Гърция е блокирана

Цялата страна стачкува, практически няма транспорт
5 май 2010 10:35,
242
Гърция е блокирана
Снимка: БГНЕС

Гърция е блокирана от обща 24-часова стачка в знак на протест срещу планираното намаляване на доходите и повишаване на данъците.

Мерките за свиване на бюджетните разходи срещу 110 милиарда евро международна помощ за изпадналата в дългова криза гръцка икономика предизвикаха гняв в цялата страна.

Стачката е обявена от двата най-големи синдиката в страната – Общата конфедерация на труда в Гърция (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ).

Влакове, самолети и кораби спират, защото транспортните работници се присъединиха към служителите от публичния сектор, които започнаха 48-часова стачка във вторник.  

В протеста участват държавният и частният сектор, служителите в местната администрация, гръцките държавни железници, ръководителите въздушно движение, моряците, учителите, преподавателите, лекарите, служителите в "Бърза помощ", търговците, банкерите, журналистите, както и служителите на парламента.

На практика страната ще остане без транспорт – сухопътен, въздушен и морски, с изключение на градския транспорт в Атина между 10 и 16 часа.

Полетите към и от Гърция спряха в полунощ, а влаковете и фериботите – в сряда сутринта. Училищата, болниците и много офиси се очаква да останат затворени. Масов митинг е планиран в Атина, преди протестиращите да тръгнат към парламента.

Още по темата

Във вторник няколко хиляди учители и ученици имаха протестно шествие до гръцкия парламент, на което носеха черни знамена. Демонстрацията в по-голямата си част беше мирна, но на няколко места избухнаха схватки с полицаите, срещу които протестиращите хвърляха камъни и бутилки.

Десетки протестиращи от комунистическата партия се качиха на Атинския Акропол и разпънаха огромен транспарант с надпис „Хора в Европа, изправете се“.

Лидерите на гръцките синдикати смятат, че мерките ще засегнат само хората с ниски доходи.

„Има други неща, които може да направи правителството, преди да вземе пари от пенсионерите, които получават по 500 евро на месец“, смята лидерът на единия от профсъюзите.

Гръцкият парламент трябва да гласува мерките до края на седмицата. Те предвиждат замразяване на заплатите, намаляване на пенсиите и повишаване на данъците, а целта е да бъдат спестени 30 милиарда евро за три години и бюджетният дефицит да се свие под 3% от БВП до 2014 година. В момента той е 13,6%.

Междувременно германският парламент също трябва да гласува плана за спасяване на Гърция. Канцлерът Ангела Меркел ще трябва да защити решението на правителството да се включи в сделката на европейските финансови министри, според която Германия ще даде най-голямата част от кредитите.

"Бъдещето на ЕС е заложено на карта заради гръцката криза", заяви Ангела Меркел в изказването си пред Бундестага, който трябва да се съгласи Германия да участва с 22,4 милиарда евро в спасяването на Атина.

В неделя страните от ЕС се споразумяха да дадат 80 милиарда евро кредити, а останалата част от финансирането ще дойде от Международния валутен фонд.

Сделката ще спаси Гърция от фалит, но първо трябва да бъде одобрена от парламентите в 15-те страни от Еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
2
 
4
 
! Отговори
до 218 преди 14 години
Да целия ЕС ги плюе нагляри!
207
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
бих превела надписа като 'Европейски народи, въстанете!' (от 'въстание')
206
0
 
1
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Може и така да се каже. Все едно "народи" :)
205
0
 
6
 
! Отговори
иво преди 14 години
Евала ГЪРЦИ.Свалям ви шапка и винаги ще си мисля, че с присъщата ви хитрост , сте допуснали една нация да се засели непосредствена близост до вашата граница, за да може да се направи сравнвнив между Вашите и Тренчевите профсъюзи.
204
0
 
4
 
! Отговори
философ преди 14 години
Нали им дават помощ? За какво са недоволни? А червените знамена са провокация. По-добре е да държат прави лопати, за да си оправят икономиката.
203
0
 
5
 
! Отговори
Тишо преди 14 години
Хора в Европа, изправете сеДнес.бг вие сте абсолютни ***...
202
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Пенсионерите, които взимат по 500 евро на месец..." ... *** то било бетер комунизъм в Гърция.. Тези хора живеят от заеми и е време да слезат на земята, при нас.
201
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ама като ядоха кифтета не реваха нали??? Няма безплатен обяд!
200
0
 
