9 години от онзи 11 септември

Докато пастор Джоунс заплашва да гори Корана, Ню Йорк се готви за церемонията
11 сеп 2010 10:09,
470
9 години от онзи 11 септември
Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Насред нарастващия конфликт, породен от пастора, който заплаши да изгори Корана, САЩ се подготвят да отбележат деветата годишнина от атентатите срещу кулите-близнаци в Ню Йорк, които убиха почти 3000 души.

Американският президент Барак Обама призова за спокойствие, докато градът се готви за церемонията, съобщи ВВС. 

Пастор Тери Джоунс също пристигна в Ню Йорк, където се надява да се срещне с главния имам, който оглавява проект за строеж на Ислямски обществен център и джамия в близост до мястото, където се намираше Световния търговски център.

Церемонията по отбелязването на годишнината ще включва и изчитане на имената на всички жертви на атентатите.

След като службата приключи, са планирани протести на хора, които са противници на идеята за изграждане на ислямския център. Семействата на жертвите яростно обявиха, че строеж на джамия толкова близо до Кота нула е неподходящо.

Още по темата
4 авг 2010 18:58
299

Пастор Джоунс се оказа в центъра на драмата, след като обяви, че няма да подпали Корана, ако плановете за джамията и центъра бъдат променени.

Той е водач на религиозната общност от 50 души Dove World Outreach Center, която възнамеряваше да изгори Корана на 11 септември.

Плановете на пастор Джонс се сблъскаха с вълнà от критики на най-високо политическо ниво в САЩ. В четвъртък се включи дори президентът Барак Обама, който обяви, че изгарянето на Корана ще бъде "като предоставяне на златна мина" на "Ал Кайда".

Дори агенти на ФБР посетиха пастора и го приканиха да преосмисли плановете си, по телефона с него разговаря и министърът на отбраната Робърт Гейтс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още по темата: атентати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
403
7
 
8
 
! Отговори
Николай преди 13 години
Понеже слепият НАБЛЮДАТЕЛ се завърна нека да му напомним.На 11 септември терористи от Ал Кайда събориха в самоубийствен атентат двата небостъргача на Световния търговски център и оттогава досега не спират конспиративните теории, че това са си го организирали сами американците.Лансират се невероятни хипотези единият самолет, ударил небостъргача, бил без прозорци, тоест не е пътнически, а някакъв военен. Пентагонът пък бил ударен от ракета, а не от самолет. Всички евреи от Световния търговски център били предупредени и не отишли на работа в този ден. И т. н.Откъде извират тези конспиративни теории? Какъв е този неутолим стремеж да се доказва невъзможното? По подобен начин има теории, че Армстронг не е стъпвал на Луната, а всичко е нагласено в студио.Атентатите в Щатите са съвсем ясни, станали пред очите на всички. Атентаторите бяха разкрити поименно. В ислямистките среди ги почитат като светци. Разбра се кой им е плащал да завършат курсове за летци, намериха записите на камерите по летищата с всеки един от тях.Отвлечени бяха 4 самолета, знаят се имената на загиналите пътници. Атентаторите оставиха писма послания. Ал Кайда застана зад тези светци, воини на исляма. Осама заплаши САЩ, че ще продължат с атентатите.И на това отгоре да твърдиш, че американците сами са си организирали атентата, е меко казано налудничаво. Очевидно някакъв процент от хората не виждат и не чуват, а вярват само на конспирации. В основата на тези конспиративни теории е омразата към САЩ. Това е обединяващ белег.Когато кулите се сринаха, по улиците в Палестина излязоха радостни тълпи, деца подскачаха заедно с родителите си. Сякаш се е случило нещо прекрасно - врагът САЩ е ударен.Какво съзнание трябва да имаш, за да се радваш на този атентат? Какво трябва да ти е в главата, за да твърдиш, че американците сами са си взривили небостъргачите и Пентагона?Живеем в луд свят, пълен с наивници и конспиратори, готови да обяснят и наводненията със заговор на световното еврейство. Според различни изследвания тук и там в развитите страни, между 5 и 10% от хората вярват в такива теории на конспирацията. В България и по-слабо развитите страни май процентът е по-голям.Но хората с конспиративно мислене са и по-активни и с шумотевицата която създават, оставят впечатление, че много повече хора вярват в подобни налудничави теории.
402
3
 
3
 
! Отговори
990 преди 13 години
А може би в пентагона се е разбила малка кипра ракета,а не самолет.
401
1
 
2
 
! Отговори
има нещо гнило в Дан преди 13 години
Абе навремето се подигравахме със съветите, че малък самолет кацна на червения площад.А сега трябва да приемем за нещо нормално, че в САЩ голям самолет се разби в Пентагона.
400
7
 
2
 
! Отговори
,, преди 13 години
още ми е чудно как така стана това с кулите ,американската система за сигурност беше най добрата,,, че има нещо гнило има ,ама никой не го искарва наяве,лесно е да кажеш дръще крадеца
399
5
 
