Маркс не натрупал капитал, най-богат бил Дарвин

Това следва от завещанията на прочути британци
12 авг 2010 20:52, Елка Василева
82
Маркс не натрупал капитал, най-богат бил Дарвин
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Завещанията на прочути хора бяха публикувани за първи път на британския сайт Ancestry.co.uk, който помага на хората при съставянето на родословното им дърво.

На сайта в сряда се появиха архивни документи за наследството, оставено от над 6 милиона граждани на Англия и Уелс от 1861 до 1941 г.

Оказва се, че почти нищо не са натрупали като богатство авторът на „Капитала“ Карл Маркс и писателят Оскар Уайлд.
 
Затова пък със значително състояние са се сдобили и са оставили на наследниците си бащата на теорията за еволюцията Чарлс Дарвин и писателят Чарлс Дикенс.

Маркс, който проповядвал комунистически отказ от буржоазна собственост, останал последователен докрай, пише „Кориере дела сера“. По-малката дъщеря Елеонора получила след смъртта на баща си през 1883 г. като наследство само 250 паунда (в съвременен паричен еквивалент – около 28 000 евро).

Със същата сума в края на живота си е разполагал и авторът на романа „Портретът на Дориан Грей“. Поради откритата си хомосексуалност Уайлд става жертва на предразсъдъци, довели го до затвор и бедност. След 2 години зад решетките и изправителен труд по обвинения в непристойно поведение, за каквото се е смятал хомосексуализмът, Уайлд заминава за Франция, където умира в нищета през 1900 г.

Сред знаменитостите обаче е имало и щастливци, които успели да натрупат голямо състояние. Така например авторът на „Дейвид Копърфийлд“ е оставил след смъртта си през 1870 г. 80 000 британски лири (сега – 7 милиона евро).

Наследниците на Дарвин пък получили общо 146 000 лири (равно на днешни 15 милиона евро). 

Нелошо наследство е оставил и авторът на романите за Шерлок Холмс Артър Конан Дойл, който умира през 1931 г. – 63 000 лири (около 3 милиона евро).

От завещанието на създателя на шоколадовата империя Cadbury Джон Кедбъри следва, че след смъртта си през 1889 г. той е оставил на наследниците си състояние от 43 000 паунда (приблизително 5 милиона евро).

Авторът пък на „Алиса в страната на чудесата“ Луис Карол, починал през 1898 г., е оставил на наследниците си 4145 лири (почти 550 000 евро), пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
1
 
! Отговори
дългоушко преди 13 години
Маркс,Енгелс и др.създатели на марксическата /комунистическа/ теория за собствеността са били достатъчно големи идеалисти ,зада не натрупат капитали.Дарвин и негови съвременници/писатели/ са по-практични т.е понятието съвествуване и живот са го гледали под друг ъгъл, с друг поглед.
66
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 13 години
Тъпо местно ***, евреин е и Маркс (Мордохай). Ама, за разлика от Дарвин, който е учен, автор на теорията за еволюцията на видовете (а не, че човекът е произлязъл от ***, както твърдят вече 2 века човекомаймуните), е бил бисексуален прахосник и мошеник, издържан от дружката му Енгелс и от други. Проблемът не е в евреите, а в червените *** сред тях.
65
2
 
2
 
! Отговори
dpa преди 13 години
Естествено , че дарвин ще е най-богат, нали е евреин лансирал най - долната лъжа теорията на еволюцията. Няма бедни евреи, както и такива които казват истината. После защо всички ги трепали наред, ми като си се обявил сам за съвършен и си против всичко което не е еврейско как да се отнасят към тях хората. Това, че са грозни, изродени, миризливи не го броим защото бог така ги е създал. то май бог пак беше тяхен така , че на него да се сърдят не на мен - аз обичам всички и всичко.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
dokade e dovel komunizma marx - do nikade!
63
0
 
1
 
! Отговори
ppp преди 13 години
minali sa 42 godini, obezcenqvat se parite:)
62
0
 
1
 
! Отговори
el преди 13 години
do 75nqmq greshka.pisano v savremenen parichen ekvivalent:1931-63 000 liri-3 mln.evro;1889g.-43 000 iri-5 mln.evro;2010 g. 43 000 liri- izchisli si sam,az ne znam kursa na lira-evro v momenta/
61
2
 