2
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Гледай още малко защото скоро ще се освободят .... Свобода за Кюрдистан !
199
3
 
0
 
! Отговори
Turk преди 14 години
abe nie sme jylti. a vashi pobeli iranci vijdame v turcia , kato gledame kurdite ...
198
1
 
3
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Абе ти верно не си добре и не мисля повече да "споря" с хора като теб ! Имаш интернет ОБРАЗОВАЙ СЕ ! И само да ти кажа, че Иранците са по бели и имат европейски черти , за разлика от турците !
197
1
 
3
 
! Отговори
Bob преди 14 години
Vsitchki trjabva da znaete edno: Ne pluite protiv Kapitalizma ili Komunizma.Ako iskate da imate neshto v uv vashiat jivot trjabva da se naucite da rabotitei to ne po mnogo samo polovin den. Vie sami izberete koia polovinka e izgodna za vas Purvite 12 chasa ili sledvashtite 12. Tova shte vi pomogne da ste zadovoleni i pri dvete sistemi.Good luck!
196
5
 
0
 
! Отговори
Turcia преди 14 години
Iran li ? kato ima 35 milion azeri turci v iran , kato ahmedi nedjat ot azeri koren.da be , prav si. za obsht vi koren ne mi puka. shotot ne se staraqm da imam koren s kurdite.kurd=*** . cingaski ezik ima obsht koren s iranski ezici .
195
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** е ***
194
1
 
3
 
! Отговори
no infp преди 14 години
А какво правят баламите, които преди месец са резервирали екскурзия до там? Никой нищо не казва, дали ще се допускат автобуси през граница??? А туроператорите събират пари!!! Не стига, че наливаме пари в агенциите ами и гърците печелят! Дайте инфо, моля!
193
1
 
1
 
! Отговори
Пета преди 14 години
Именно това имам впредвид, като казвам, че не само турци, азиатци или *** ид руги са виновни. Виновен е всеки, който е безотговорен ик ъм другите, към земята. А вече станаха толкова много, че миллиарди са официално. Затова и кризите са неизбежни - природни катаклизми, финансови сривове, демогграфски неправди и други. Това е резултат, от безотговорността, на човечеството, като цяло, макар да има много свестни хора. Е, Гърция си плаща някои от последиците. И ние страдаме заради наши и чужди.
192
1
 
3
 
! Отговори
Пета преди 14 години
така е. капиталиста гледа само личната печалба, без да му пука за последиците. СЕга печели, но в бъдеще не винаги е сугирно. Природата не обича прекаленият хаос, а капитализма е това. Тоест, ще дойде време и самата природа ще се разбунтува, срещу света, защото човечеството е безотговорно като цяло. Че коя планета ще търпи вечно да я местят като луди, за да си печатат хартийки и кредити? Няма да е вечно, повярвай. А инвестицията в Китай е рентабилна по себестойност в пари, но глобално - едва ли.
191
1
 
3
 
! Отговори
Ники преди 14 години
А да забравих и да спомена за многото деца в Турция , там по ОФИЦИАЛНИ данни живеят НАД 20 милиона Кюрди , които имат минимум по 5 деца !!!
190
1
 
3
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Абе ей драскач , не ми разтягай локуми , Турция скоро няма да я има поне в този и вид ! А за Иран изобщо не ми говори, защото ТЕ ви ненавиждат , а ние сме братя с Иранците , имаме общи корени, общо минало и освен това БГ език и Иранския език имат общи корени и местоимения и над 200 думи които са абсолютно идентични по значение с БГ език ! Нали се сещаш? Свобода за Кюрдистан !
189
2
 
2
 
! Отговори
Пета преди 14 години
Всяка цивилизация и дори вселена, която не се подчинява на принципите на комунизма винаги стига до катаклизми. И вие сте имали и пак ще имате. Сега се радвате на инвастициите, на многото си деца, на забавленията, но ще дойде ден да плащате за това. Някои няма да платят, като тарикатите и у нас, но като народи винаги се плаща. За съжаление, с мъките и кръвта на невинните. Защо ли? Ами защото безотговорността води до кризи. А вие и други ги прилагате реално и това рано или късно ще ви споходи.