Гърция е блокирана

Цялата страна стачкува, практически няма транспорт
5 май 2010 10:35,
242
Гърция е блокирана
Снимка: БГНЕС

Гърция е блокирана от обща 24-часова стачка в знак на протест срещу планираното намаляване на доходите и повишаване на данъците.

Мерките за свиване на бюджетните разходи срещу 110 милиарда евро международна помощ за изпадналата в дългова криза гръцка икономика предизвикаха гняв в цялата страна.

Стачката е обявена от двата най-големи синдиката в страната – Общата конфедерация на труда в Гърция (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ).

Влакове, самолети и кораби спират, защото транспортните работници се присъединиха към служителите от публичния сектор, които започнаха 48-часова стачка във вторник.  

В протеста участват държавният и частният сектор, служителите в местната администрация, гръцките държавни железници, ръководителите въздушно движение, моряците, учителите, преподавателите, лекарите, служителите в "Бърза помощ", търговците, банкерите, журналистите, както и служителите на парламента.

На практика страната ще остане без транспорт – сухопътен, въздушен и морски, с изключение на градския транспорт в Атина между 10 и 16 часа.

Полетите към и от Гърция спряха в полунощ, а влаковете и фериботите – в сряда сутринта. Училищата, болниците и много офиси се очаква да останат затворени. Масов митинг е планиран в Атина, преди протестиращите да тръгнат към парламента.

Още по темата

Във вторник няколко хиляди учители и ученици имаха протестно шествие до гръцкия парламент, на което носеха черни знамена. Демонстрацията в по-голямата си част беше мирна, но на няколко места избухнаха схватки с полицаите, срещу които протестиращите хвърляха камъни и бутилки.

Десетки протестиращи от комунистическата партия се качиха на Атинския Акропол и разпънаха огромен транспарант с надпис „Хора в Европа, изправете се“.

Лидерите на гръцките синдикати смятат, че мерките ще засегнат само хората с ниски доходи.

„Има други неща, които може да направи правителството, преди да вземе пари от пенсионерите, които получават по 500 евро на месец“, смята лидерът на единия от профсъюзите.

Гръцкият парламент трябва да гласува мерките до края на седмицата. Те предвиждат замразяване на заплатите, намаляване на пенсиите и повишаване на данъците, а целта е да бъдат спестени 30 милиарда евро за три години и бюджетният дефицит да се свие под 3% от БВП до 2014 година. В момента той е 13,6%.

Междувременно германският парламент също трябва да гласува плана за спасяване на Гърция. Канцлерът Ангела Меркел ще трябва да защити решението на правителството да се включи в сделката на европейските финансови министри, според която Германия ще даде най-голямата част от кредитите.

"Бъдещето на ЕС е заложено на карта заради гръцката криза", заяви Ангела Меркел в изказването си пред Бундестага, който трябва да се съгласи Германия да участва с 22,4 милиарда евро в спасяването на Атина.

В неделя страните от ЕС се споразумяха да дадат 80 милиарда евро кредити, а останалата част от финансирането ще дойде от Международния валутен фонд.

Сделката ще спаси Гърция от фалит, но първо трябва да бъде одобрена от парламентите в 15-те страни от Еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тия гърците са цяла загатка.Пр;менят мисленето на човек.Ето казват-Даваме ви само се успокой те.А те не-Искаме си за преживения стрес.Сигурно грешно са изчислени дълговете,а може и да са повече.Уж излъгали,а никой не седна да ги преизчесли и да каже,кой са тия некоректни играчи за които спомена премиера им,а бившия замина на някъде и ги остави сами да се оправят.Некоректните яко са ги притиснали и докато не видят и тяхната сума няма да ги оставят и ще искат острови,а за какво ще им послужат ясно
167
2
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 14 години
Да бяха написали на снимката "Народи на Европа - вижте ни сеира и се учете как не се прави..."
166
3
 
4
 
! Отговори
Sceptic преди 14 години
Нещастници, не стига че заради идиотската им социална политика и ние опираме пешкира, ами в момента протестират срещу единственото нещо, което може да помогне на скапаната им държава. Знам че е невъзможно, но просто така ми се иска по някакъв начин да ги изритат тия хрантутници от ЕС. 100 млрд. евро - и това ако не е отишло за раздути заплати, пенсии и други социални разходи, които по никакъв начин не могат да се покрият от икономиката им...
165
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз съм за!Искаме от Европа милиарди живеем 20 години като царе и истински европейци и ако още го има съюза след 20 години скачаме да го срутим.Ще ни помагат гърците и ние ще опънем плакат като тях и да плащат всички членки.Ааайдее няма само гърците да живеят я!
164
0
 
3
 
! Отговори
Печатар преди 14 години
Явно искат смяна на ситемата? Ами, че ще станат като нас? Първо ще се оправят, после ще порсперират, после ще се появи някой гръцки Луканов да ги предаде и пак, наново? Е, струва ли си? То, ако се сменя системата им, поне да е за постоянно? За какво да строиш завод, ако след тебе чакат, с фадромата да го разрушат, предателчета? Няма симсъл блъскотията. Я да им изпратим наши бивши партийни функционери, да им покажат какво означава да строиш комунизъм, а по средата да ти сервират перестройка!
163
0
 
1
 
! Отговори
Ами сега?!.. преди 14 години
Въпреки всичко,нашите агнета вървят на ЮГ.
162
4
 