1
 
! Отговори
Открийте грешките преди 13 години
Нелошо наследство е оставил и авторът на романите за Шерлок Холмс Артър Конан Дойл, който умира през 1931 г. 63 000 лири (около 3 милиона евро). От завещанието на създателя на шоколадовата империя Cadbury Джон Кедбъри следва, че след смъртта си през 1889 г. той е оставил на наследниците си състояние от 43 000 паунда (приблизително 5 милиона евро)
60
0
 
4
 
! Отговори
До 72 преди 13 години
Ако това е вярно, че Хампарцумян взима 200 000 заплата, то действително нещата са много зле. Просто тия банки богатеят на гърба на бедния народ, който плаща най-високите лихви в Европейския съюз, а е с най-ниски, направо смешни заплати. Ако това се случваше в Гърция, те да са на нешето мизерно положение и да има такива несъразмерно високи лихви, аз съм сигурен, че една банка нямаше да остане здрава, ще ги порутят до основи.А такива наглеци, като нашите измислени банкери, забогатели с червенит
59
6
 
4
 
! Отговори
До 69- Немаймуна преди 13 години
Прочети си уроците по биология за еволюцията. Никъде не е казано, че човек е произлязал от ***. И *** тъпите илюминати, има много доказателства за еволюционния процес, само като гледаш костната система на много видове животни, включително и човека. Теорията на Дарвин все още е най-силната теория, никой не може да я обори. А ти си вярвай там в некви извънземни и богове. Това е проблемът на човечеството - отхвърлят очевидното и нормалното, а вярват в свръхестесвени и божествени ***...
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бледнеят тези хора. Да дойдат в наши дни и да видят как се краде и се богатее. Шеф на банка Хампарцумян със заплата 200 000 лв и това по време на криза и в бедна България. Това ако не е наглост здраве му кажи. А бат Бойко само си ляля, неможело да има с по висока от неговата заплата хихихи. Този за един месец взима неговата годишна заплата, а колко облаги допълнително има му е бедна фантазията. Крадците,лъжците и безморалните днес са на пиадестала.
57
3
 
3
 
! Отговори
... преди 13 години
До Стефчо:Що? Ти по-известен ли си? Ти какво даде на света? ....
56
5
 
4
 
! Отговори
Стефчо преди 13 години
Откога името на този еврейн наречен Кашей Мордохай Леви / с псевдоним Карл Маркс / трябва да бъде обект на внимание???
55
11
 
13
 
! Отговори
НЕмаймуна преди 13 години
Естествено, че Дарвин е натрупал богатство, за да измисли теорията, че човек е произлязъл от ***.По-просветените знаят, че му е било щедро платено от илюминати, за да направи своето "гениално откритие".Досега да сте видяли някоя *** да стане човек ? Няма и да видите !!!Виж, за обратното - примери много (: !Така илюминати прикриват божествения произход на хората и ги приравняват към животните. Една стара тяхна цел.
54
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като почнем от времето на гей-чифутската двойка Маркс и Енгелс, продължим през сифилистичното джудже Ленин, та през нашите партизани които са бягали в гората само да си ла.п.ат пи.ш.ките, та завършим до потомците им на Позитано - лявата идея е свързана безпрекословно с ***, пиянство и упадък.
53
4
 
8
 
! Отговори
пък преди 13 години
Само разбирачи са се събрали тука хахах :D комунизам/капитализам - почти никой не коментира статията, която е една от малкото интересни в тоя сайт, всеки гледа да се изкара по-умен от друггия и да си наложи мнението ;)
52
1
 
3
 
! Отговори
RSG преди 13 години
Ha ha, jaki komentari izkefih se.Inache egati inflaciata 250paunda - 28000 :-O
51
2
 
4
 
! Отговори
АААААААААААА преди 13 години
А Маркс е бил *** върху Енгелс. Пак потвърждение на Дарвин - по-хитрия и приспособимия успява.
50
0
 
5
 
! Отговори
АААААААААААА преди 13 години
63И талавизия СКАТ най-вече!
49
4
 
4
 
! Отговори
ози преди 13 години
плана Ран-ът е една много малка частица от това което трябва да се знае като например-НИКОЛА НИКОЛОВ-''СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ '' 1и2 ; ЧЕРНАТА КУТИЯ'' и един филм на име ''ДУХЪТ НА ВРЕМЕТО''
48
4
 
2
 
! Отговори
da fe da 1000 преди 13 години
Някой да вземе да се ограмоти за плана Ран-ът, както и да си отговори защо съвременните учени са по-скоро техници, а не изследователи... и те така може и да си спести някой друг пост.