2
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 13 години
Умнико и не само са извлекли самолета *** майнатати,но и са засадили нова трева,за да могат такива сбърканяци да броят самолетните части,без двигателите и крилата.и ти тъпойголнико на воля си броеше мухите в кратуната.До колко стигна?
398
2
 
2
 
! Отговори
империалист преди 13 години
us mama i pak da gi udarat amerikancite ti pak na us *** filmi razbira se pe***aski
397
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Демокрацията за съжаление се оказа по- безмилостна от комунизма.Тогава знаехме, че е лъжа. Беше прекалено грубо.А демокрацията е "финна".
396
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1. Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно.2. Блажени плачещите, защото те ще се утешат.3. Блажени кротките, защото те ще наследят земята.4. Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.5. Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани.6. Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.7. Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.8. Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.9. Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене.10. Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата
395
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене.Блажени кротките, защото те ще наследят земята.Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.
394
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
гледайте Zeitgeist за да се просветите
393
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбира се кулите бяха взривени от арабски (ислямски) терориристи.Само искам да напомня няколко неща:1. В съда по-голяма присъда получава организатора и подбудителящ към престъплението, отколкото извършителя.2. Всичко в този живот е "политика" (в широкият смисъл на думата).3. В голямата политика всичко е тайно.4. Който вярва на официалните становища на политици, медии, политолози, икономисти, статистици, учени значи не е живял в комунизма.А който е живял в комунизма винаги има едно на ум.Той проверява информацията от няколко източника.
392
4
 
1
 
! Отговори
комуняга преди 13 години
Какво пък знаеш ти за възможностите на комунизма и истинската свобода да можеш да избереш живот и равенство без пари?
391
7
 
2
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 13 години
До умният USA/***!Знаеш ли колко е разпереността на "Боинг"737?Къде се намира горивото на самолета?Рамерите на следите по сградата са като от малък самолет.Двигателите евроатлантическо идиотче нае изгарят и трябва да се търкалят на поляната пред сградата,която е строена 1942г.и е с много усилена железобетонна конструкция.Кьорчо умният ти не само гледаш към небето и броиш прозорците на самолетите.но не е лошо и да си броиш мухите в празната кратуна!
390
4
 
3
 
! Отговори
erko преди 13 години
Лошото е, че 50 % тълпата от другата страна на Океана не е заинтересована по въпроса, а другите 50 % не са в състояние да преценят случилото се... За съжаление човека вярва на това, което вижда и чува... Медията управлява света.
389
4
 
5
 
! Отговори
От Франция преди 13 години
Е съвсем нормално е да има вярващи на разни конспирации. Все пак свободата в България съществува само от 20 години. Все още съществува това изнасилено поколение от комунизмът.
388
0
 
10
 
! Отговори
Маги преди 13 години
Току-що гледах филм по Дискавъри - за последните обаждания на блокираните в двете кули хора...нечувана трагедия, жестока, който и да стои зад това да е проклет, хиляди човешки съдби са променени заради нечие престъпно безумие - дали е държавата...дали са терористи...все едно :(
387
4
 
8
 
! Отговори
До глупаците преди 13 години
Съжалявам всички тези наивници, вярващи в конспирации и световни ционистки заговори. Толкова са прости и наивни, че няколко добре направени филмчета им промиха мозъците. Аз живея в Ню Йорк, видях и на живо атентатите, отивах на работа в близка зграда . И двата самолета бяха с прозорци и двата бяха пътнически. Мой познат загина в единия от тях. Самолета който се разби в Пентагона беше извлечен до близко летище преди да бъде разрешено на камерите да снимат там. Ако се загледате по-добре в репортажите ще видите много самолетни останки. Няма как да оставят самолета да си лежи еи така. Все пак Пентагона е една от най-охраняваните сгради в света. Искам да чуя от всички тези които вярват в конспирациите поне една основателна причина, едно доказателство. Чакам ЩЕ ИМА ДА ЧАКААААШ!Сега умуват в \"Клубовете по интереси\", как да ти отговорят.Ако не, ще се допитат до проф.Велко Вълканов, или професорите Пантев и Юлиян Вучков! Те ще се произнесат окончателно по въпроса!
386
6
 
2
 
! Отговори
юдео-комунизъм преди 13 години
Осама Бин Ладен, Саддам Хюсеин, Милошевич - агенти на ЦРУ.Едни от многото. Спомогнаха за увеличаването на американското влияние в целият свят.ЦРУ взриви кулите, а не американският народ.Американците са жертви на собствените си управляващи.Кой убива собственият си народ?
385
0
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 13 години
Ето го още едно дебело пъпчиво селянче като USA mama. Не може да излезе дори в събота вечер.
384
0
 
5
 
! Отговори
малка корекция преди 13 години
Цветан Радославов Хаджи-Денков е български психолог и автор на съвременния химн на България "Горда Стара планина".През 1885 г той композира песента "Горда Стара планина", която по-късно през 1905 г. е обработена от композитора Добри Христов.