Гърция е блокирана

Цялата страна стачкува, практически няма транспорт
5 май 2010 10:35,
242
Гърция е блокирана
Снимка: БГНЕС

Гърция е блокирана от обща 24-часова стачка в знак на протест срещу планираното намаляване на доходите и повишаване на данъците.

Мерките за свиване на бюджетните разходи срещу 110 милиарда евро международна помощ за изпадналата в дългова криза гръцка икономика предизвикаха гняв в цялата страна.

Стачката е обявена от двата най-големи синдиката в страната – Общата конфедерация на труда в Гърция (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ).

Влакове, самолети и кораби спират, защото транспортните работници се присъединиха към служителите от публичния сектор, които започнаха 48-часова стачка във вторник.  

В протеста участват държавният и частният сектор, служителите в местната администрация, гръцките държавни железници, ръководителите въздушно движение, моряците, учителите, преподавателите, лекарите, служителите в "Бърза помощ", търговците, банкерите, журналистите, както и служителите на парламента.

На практика страната ще остане без транспорт – сухопътен, въздушен и морски, с изключение на градския транспорт в Атина между 10 и 16 часа.

Полетите към и от Гърция спряха в полунощ, а влаковете и фериботите – в сряда сутринта. Училищата, болниците и много офиси се очаква да останат затворени. Масов митинг е планиран в Атина, преди протестиращите да тръгнат към парламента.

Още по темата

Във вторник няколко хиляди учители и ученици имаха протестно шествие до гръцкия парламент, на което носеха черни знамена. Демонстрацията в по-голямата си част беше мирна, но на няколко места избухнаха схватки с полицаите, срещу които протестиращите хвърляха камъни и бутилки.

Десетки протестиращи от комунистическата партия се качиха на Атинския Акропол и разпънаха огромен транспарант с надпис „Хора в Европа, изправете се“.

Лидерите на гръцките синдикати смятат, че мерките ще засегнат само хората с ниски доходи.

„Има други неща, които може да направи правителството, преди да вземе пари от пенсионерите, които получават по 500 евро на месец“, смята лидерът на единия от профсъюзите.

Гръцкият парламент трябва да гласува мерките до края на седмицата. Те предвиждат замразяване на заплатите, намаляване на пенсиите и повишаване на данъците, а целта е да бъдат спестени 30 милиарда евро за три години и бюджетният дефицит да се свие под 3% от БВП до 2014 година. В момента той е 13,6%.

Междувременно германският парламент също трябва да гласува плана за спасяване на Гърция. Канцлерът Ангела Меркел ще трябва да защити решението на правителството да се включи в сделката на европейските финансови министри, според която Германия ще даде най-голямата част от кредитите.

"Бъдещето на ЕС е заложено на карта заради гръцката криза", заяви Ангела Меркел в изказването си пред Бундестага, който трябва да се съгласи Германия да участва с 22,4 милиарда евро в спасяването на Атина.

В неделя страните от ЕС се споразумяха да дадат 80 милиарда евро кредити, а останалата част от финансирането ще дойде от Международния валутен фонд.

Сделката ще спаси Гърция от фалит, но първо трябва да бъде одобрена от парламентите в 15-те страни от Еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
4
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Няма по НАГЛИ хора от византииците , цял живот живеят на кредит и накрая като трябва да връщат парите почват да организират стачки против намаляването на заплатите .... НАГЛИ ВИЗАНТИИЦИ този път няма кой да ви се хване на номера !
187
0
 
6
 
! Отговори
7777 преди 14 години
Ами нали,капиталиста затвори френските заводи и отвори в Китай където работната ръка е най евтина.Франсета излизат на борсата т.е. на гърба на държавата а в същото време подпомага Китай.И така в продължение на 20 години,1 човек става милиардер,а държават обеднява!!!Къде са парите на Европейците!!??? В Китаu
186
4
 
2
 
! Отговори
Turcia преди 14 години
rano ili kysno evropa shte e turudnena da vzeme Turcia ! ama togava dali nie shte iskame. da si igraqt s nas za sega kakto im se iska ama utre ili drug den red shte e nash. pravim deca, i turcia mn krizi sa jivqla no kray na kray turcia imat sila da izleze ot krizove! eto vijdame pak , za kakvo ni e Evropa ? nie ako vyrvim nad nas6 posoka s rusia,korea i iran, shte sme po silni ot evropa
185
0
 
2
 
! Отговори
пета преди 14 години
Прав си! Именно затова не трябва да се разширяват публичните и соиалните разходи, ако не са обезпечени, с реално повишение на БВП! Ако се разчита на постъпления от несигурни източници, ако се вдигат разходите по социалните, но без да е гарантирано това с вътрешен прираст на БВП, очаквай криза! На заем не се живее дълго. А и трябва да плащаш. Справедливостта е относителна, защото и да се оправят, гърците няма да платят с нищо пропуснатите ползи за България и другите ЕС. Така, че не е за смях.
184
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
TEZI GLUPAVI I MARZELIVI GARCI 6TE SI UMRAT OT GLAD STA4KUVAIKI, ZASLUJAVAT SI GO NAPALNO.
183
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 14 години
Гърците стачкуват, защото сега наистина се налага да си платят сметките. Ще трябва да поработят малко повечко.. почти колкото средния европеец. В Гърция примерно държавните учреждения и банките работят до 14:30... Какво правят след това.. един Господ само знае....
182
1
 
