Европрецедент. Белгия с пълна забрана на бурката

Не става въпрос за дискриминация, отсече либералът Даниел Бакелиен
30 апр 2010 20:25,
313
Европрецедент. Белгия с пълна забрана на бурката
Снимка: БГНЕС

Долната камара на белгийския парламент наложи забрана за носенето на публично място на воали и други дрехи, които пречат за разпознаването на лицата под тях.

Законът, известен като "антибурка", бе приет със 136 гласа "за", двама депутати се въздържаха и никой не се обяви против.

Белгия е първата европейска държава, прокарала подобни ограничения, но преди да влезе в сила забраната за носене на бурка и никаб, законът трябва да мине през Сената. Подобна забрана се готви и във Франция.

Вносителят на закона, либералът Даниел Бакелиен, заяви, че бурката е несъвместима с основните изисквания за сигурност, които задължават гражданите да бъдат разпознаваеми на публични места, и влиза в противоречие с принципите на еманципираното общество, което уважава правата на всички свои членове.

"Не става въпрос за дискриминация, а за мярка, която да сложи край на скриването на самоличността", заяви Бакелиен, който е лидер на либералната франкофонска партия "Реформаторско движение".

Законът постановява, че никой не може да се яви на публично място с "лице, изцяло или частично покрито, така, че да не позволява да бъде разпознат". Ограничението няма да се отнася до каските на мотоциклистите и на пожарникарите, става ясно от текста.

Изключения ще се правят и по време на карнавалния сезон, който е изключително популярен в Белгия, а хората по улиците са с маски, но и тогава ще е нужно изричното разрешение на градските власти. Нарушаването на забраната ще се наказва с глоба от 15 до 25 евро и/или затвор до 7 дни.

Още по темата
9 апр 2010 15:24
240

"Амнести интернешънъл" заклейми решението, заявявайки, че "пълната забрана за покриване на лицето нарушава правото за свобода на изразяване и на вероизповедание на тези жени, които носят бурка или никаб като израз на своята самоличност и вяра".

"Завоят на Белгия към пълна забрана на покривалата за лице е опасен прецедент. Ограничаването на човешки права трябва да е пропорционално на преследваната цел", коментира експертът на "Амнести" Джон Далхюсейн. Според него задължението за борба с дискриминацията не може да се прилага чрез налагането на мерки, които са дискриминационни по същността си.

"Днес са покривалата за глава, утре ще са забрадките, вдругиден – сикските тюрбани, а след това вероятно ще дойде ред и на късите поли", коментира вицепрезидентът на Мюсюлманския съвет Изабел Прайл, която определи закона като опасен прецедент.

Съмнения изрази и католическият епископ на южния град Турне Ги Арпини, според когото не е съвсем ясно дали държавата може да регулира използването на символи на личните убеждения на гражданите.

В Белгия живеят около половин милион мюсюлмани, а лицата си покриват напълно няколко десетки жени.

"Амнести" призова белгийския Сенат, горната камара на парламента, да преразгледа закона, който според нея противоречи на международните ангажименти на кралството. Според местното законодателство Сенатът има две седмици за реакция, като членовете му могат да поискат мнението на Белгийския държавен съвет относно съответствието на законите.

Възможно е обаче гласуването да бъде отложено до юни заради предсрочните избори, които вероятно ще се проведат през лятото, след като правителството подаде оставка на 22 април.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
0
 
! Отговори
анонимният преди 14 години
Ами сега остава и да го набиете в тиквата на прасето Доган което избяга в найтрудният за вас момент зимата на 88 с бунтовете от Кърджали и един път завинаги да се престане с искуственното разделение на народа, всеки да си вярва в каквото си иска и да си следва родствените обичай!!!!! И ако е рекъл бог да се обединят българският народ от черноморската зона, то там ще са християни, мюсулмани и еврей!!! Включайя и поправката ти за другите народи!!!!
246
0
 
0
 
! Отговори
IMAM IBN HUSEIN преди 14 години
ISLYAM-Любов и уважение към всички хора (Най-важното нещо не е религията, а да бъдеш човек). Толерантност към другите религиозни и етнически групи (Ако си наранил другиго, никаква полза няма от ритуалните ти молитви). Уважение към труда (Най-големият израз на вярата е да се работи).
245
0
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 14 години
Никой няма да те остави да живееш както си искаш,нито Турция,нито Америка,нито Европа,нито пък българските политици.Не се заблуждавай.Всеки ще се опитва да те ползва като пешка,при това винаги може да те жертва.Тука вече е ролята на зрелостта на народа,да не се поддава на манипулации.
244
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
навън из Европата няма граници всички хора са ценни, трябва само да се спазват правила, ако спазваме правилата няма да остане време да спорим кой какъв е, а всеки да си върши работата, за която става, а не за която е уреден
243
1
 
