Южна и Северна Корея на крачка от войната

Кризата – заради потопен през март военен кораб на Сеул
25 май 2010 07:30,
122
Южна и Северна Корея на крачка от войната
Снимка: БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ир е наредил армията на страната да бъде приведена в състояние на пълна бойна готовност, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на съобщение на южнокорейската агенция "Йонхап".

Напрежението на Корейския полуостров ескалира, след като международни експерти установиха, че потъналият през март в Жълто море южнокорейски военен кораб "Чхонан" е бил потопен от севернокорейско торпедо.

При потъването на плавателния съд загинаха 46 души. Пхенян обаче отрича да е отговорна за потъването на кораба.

САЩ вече обявиха, че ще проведат съвместни военноморски учения с Южна Корея в Жълто море.

Ученията ще проверят способността на двете страни да откриват вражески подводници и да предотвратяват превоза на ядрени материали.

Президентът Барак Обама нареди американските военноморски сили да си сътрудничат с южнокорейските си колеги, за да се гарантира предотвратяването на бъдеща агресия от страна на Северна Корея.

В понеделник южнокорейският президент Ли Мюн Бак съобщи, че ще постави въпроса пред Съвета за сигурност на ООН и прекрати търговските връзки с КНДР. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Китай има ядрено оръжие.
70
6
 
1
 
! Отговори
tulski преди 14 години
Рано или късно въпросът с Корейският полуостров трябва да се реши. По - добре да става, каквото ще става, отколкото да продължава, да тлее това огнище. Дори да се случи най - лошото, поне след това ще има решение в някаква посока. Недейте разчита Китай да се намеси ! Може да имат астрономическа армия, ама нямат ядрено оръжие и някои други благинки. Впрочем Сев.Корея също няма истинско яд.оръжие. Това тяхното е от рода на т.н. " *** бомба". Но това не е истинско ядрено оръжие.
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
SEIR DA STAVA :)
68
2
 
1
 
! Отговори
Rumen Nenov преди 14 години
dvete durjavi shte zapochnat ot nula, no samo ednata shte se vurne na nula. drugata si e tam. konflikta e star, a severna koreia e sushto tolkova opasna kolkoto i iran v momenta. oshte poveche, che za razlika ot iran te niamat nishto drugo osven edna bolna kauza i za tiah tia e vsichko. taka che sa mnogo opasni tia.
67
1
 
4
 
! Отговори
петър преди 14 години
Няма забавна война, освен за откачени, дето не мислят за злото, което носят техните действия. Войната е адски отговорно нещо. Често и ненужно, совен на група хорица. Не зная Северна Корея да има някакви експанзионистични апетити, но може и да има? Не зная и Южна Корея да има такива, но знам ли? Но войната между тях е водена от две идеи. Тази на циркулиращият агрессивен световен капитал и тази на затворената планирана икономика. Това са двете страни на войната, а двете армии са само средствата.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Жалко за двата народа, защото една война ще е от полза само на Чичо Сам.Двете корейски държави просто ще започнат от нулата!!!
65
2
 
7
 
! Отговори
RAD преди 14 години
По-забавано ще е да не се държим като американците по време на войната в Ирак-с пуканки в едната ръка и дистанционното за телевизора в другата. Това са сериозни международни проблеми и биг-брадърското отношение към тях е меко казано пошло... А иначе всяка война коства жертви... Не намирам нищо "забавно" в това...
64
0
 
7
 
! Отговори
Black Bleard преди 14 години
Най-добре е да се разберат по мирен начин, защото да не се окаже баба Ванга права.
63
9
 
6
 
! Отговори
&&& преди 14 години
Американците тук няма да смеят и да гакнат!Зад северна Корея е Китай
62
10
 
1
 
! Отговори
Смърт преди 14 години
Впрочем, Южна Корея - модерна армия с висок бюджет и ВВС първо качество; С. Корея - армия от спартанци с калашници, ракети, атомно и химическо оръжие. Ще бъде забавна война.
61
2
 
0
 
! Отговори
знаещия преди 14 години
До: Анонимен.В сведенията се казва:-- Анонимния пише ,за тренировка на пръстите ,а не на мозъка!!Лек ден! По-късно ще влеза ,сега имам работа.Подготви си въпросите и знанията и ще ги сравним!!!
60
2
 
0
 
! Отговори
знаещия преди 14 години
Като например ..... високопоставен южнокорейски военен и също така изказване на генерал Шварц ,бивш командващ ам.армия там.Това стига ли ти ,като писта?Ти можеш да говориш само с данни от агенция ККК(Кака Кина Каза)хахахахаахаа.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Давай :))) От къде са тези сведения? Какво гласят :))
58
2
 
1
 
! Отговори
знаещия преди 14 години
Защото разполагам с мнооооого сведения ,които ти и другите нямате!Искаш ли да пробваме?:)
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А, защо си мислиш че си по-умен??? :))) (след като е очевидно, че не си :))
56
2
 
6
 
! Отговори
Смърт преди 14 години
Именно държава на смъртно легло не би се поколебала да открие огън с 10-те хиляди оръдия, дето ги има на 30 км от Сеул.
55
2
 
10
 
! Отговори
знаещия преди 14 години
Чета коментарите и се чудя:-- Оказа се възможно ,да се съберат на едно място ,повече от двама ***!!Откъде се извъдиха толкова експерти по военните възможности на Северна Корея??Сигурно ,снощи са се върнали от инспекция на тяхната армия!!!Молете се да не става нищо ,защото стане ли .......щепишат с кремък по стените ,тия които оцелеят.*** такива.
54
0
 
3
 
! Отговори
алф преди 14 години
има оръжие за продаване трябва им на запада пазар.че щели да се убиват кореици помежду си караи.
53
0
 
1
 
! Отговори
ники преди 14 години
до 52 омръзна ми е ***. Ако твоя син е на този кораб е е сред загиналите дзали така ще говориш ...................
52
4
 
7
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Каква война бе ... тия Северна Корея са на смъртно легло от липса на храна и инфестация на въшки ...