2
 
! Отговори
:) до152 преди 14 години
"...щото за 20 години се оядоха на чужд гръб, а вече и на наш!..."Хи...Точно па на ваш гръб?Я кажи колко пари си дал на Гърция и гърците?Простотия до шия! Стига с тия гъзомислици бе!
161
0
 
4
 
! Отговори
Пета преди 14 години
Комунизма, означава да се върши работата съвестно, от всички, да се учи човек и труди без да хитрува, като работи за общото, но при разпределението на баницата, да не бъде ощетяван, от някои за тяхна изгода. Това е комунизъм - като пчелите. Гаврата с това е глупаво нещо. Защото има високо развити цивилизации, на други места, където са на принципа на комунизма, но техните водачи не приватизират и не вземат повечко за себе си, а за нисшите, каквото остане. Но трудно се постига, ако има кръшкачи.
160
0
 
3
 
! Отговори
УГЗ преди 14 години
Буахахаха! Няма такава наглост като комунистическата! Както писа един по-долу: Га ядохти кифтетата - ни ривахте, па сига - ривете! Мама им ***! Да ходят да бачкат!
159
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
165 Прав си.Щехме да ги превземем с хеликоптера и танка.:)
158
1
 
2
 
! Отговори
С преди 14 години
МНОГО БАНКЕРЧЕТА ДЕМАГОЗИ ТУКА НАХЛУХА ТУКА....... ТОВА Е НАЦИЯ ТОВА Е ОБЕДИНЕН НАРОД НЯМАМ ДУМИ
157
0
 
2
 
! Отговори
пенка преди 14 години
ми питай българките които им слугуват в таверните и къщите и българите които им работят по лозята и фермите и ИЗПРАЩАТ заплатите си ТУК в България на семействата си,ама българските т.н. политици НИКОГА няма да отговорят ,че това са чисти печалби и наливани готови пари в българската икономика
156
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Словения, чиято икономика е приблизително колкото българската ще си преразгледа бюджета, защото се налага да плати 384 млн. евро за спасяването на Гърция. Това е почти половин процент от обещаните от еврозоната на Атина 80 млрд. евро. На всеки словенец се пада да плати по 192 евро за безотговорната политика на гръцката държава. Любопитното в тази история е, че словенската икономика е многократно по-малка от гръцката, а словенският стандарт на живот е по-нисък от този на гърците.Може да се предположи, че това ще доведе до силен политически натиск не само в Словения, но и в други страни от еврозоната, за по-стрикно спазване на фискална дисциплина в бъдеще и гледане под лупа на желаещите да влязат в клуба. За България това означава, че не може да очаква компромиси. Ако иска да влезе в ERM II и еврозоната българското правителство трябва да покаже последователност, желязна фискална дисциплина и воля за реформи.И още нещо любопитно. Ако България вече беше влязла в еврозоната, както бяха планирали правителството на Симеон Сакскобургготски и БНБ, сега и ние трябваше да платим близо 400 млн. евро на Гърция. Представяте ли си какво щеше да се случи с българо-гръцкото добросъседство?
155
0
 
4
 
! Отговори
НОВ СВЕТОВЕН РЕД преди 14 години
ЕВАЛА DNES.BG ЗА СНИМКАТА ЧАК НЕ ЗНАМ КАК СТЕ СЕ ПРЕСТРАШИЛИ ДА Я СЛОЖИТЕ
154
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Има 2 варианта:1 Взимат парите и спират стачките и почват да работят усилено.2 Европа ги изгонва затваря границата около тях връща им драхмата и се изправят гордо срещу хиените.И трети има ама не е желателен:Да нахлуят в македония с цел да се започне война.Но като ги знам как ги мързи май ще клекнат.
153
3
 
5
 
! Отговори
nn преди 14 години
'Га ядохте кифтетат - не ривахте, а са кът трее да са палща - ривети !?'Кво се плашат гърците - нали границите са отворени - винаги могат да дойдат да ни берат доматите и да чистят по морето :) :) :)
152
2
 
4
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 14 години
Наистина много е лошо,когато вече трябва да започнеш да си плащаш това което си ял и пил-престанете да плачене за този коварен и мързелив народ-как може един нормален човек да си обясни факта-държава като Гърция/кръгла нула като манталитет,работоспособност и производителна сила/ да потъне със 110 млрд евро/а аз съм сигурен че са повече,защото те се лъгали и продължават да лъжат/ и да продължават да искат да продължават да живеят така-ами защото е лесно и сладко-хак да им е сега.
151
2
 
4
 
! Отговори
mryn преди 14 години
Това е все едно семейство да дължи пари на банката , а в семейството да се карат и се бият, да търсят кой изяде и сипи парите с надежда че банката ще им опрости дълга.. това не държава а анархия.
150
1
 
7
 
! Отговори
bvb преди 14 години
Гърция под финансова карантина докато не се разбере КЪДЕ са им ПАРИТЕ и кой им ги окраде.ЕС първо да разбере причините и винивните за това.Защото ако сега им дадат пари и тези ще потънат а с тях и ЕС.Безумие е да се НАЛИВА в БЕЗДЪННА ЯМА.
149
0
 
6
 
! Отговори
taka e преди 14 години
Vsi4ki probelemi i vminalto i sega sa divali ot gurciq. ne moge da podurga6 srtandart na givot kojto ne moge da se pozvoli6 prosta ikonomi4eska logika vreme e da se pla6ta. itrqbva da si platqttttttt