Руската военна база остава в Армения до 2044 г.

В нея са разположени ракетни системи и изтребители
20 авг 2010 13:00, Елка Василева
51
Руската военна база остава в Армения до 2044 г.
Серж Саркисян и Дмитрий Медведев Снимка: БГНЕС

Русия и Армения подписаха протокол, съгласно който се удължава срокът на пребиваване на руската военна база в Гюмри до 2044 г., съобщи Интерфакс.

Съгласно протокола базата ще осигурява сигурността не само на Русия, но и на Армения.

По думите на руския министър на отбраната Анатолий Сердюков не става дума за заплащане на наем за базата, „всичко е на безвъзмездна основа“.

След срещата си с президента на Русия президентът на Армения Серж Саркисян заяви, че географската стратегическа отговорност на руската база ще бъде разширена.

„Преди функционирането на базата се ограничаваше до външните граници на бившия СССР. Сега това ограничение е извадено от текста на споразумението“, отбеляза Саркисян.

Руската база в Армения е от 1995 г., припомня Lenta.ru. Споразумението между двете страни предвиждаше тя да остане в Гюмри до 2015 г. В момента в базата се намират 3 500 войници.

По данни на Интерфакс на въоръжение в базата са ракетни системи С-300 и изтребители МиГ-29.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Серж Саркисян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Spas преди 13 години
Единственият гарант за сигурността и териториалната цялост на България е Русия , но ни управляват продажници! Сега нека кръжат турски и гръцки самолети над нас. Срам и позор!!! Скоро ще се сбият под претекст, че пазят турско или гръцко малцинство над Родопа планина! Пак ще се молим на братушките!!! Дано не е късно.....................???????..........
50
1
 
2
 
! Отговори
SARKISYAN преди 13 години
AMI ELA V AMERIKA DA ZAFNESH I VARJESH .
49
8
 
5
 
! Отговори
Арменец преди 13 години
Да, добре, подмокряйте се само от мисълта за Русия . 45 години ви промиваха мозъците и пеехте ''кат Русия няма втора на света'' . И какво и е великото на тази държава . Това , което я държи на върха е ,че има брутални количества от полезни изкопаеми . Москва и Сант Петърбург наистина са разкошни градове и там животът е приличен , но извън тях жалка ви фантазия как живеят хората. А само като си помисля, че си мислим, че ние тук живеем зле, ох, нищо не сме видели и нищо не знаем .
48
2
 
3
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Kakvo me interesuva do koq godina sa se razbrali?Se mi e 1...
47
1
 
3
 
! Отговори
за 46 преди 13 години
В северна Азия е сериозен фактор
46
4
 
17
 
! Отговори
bg преди 13 години
Rusia e svetovna sila i tova e jasno kato bel den.
45
3
 
15
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Нямам нищо против Америка,но не в днешният и вид.Държава ,която епромила мозъците на гражданите си за да ги полза за пушечно месо нищо добро не я чака.Освен БИГ МАК,въображаемите"права на човека" и наркотици има идруги неща,за които там не са и чували.Светът няма нужда само от една водеща сила,защото това е вредно и опасно.Видяхме за 20 години колко кръв проля Америка -в ролята на единствена световна сила докато нямаше равностоен опонент.
44
5
 
24
 
! Отговори
Маца преди 13 години
до 29Ти Русия изостанала азиатска страна ли я наричаш? Ти четеш ли вестници, интересуваш ли се от политика? Руснаците са най-силната във военно отношение страна в света. Те са водещи в космическата техника и ядреното оръжие. Никой не знае какво има в Тайгата. Никога няма и да научим. Най-големи ядрени ресусрси имат те. Не виждате ли, че на Путин не му пука, че целият свят е против Русия. Гледайте догодина парада на 9 май по руската телевизия.
43
7
 
19
 
! Отговори
ръа преди 13 години
Русия трябва да се стреми да възвърне силата на стария СССР, защото тогава имаше ред и сигурност в света. Когато САЩ са на власт има само войни и бомбандировки на мирни жители.Да живее Русия, да живее руския народ!
42
1
 
6
 
! Отговори
zz преди 13 години
koito ne pomni greshkite si e obre4en da gi povtaria... kolkoto pati sme bili protiv Osvoboditelia, tolkova pati sme pikali protiv viatara! Evreiskite gnidi ot USA i djagalite ot Turcia 6te vi badat po dobri partniori?!? kolko maka ima na tozi sviat...
41
5
 
18
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Русия вече възвръща мощта си.Не е далеч времето ,когато ще заеме мястото на пръв световен ЛИДЕР.А ние къде ще бъдем тогава ако я караме така?Българино,обърни взора си към един от изворите на духовност .Иначе шансът да изчезнем-както бе казалН.ХАЙТОВ е много голям.
40
5
 
7
 
! Отговори
Криво дръвце преди 13 години
Странджа , ти да не си даскал ?Все домашни даваш ! Спри се . Сега си във ваканция , ама явно ти липсва Даскалото !
39
6
 
7
 
! Отговори
SA-5 преди 13 години
До 30 Историята на ,,Шипка ,, е от 1877 , *** !А не от 1860 !Странджа , странджа - СЕМЕ от ЗЕЛЕНА ТИКВА семе НЕЩА !Каква странджа си бе - ти си като амуджите - дето сите турци , там и гол хасан!
38
2
 
6
 
! Отговори
bg преди 13 години
Armenia trebva da polu4i izlaz na 4erno more.
37
5
 
9
 
! Отговори
bg преди 13 години
Mnogo dobra novina.Ne e dobra za Turcia,USA,Izrael i gjaurite-podlogi-klakjori,george-soroski v Bulgaria(evreiski bivshi komunisti,a sega-natovci).
36
10
 
6
 
! Отговори
za 34 преди 13 години
Ами никой няма да финансира АЕЦ върху тектоничен разлом затова.... няма да има Белене, не го ли разбрахте ?Ще се рашири Козлодуй и ще е по-евтино.Хайде стига съм ви отварял очите.
35
14
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
"Ама сега евросъюза не ще да финансира Белене, защо ли? давам ти го за домашно"... - защо, защо, защото мястото на старото желязо е в пунктовете завторични суровини...
34
6
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
Защото Румъния пусна централата си и французите се намесиха!! Не ми се прави на знаещ, защото аз работя в енергетиката! Ама сега евросъюза не ще да финансира Белене, защо ли? давам ти го за домашно........
33
7
 
6
 
! Отговори
za 31 преди 13 години
Само грамотни имат право да се изказват по въпросите на ядрената енергетика, другите сте масовка................4 малки блока бяха опасни,а защо не затвориха другите 2 ти го давам за домашно............
32
12
 
3
 
! Отговори
АААААААААААА преди 13 години
Я кой ми го казва - човек, който е чел само плакати през живота си.