", двама депутати се въздържаха и никой не се обяви против.

Белгия е първата европейска държава, прокарала подобни ограничения, но преди да влезе в сила забраната за носене на бурка и никаб, законът трябва да мине през Сената. Подобна забрана се готви и във Франция.

Вносителят на закона, либералът Даниел Бакелиен, заяви, че бурката е несъвместима с основните изисквания за сигурност, които задължават гражданите да бъдат разпознаваеми на публични места, и влиза в противоречие с принципите на еманципираното общество, което уважава правата на всички свои членове.

"Не става въпрос за дискриминация, а за мярка, която да сложи край на скриването на самоличността", заяви Бакелиен, който е лидер на либералната франкофонска партия "Реформаторско движение".

Законът постановява, че никой не може да се яви на публично място с "лице, изцяло или частично покрито, така, че да не позволява да бъде разпознат". Ограничението няма да се отнася до каските на мотоциклистите и на пожарникарите, става ясно от текста.

Изключения ще се правят и по време на карнавалния сезон, който е изключително популярен в Белгия, а хората по улиците са с маски, но и тогава ще е нужно изричното разрешение на градските власти. Нарушаването на забраната ще се наказва с глоба от 15 до 25 евро и/или затвор до 7 дни.

Още по темата
9 апр 2010 15:24
240

"Амнести интернешънъл" заклейми решението, заявявайки, че "пълната забрана за покриване на лицето нарушава правото за свобода на изразяване и на вероизповедание на тези жени, които носят бурка или никаб като израз на своята самоличност и вяра".

"Завоят на Белгия към пълна забрана на покривалата за лице е опасен прецедент. Ограничаването на човешки права трябва да е пропорционално на преследваната цел", коментира експертът на "Амнести" Джон Далхюсейн. Според него задължението за борба с дискриминацията не може да се прилага чрез налагането на мерки, които са дискриминационни по същността си.

"Днес са покривалата за глава, утре ще са забрадките, вдругиден – сикските тюрбани, а след това вероятно ще дойде ред и на късите поли", коментира вицепрезидентът на Мюсюлманския съвет Изабел Прайл, която определи закона като опасен прецедент.

Съмнения изрази и католическият епископ на южния град Турне Ги Арпини, според когото не е съвсем ясно дали държавата може да регулира използването на символи на личните убеждения на гражданите.

В Белгия живеят около половин милион мюсюлмани, а лицата си покриват напълно няколко десетки жени.

"Амнести" призова белгийския Сенат, горната камара на парламента, да преразгледа закона, който според нея противоречи на международните ангажименти на кралството. Според местното законодателство Сенатът има две седмици за реакция, като членовете му могат да поискат мнението на Белгийския държавен съвет относно съответствието на законите.

Възможно е обаче гласуването да бъде отложено до юни заради предсрочните избори, които вероятно ще се проведат през лятото, след като правителството подаде оставка на 22 април.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
0
 
3
 
! Отговори
Kirov преди 14 години
tova trjabva6e da stane predi 45 godini vav vsi4ki Evro-hristianski d-vi.Kato iskat taka da hodjat neka si sedjat v tjahnite allahski darjavi a ne v hristianskite.Koito iska ubeji6te v druga d-va politi4esko ili kakvoto i da e toi e dlajen da se saobrazjava sas zakonite na d-vata vav kojato e a ne da dominira za6toto e priet tam kato izgnannig a ne kato vode6t za razmnojavane na religii.Za tova sega vsi4ki evropeiski d-vi pla6tat skap danak za naivnista kojato napraviha predi 45 godini.
266
0
 
9
 
! Отговори
julii преди 14 години
BRAVO,NA BELGIA.DANO I DRUGI STRANI SKORO DA IA POSLEDVAT I DA PRIEMAT SASTIA ZAKON.V EVROPA STE SPAZVAT EVROPEISKITE ZAKONI.
265
0
 
5
 
! Отговори
Chico преди 14 години
"Тюрк е всеки,който говори на тюркски." е голяма глупост. И Кофе Бабоне вече знае български, но не е българин. Всеки може да научи всякакви езици.
264
1
 
0
 
! Отговори
Ваклиново преди 14 години
До Караибрахим,Много точни коментари правиш, продължавай с тях. Не се засягай и не обръщай внимание на заяждаштите се палета.
263
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Браво на белгийците! Крайно време е тия диваци да се научат къде им е мястото! Като не им харесва да си ходят в Иран, Ирак, Йемен и т.н. Там да правят каквото искат! Обаче като са в Европа ще спазват нашите правила! И без това бяхме прекалено толерантни и в резултат ни се качиха на главите!
262
0
 
1
 
! Отговори
Chico преди 14 години
Езикът, нищо не означава. Тези, които знаят англииски англичани ли са според теб?А полиглотите, какви са?"Тюрк е всеки,който говори на тюркски." е голяма глупост. Всеки може да научи всякакъв език. А ти, като говориш и пишеш на български, българин ли си ?
261
2
 