2
 
! Отговори
Пета преди 14 години
На практика и пир двете го решава пазара. Тоест: при комунизма: търсенето + запасите, определят плановото производство. При капитализма: търсенето + запасите определят плановото производство. Но печалбата остава при едната система за общото, а при другата, за определен индивди или група хора. Само в това е разликата. Нищо друго. Останалото е игра на думи. А собственника разпределя и дивидентите. А качеството може да е еднакво високо и при двете, въпрос на съзнание и труд.
181
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
E това е - ***. Сега изгубиха сумати пари, защото никой от България няма да търгне за почивните дни за Гърция, понеже има блокада. 100 хил души по поне 200 евро всеки = 20 милиона евро. Ама нали трябва да мрънкат.
180
2
 
3
 
! Отговори
Петър преди 14 години
Ето ти отговора, турчино! Не е въпроса в капитализма, а в липсата на комунизъм. Тоедст, на отговорност и пред другите и зад ругите. Докато има ислямисти с хареми по 20 жени; *** с по 3-20 деца; същите азиатци и други негроиди и безотговорни човеци, все ще е на кризи и войни света. Щото сте животни, в човешки вид. Това е причината - егоизма ви и животинското ви подсъзнание, дето не ви пука за последиците. А останалото са само подробностите и проявленията. Жалко е, че страдат невинни.
179
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 14 години
А да как можах да пропусна, доколкото стана ясно през последните седмици, много хора там ( включително и богати, но и много от средната класа ) просто не обичат да си плащат данъците...Разбираш ли сега защо ме дразни поведението им?
178
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 182. Е как да няма разлика между комунизъм и капитализъм. В първия случай решава един номенклатурчик от какво се нуждае населението ,а при капитализма го решава пазара според търсенето и успяват можещите.
177
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 14 години
Пета, проблемът е много ***. Гърцките правителства през последните години са изразходвали огромни суми за публични разходи - пенсии, администрация и.т.н.Години наред жителите на южната ни съседка са се радвали на стандарт, който очевидно е бил над реалните им възможности, а на нас общо взето гледаха като на просяци, които трябва да си стягат колана в условия на валутен борд. Сега да стиснат зъби, да им орежат надуте пенсии и ред скъпи привилегии
176
0
 
2
 
! Отговори
Пета преди 14 години
Ти пък какво се радваш, толкова? Да не мислиш, че сега, като сте във възхход, вечнто ще е така? Циклите на капитализма и демограхфията, а вие правите по много деца, рано или късно ще ви донесат и вашата гибел. За съжаление, страдат други невинни души и заради вашата безотговорност. То ти писва от ***, ислямисти, азиоатци, *** и други, дето правят по 3-20 деца. Ами, че нали затова са кризите? Задето сте безотговорни повечето хора, по света? Сега страдаме, но и вие ще имате шанс.
175
2
 
2
 
! Отговори
Пета преди 14 години
Човешкото его винаги е доминирало над социалната отговорност и на практика капитализма е вечен. Но има високосъзнателни цивилизации, които постигат по-високи успехи, пир комунизма, защото работят за цялото, тоест, работят за обществото си и справедливо ползуват и постигнатото. Те са най-добре, защото всичко е планирано и се регулира, без кризи. А ние все страдаме, но такъв е света. Комунизъм означава отговорност и за другите, а не само за себе си. При капитализма всеки гледа него си, конкуренция
174
1
 
0
 
! Отговори
Turcia преди 14 години
evropeyski borsove padat dolu ! evropa oshte 100 milyard euro da dade na neynite momka gyrcia i togava euro da e smachkan ot $ !
173
1
 
1
 
! Отговори
Пета преди 14 години
Аз не обвинявам капитализма, защото за мен има разлика само в количеството на производството, при системите. Тоест: при идеалният строй и комунизама и капитализма се застъпват, защото реално всеки работи за блага. Но при разпределението и потреблението не винаги е справедливо това. И от там се получават аномалиите, както в Гърция, а често и у нас. Зависи количеството произведена продукция, да е = консумацията + запасите; продажбите и резервите = произведеното. Без приливи и отливи.
172
3
 
1
 
! Отговори
7777 преди 14 години
Комунижна не издържа на системата,ред е на капитализма
171
1
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 14 години
Съгласен съм че има много нередности като цяло в начина по който в наши дни се правят пари, но не е там въпроса. Остави настрана, че Гърция е разхитила сто милиарда...Според мен проблемът е, че голяма част от тези пари са били изразходвани за да се подържа изкуствено висок стандарт на живот в страната. И сега когато е ясно, че нещата не могат да продължават така, протестиращите обвиняват всеки друг - правителството си, ЕС, капитализма като цяло без да си дават сметка за индивидуалната си вина.
170
1
 
5
 
! Отговори
Пета преди 14 години
Ще видите до каква световна криза ще стигне света, в бъдеще? Това еп редопределено, от самите устои на капитализма. ИНтереса, клати феса. А феса вече се клати толкова бързо, насам-натам, че неминуемо ще има катаклизми в не една страна. Еврото стремглаво се срива на борсата и това е породено от отлива на едрият капитал, който вече не вярва че скоро ще се съвземе Гърция. А и други причини. Но дано се оправим ние, че само сме духали супата, а все страдаме, заради чужди грехове!
169
0
 
6
 
! Отговори
Пета преди 14 години
Причината не е само, в Гърция, макар те да допуснаха това разточителство и да доведоха до огроменн бюджетен дефицит. Проблема е в безотговорността на цялото човечество, защото световният капитал се втурва в някаква посока, привлечент от алчността за бърза печалба, икономиката на даден регион ускорява, нараства свръхпроизводството, демографският бум скача, а когато се стигне до пиковият момент започва кризата. И започва отлив на капитали, рецесии, бунтове, мизерия за много хора. Бизнесс, майка.