С всяко свое движение ВР се оплита повече

Пореден PR гаф превърна компанията в обект на подигравки
21 юли 2010 16:44,
24
С всяко свое движение ВР се оплита повече
След като манипулацията беше открита, ВР върнаха на страницата си оригиналната снимка с черните екрани. Снимка: BP.com

Безпримерната екокатастрофа в Мексиканския залив и начинът, по който шефът на концерна Тони Хейуърд управляваше кризата, поставиха ВР под кръстосан медиен обстрел в продължение на седмици.

В последния ден компанията си помага и сама да се превърне в обект на подигравки. Последният PR гаф е фалшифицирана снимка на центъра за управление на ВР, пише "Шпигел".

На нея се виждат силуетите на служители на ВР пред екрани, които показват детайли от екокатастрофата в залива. Проблемът бил, че повечето екрани всъщност са черни, обясни говорителят на ВР Скот Дийн.
Един от фотографите на концерна, с помощта на Photoshop, сложил картинки от катастрофата и в тях. Той само искал да докаже колко добре познава програмата, обяснява говорителят.

Сътрудниците на компанията имали ясни инструкции да използват програмата само за корекция на цветовете. Явно така и трябва, защото с по-смелото използване на програмата явно не им се получава.
 
Блогърът Джон Аравосис, открил поправките, пусна скрийншотове на детайли на преработената снимка и с червено маркира местата, на които се познава, че тя е манипулирана.

Washington Post бързо подхвана историята и ВР сложи на страницата си оригиналната снимка, на която се вижда, че няколко от екраните всъщност са празни.

Това пак предизвика язвителни коментари. Остава въпросът какво са искали да постигнат – дали това е било самостоятелна акция на твърде амбициозен сътрудник, или компанията се притеснява, че трите черни екрана може да се приемат като недостатъчно активна борба с кризата.
В сравнение с подигравките, които концернът трябва да слуша сега, това би било по-малък PR проблем. Този гаф се нарежда в поредица от нелепи медийни изяви от началото на катастрофата.

Директорът Тони Хейуърд на няколко пъти предизвика негативни заглавия с неуместни изказвания. На 14 май той заяви, че „Мексиканският залив е много голям океан“. Количествата нефт и химикали, „които изливаме там, са нищожни в сравнение с всичката вода“.

Хейуърд шокира и с друго нетактично изказване. При експлозията на Дийпуотър Хърайзън загинаха 11 души, нефтеният разлив отне живота на безброй птици, риби, морски костенурки и делфини. Това обаче не попречи на Хейуърд да каже, че никой не иска по-силно тази катастрофа да свърши. „Искам си живота обратно“. След това се извини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: BPМексикански залив
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
kater преди 13 години
Не можеш да комбинираш акроним на английски в изречение на български език. Не е правилно, не разбираш ли ? Още повече - в текста на статията никъде не е посочено пълното наименование на съкращението. Би следвало пълното наименование на "ВР" да бъде посочено поне веднъж в началото на статията и след това да се използва съкратено, но и това не е направено.
21
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 13 години
Ами образовай се малко, BP е акроним ако си чувал тази дума. Не можеш да преведеш на български името на компания или марка, по твоята логика ти работиш с операционна системa "Прозорец".
20
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 13 години
Фирмата продължава да се казва British Petroleum а "Beyond petroleum" е новото мото на фирмата след като поглъща Amoco Petroleum.След поглъщането си сменят и логото.В Германия пък работи под името Aral, така че престани да пишеш глупости.Фирмата е голяма и има е позната под много имена.
19
3
 
0
 
! Отговори
The Warlock преди 13 години
Тук е България. Вземи си ВР-то и ...нататък знаеш.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВР сричка ли е бе *** ?
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да да,купи си някое масло китайски *** да ти скапе двигателя набързо,после ше има да ревеш!
16
2
 
5
 
! Отговори
ТИР Карнет преди 13 години
Който не ги подкрепя, да не си купува Castrol, BP и Aral.Който пък им съчувства, може да им направи още малко оборот в близкия сервиз.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С всяко свое движение петролната компания "ВР" се оплита повече....
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да, това верно е новото зеленото име, което искаха да си наложат..на еко компания... *** с тая беля май по-добре да си върнат старото...преди да им измислим най-ново подхождащо име...
13
4
 
2
 
! Отговори
P преди 13 години
British Petroleum otdavna nqma. Tazi kompania se nari4a Beyond Petroleum
12
2
 
9
 
! Отговори
The Wizard преди 13 години
До 'умниците' които коментират ВР.... Ами БП какво е? Баба Мара от Горубляне?! Аман от ***... разбира се че ще го напишат с правилната абревиатура, както ги знае света. Такива неща не се превешдат льольовци
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
то и Sony и Coca Cola ти ги пишат на латиница, там успяваш ли да ги сричаш? Сложен случай...
10
1
 
11
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Да продължават да ми обясняват после как трябва да пазарувам с платнена торба, да изхвърлям *** разделно и не знам си какво.. докато ние даваме незначителния си принос, големите концерни замърсяват в пъти повече, отколкото ние "компенсираме" с жалките си еко-опити. А накрая и някой направо се изси*а на метеното, та съвсем да анулира жалките ни опити да "помогнем" на природата. Всичко е безмислено, докато "големите" не спрат да мислят единствено за печалбите си.. което няма да стане никога!
9
7
 
4
 
! Отговори
ravn преди 13 години
Какво е наистина ВР ?! Това нещо свързано с Враца ли е :D
8
2
 
8
 
! Отговори
kater преди 13 години
"БП е Бритиш Петролиум," Именно. А, ти къде видя БП в статията ? Очила с диоптър също не вредят.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БП е Бритиш Петролиум, малко обща култура не вреди! Инак мн. оригинално...
6
1
 
0
 
! Отговори
fr преди 13 години
be ti vqrno mnogo si tap be!!!!!!!!!!!!!!!!!!111
5
9
 
27
 
! Отговори
kater преди 13 години
Уважаеми Днес.бг,Какво е ВР ?Вертолет-Робот ? Временно Ръкоделие ? Варим Риба ? Въшка Разпорена ? Врат Разрошен ? ...и т.н.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сещам се за едни полумалоумни red-неци верни слуги на Партията,дето играят голф на гърба на българите.Провалените животи тук са няколко милиона,а за му троморието коментарите са излишни.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пука му дали ще се задържи, нали е милиардер. BP са по-големи от Microsoft. Мислете за тоя Тони като за Дж. Буш -младши - полумалоумен реднек, за който няколко стотици хиляди провалени живота и съсипано море не значат нищо пред това да може да си поиграе голф на личното игрище