3
 
! Отговори
666 преди 14 години
Да си рязана карабина е диагноза, податлива единствено на лечение с *** или зарин!
260
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
от българите нищо не зависи много малка държава сме ако знаеш език виж коментарите на английски и не си въобразявай, че каквото и да кажем е важно- други хора са решили вече
259
0
 
5
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 14 години
Няма нито един обикновен човек в Турция,който да иска да влизат в Европа.Иска го богатата аристократична върхушка,чиито фабрики се задъхват от стока.Искат европазарите,и евроквотите,нищо друго.Ако им дадат квоти,няма да искат да влизат.
258
1
 
1
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 14 години
В случая сами ще се изработите,като им пъхате прът в колелото.Не го правете,просто не знаете колко са отмъстителни.Те с Европа водят икономическа война.Всичко друго е за парлама.Не се слагайте там дето не ви е работа.По-добре гледайте бурята отстрани.
257
0
 
0
 
! Отговори
Анонимният преди 14 години
За съжаление може би си прав, макар че и не разбирам толкова натягане за тоя съюз, както казах изхода е съюз между нас, а католици и протестанти да си се оправят , не стига че им дадохме свежа кръв под формата на емиграция че да не се оправят помежду си братовчедски, ами се опитват и да ни претапят, няма да мине номера, можеш да си сигурен!!!!!!!!
256
0
 
3
 
! Отговори
of 281 преди 14 години
Ами тя Турция най-добре това го умее - да провокира вътрешно-етнически напрежения и да подстрекава кръвополитни войни в региона. ***.
255
3
 
3
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 14 години
Според мене,католиците отново се опитват да ви изработят и ще го направят.Турският премиер Ердоган обяви,че ще изхвърли от Турция,фирмите на всяка една държава,която се обяви против тях в Евросъюза.След тези изявления и Саркози даже омекна.В момента католиците пуснаха България в тази кампания с акцията на ВМРО,против членството на Турция в Евросъюза.Понеже Турция няма какви български фирми да изхвърля от Турция,ще си отмъсти на България,като разбуни духовете на турците живеещи в България.За последиците,всеки сам може да се досети.
254
0
 
4
 
! Отговори
ЕГАТИ преди 14 години
НИКОЙ НЕ ГИ ИСКА ТИЯ ДОПОТОПНИ И ФАНАТИЧНИ МЮСУЛМАНИ, ТЕ ПАК СЕ НАТИСКАТ
253
2
 
0
 
! Отговори
Анонимният преди 14 години
Що се отнася до така наречената християнска Европа, сетиха се миризливите помиярни католици да уж помагат на братята си православни а иначе ни наричат предатели, цхизматици/отстъпници/че и се опитват да ни асимилирват и претапят чрез ордени като Легионери на Христос и Опус Дей и в двата случай предвождани от *** които в момента са следствени! Вече 19 години живея в католическа Испания и знам за какво става на въпрос!!!! Проблема се решава с балкански съюз еднакво далеч от едните и другите!
252
3
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 14 години
По принцип,ние думата турчин не я знаем и не употребяваме.Ние ползваме единствено думата тюрк.Ние сме тюрки,хората в Турция,също са тюрки.Държавата Турция вие я наричате така,а тя се нарича Тюркия.Тюрк е всеки,който говори на тюркски.Но както всички други народи,така и ние сме смесени.Тюрките в Турция са смесени с гърци,славяни,траки,араби,евреи,беребери.Тюрките в България имат минимална смес от други народи.Тюрките в България са смес от северни тюрки- прабългари,печенези,кумани,авари,татари и южни тюрки-Анадолски тюрки,които са все тюркски народи.И така стигаме до парадокса.Тюрките в Турция са по-малко тюрки от нас,защото са наследили всички народи,които са населявали Византия.Езикът е един и същ.Разликата е в това,че ние съкращаваме думите,а те ги изричат в пълния им вариант.Например,те казват гелийорум,ние казвам гелирим.Те казват гидийорум,ние казваме гидирим.
251
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
футбол няма- делите се на отбори: села вече няма- делите се на граждани и селяни, кога ще се обединим
250
1
 
0
 
! Отговори
ми преди 14 години
Само убийци се обиждат от критика-останалите се опитват да си вземат поука-но майката,която учи детето си на политически християнски обноски , лесно казва та ние всички сме зверове,Останалите се опитваме дадокажем,че хората се различават от звяра-не са кръвожадни- преки или косвени убийци,но не те са измислили оръжия за убиване, дори не ги използват дори и да ги имат,Убийците винаги се стараят да ти пречат да учиш и от там тръгва всичко,Умения и учения биват често използвани в помощ на злото,
249
0
 
1
 
! Отговори
Rasim преди 14 години
Хъм, ти сам го каза : " ...ние,българските турци..." не аз...
248
1
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 14 години
Не бъркай нещата.Между Европа и Турция има икономическа война.Европа се опитва да се противопостави на Турция,като се опитва да използва християнството.Това води до радикализиране на Турция.Колкото повече Европа отритва Турция,толкова повече и Ислямът се радикализира в Турция.Обидата ражда радикалния Ислям в Турция.Аз всеки месец ходя там и знам