0
 
! Отговори
до 263 преди 14 години
За съжаление и нормалните и трудови хора с мюсюлманско самосъзнание следват тази неоотманска политика, като отказват да се интегрират където отидат. Все едно да отидеш на гости някъде и да налагаш собствен ред. И ако не стане, да се чувстваш много обиден.
242
1
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 14 години
Няма нищо сгрешено,Расимчо.Не знам защо си мислиш,че ние не знаем какви сме.Ние сме тюрки,които живеят в България.При това сме различни от Анадолските тюрки и ние го знаем много добре.Ние сме смес от прабългари,авари,печенези,кумани,татари,тюркмени и Анадолски тюрки-наречени юрюци и авшари.Тези юрюци и авшари са преселени насила от Османската Империя в България,след разгрома на Караманския бейлик,който е бил най-големият враг на османците.Ние сме по-светли от турците в Турция,защото една част от нас са дошли от север в България.При това изповядваме Исляма.Какво объркано има тука?При това ние не се наричаме турци,а тюрки.Българите ни наричат турци.
241
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
това не е вярно в Скандинавието повечето са руси, но има и с тъмни коси, а винаги са живяли там, но по лицето има белези, които ги свързват бих казала, че са "белезникави", " бозави" ти си знаеш какви са различията в този регион, което не значи, че някои са ценни с трудолюбие и порядки, а други с образованост, но има разлики чисто физически
240
0
 
3
 
! Отговори
анонимният преди 14 години
Никой няма намерение да гони нормалните и трудови хора никъде, става на въпрос за идиотските пошове и фереджета налагани от външни и чужди за зас хора които създават напрежения там където не ги е имало!!!! Също става на въпрос за неоколониалната и неоосманска политика на Държавата Турция спрямо съседите си, и именно там се спряга някъкъв сблъсък между нас!!!! Те / в Турция/ трябва един път завинаги да ни остават да си живееме както сме били и до сега!!!!!!!!!!!!!!
239
0
 
0
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 14 години
Защото по-дълго време сте живяли при по-студен климат.Тогава кожата и косите стават по-светли.Те са живяли при горещ климат,където е нужен меланин на кожата за да се предпази от ултравиолетовата радиация.Всияки хора в Европа идват от Азия,а там пък от Африка.Просто днешните българи,по-рано сте напуснали горещия климат.
238
0
 
2
 
! Отговори
Rasim преди 14 години
В самото понятие български турци има противоречие и е идиотщита използването му. Същото е като да въведеш понятието женски мъже :-)Виж български мюсулмани е друго нещо. Не мисля че някой ви гони, но факт е че вие самите не знаете какви сте ( самосъзнанието ви е сгрешено...)
237
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не всички хора са ценни, но не си приличат- различни са и имат различни характеристики свойствени за произхода им, някои бягат бързо, някои не и тн. Но кои сме ние- не сме като тези, защото се различаваме чисто физически
236
0
 
1
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 14 години
Грешиш.Болните хора,трябва да се лекуват,а не да се гонят в Турция.Не знам дали обърнахте внимание,че на сбирките им нямаше нито един турчин.Ние всички знаем,че той е психично болен човек.Тука влиза ролята на здравните и социалните служби в България,които трябваше да са го вкарали досега на лечение човечеца.
235
1
 
2
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 14 години
И какво значение има,дали един човек е бял или черен?Може би искаш да кажеш,че Обама е непълноценен човек?
234
2
 
1
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 14 години
Разбира се.Нека започнем първо с това,вие да спрете да ни гоните в Турция и да ни се месите в религията.
233
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
във филмите им главните герои биват, обаче всички други второстепенни и тълпата наоколо изглеждат черни и с груби лица
232
1
 
1
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 14 години
Анономен,казах ти,че и ние,българските турци не искаме жените да се забулват.При нас няма нито една жена,която да ходи забулена,като тази на снимката.Някои от възрастните жени си слагат забрадки.Но има и много възрастни българки със забрадки.На едно мнение сме,А радикален Ислям в България няма.
231
0
 
1
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 14 години
Съгласен съм,че сте траки.Траките са народ,който е оставил много исторически ценности.Не мога да разбера,защо се опитвате да се причислите и към българите-варвари.Остава да признаеш,че Делиорманските турци са прабългарите и всичко си отива на мястото.
230
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Смятам че почнахте да мъкнете от хиляда кладенеца вода!!!!! Въпроса е ясен, ултраислямизма трябва да изчезне и да се постави под въпрос правата и свободите на жените в мюсулманските общества както и политическите и трудови права на хората живеещи в тях! Слабо трябва да ни интересува кой на кой бог се моли! Това са лични свободи!!! Но трябва да се разбере че който иска демокрация ще трябва да се съобразява с мнозинсвото!!!!
229
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
и с просто око се виждат различия от 10 крачки не дрънкай глупости
228
0
 
1
 
! Отговори
за 242 преди 14 години
Знам че не са искали да ни потурчат. Имали са икономическа или стопанска изгода да не го правят. Тяхната цел е била да имат един поробен народ, от който да смучат като кърлежи. Ако ни бяха направили равноправни, т.е. потурчени, щяха да се лишат от евтиният си ресурс. Малката част които са били потурчени са били просто да въртят камшика, не може без предатели.