Кръвосмешението не е престъпление?

Швейцария обмисля да го извади от Наказателния кодекс
14 яну 2011 17:22,
95
Кръвосмешението не е престъпление?
Снимка: Булфото

Кръвосмешението не е престъпление, смята швейцарското правителство и възнамерява да го извади от Наказателния кодекс, съобщи радио Дойче веле. Срещу тази идея се надигна вълнà от съпротива, като и двата лагера имат силни аргументи за и против.

Ако близнаците Зигмунд и Зиглинде бяха заченали сина си Зигфрид не в музикалния свят на "Пръстенът на нибелунгите" от Вагнер, а в страната на Вилхелм Тел, според параграф 213 от швейцарския наказателен кодекс те щяха да влязат за три години в затвора. Кръвосмешението, което в класическата литература и в театъра предизвиква драматични и дори трагични сътресения, в реалния живот е табу и се преследва наказателно в много държави. Наказателното преследване на кръвосмешението има свой аналог и в гражданското право, което забранява браковете между роднини по права линия и между братя и сестри.

Секс с татко?

Кръвосмешение (или инцест) правистите наричат половото сношаване между кръвни роднини по права линия (баща и дъщеря, дядо и внучка) или между братя и сестри и полубратя и полусестри. (Обаче сексът между чичо и племенница или между братовчед и братовчедка не е кръвосмешение в юридическия смисъл на понятието.) При това във всички изборени "престъпни" конфигурации става дума за доброволни сексуални действия между пълнолетни хора. Тоест, кръвосмешението няма нищо общо със сексуалното насилие срещу деца от страна на родители или други роднини. Педофилските престъпления и сексуалната принуда над непълнолетни се наказват навсякъде по света.

За всички е ясно, че кръвосмешението не води непременно до създаване на поколение, а дори да се стигне дотам – не се раждат непременно увредени деца. Разбира се, поколението от кръвосмесителни връзки все пак е обременено с по-голям риск от увреждания и генетично наследени заболявания. Тъй че в днешната бурна дискусия Швейцария всъщност търси отговор на въпроса кое е по-важно – здравето на народа или индивидуалната свобода за продължаване на рода?

Взривени ценности

Моралистите настояват да се запази статуквото. Защото представата, че родители, баби и дядовци могат едновременно да бъдат сексуални партньори на пълнолетни деца и внуци, или пък, че братя и сестри лягат с еротични намерения в обща постеля, наистина противоречи на основните инстинкти и дълбоко вкоренените човешки ценности. Социалните структури и ролята на семейното съжителство се дискредитират до такава степен, че под въпрос се поставя изобщо семейството като институция.

Либералният лагер с пълно основание обаче пита: защо да е престъпление едно доброволно (сексуално) взаимодействие между двама пълнолетни, които не причиняват вреда на трети лица? Само защото се нарушава едно табу и общоприетите нрави? Това не е достатъчно, архаичните табута и т. нар. всеобщ морал имат само частично присъствие в законодателството.

Кое е "нормално" и кое – не?

Освен това с течение на времето се променят и представите за сексуалност, за "редно" и "нередно", за еротичната свобода, за хомосексуалността. Столетия наред в християнския свят няма разводи, а браковете между хомосексуални двойки и до днес са разрешени в малко страни и наказуеми – в други.

Швейцарските епископи категорично отхвърлят либералната аргументация и плановете да се легализира инцестът. Кръвосмешението е престъпление срещу семейството, твърдят те. То разклаща устоите на най-важната обществена клетка и обърква редовете в тази хилядолетна човешка институция. Спорът продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Основния проблем със свободите в България е, че не осъзнаваме това, че щом нещо е законно не означава, че трябва да го правим. За това и никой не уважава правата ни - защото си въобразяваме, че човешките свободи свършват там, където и личния ни морал. По смисъла никой не ви кара да спите с брат си или сестра си, само защото е позволено. Никой няма да ви кара да станете лесбийки, само защото гей браковете са позволени. Никой няма да ви кара да пушите трева само защото е законно. Капиш?
88
8
 
9
 
! Отговори
fi преди 13 години
Аз често си мечтая да налазя сестра си, остава да я навия:)
87
6
 
11
 
! Отговори
Ей преди 13 години
Въпрос към християните - ако първото поколение хора са Адам и ***, как са се появили второто и третото поколение.
86
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кръвосмешението не е престъпление? А глупостта престъпление ли е????
85
0
 
2
 
! Отговори
Конфуций преди 13 години
Вече се вика "Тоз си ,но законно."
84
1
 
4
 
! Отговори
aha, преди 13 години
He go umuvaite !!Zakonite na Staria Zavet davat tochen otgovor i na tozi vapros. Povqrvaite ako se spazvashe ot vsichki nqmashe da ima tolkova maloumnici na tozi svqt. Edinstvenoto neshto koeto bih vzela ot evreite tova e samo tqhnata "TORA" razbira se bez samite evrei.
83
2
 
8
 
! Отговори
дерикотев преди 13 години
тези психари затова са толкова болни и грозни
82
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бързо да видим колко *** са емигрирали в Швейцария! На бас, че въпросът е повдигнат заради тях. Защото на швейцарците им е писнало да хранят *** в затвора, защото най-редовно *** всичките си роднини от женски пол. Както знаем при *** в това отношение проблем няма. На него му дай нещо от женски пол и е готов, пък дали е сестра му, майка му, дъщеря му...
81
10
 
10
 
! Отговори
Алф преди 13 години
То че има такива хора - сигурно има. Че ако случайно има поколение, може и да не е изродено също е възможно.Че старите християнски догми вече са безполезни също е вярно. Всеки има право на личен живот, така е. Но в случая ми се струва, че по-нормално изглежда секс с магаре или овца, отколкото с роднини!
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябваше да ги пазиш по-добре...
79
13
 
3
 
! Отговори
Бонго преди 13 години
Все пак като казвате "против природата" какво може да се каже за овцете. Не се ли случва мъжко агне след като порасте да "качва" майка си-овца? Мисля че се случва.
78
1
 
13
 
! Отговори
anonim преди 13 години
ey hora nakade varvi sveta......upadak na ob6testvoto e tova e.
77
4
 
25
 
! Отговори
ot UK преди 13 години
Швейцарците понеже са признали толкова лоши неща за това са толкова изпаднали. На дъното на Европа са просто. Но виж българите, какви са умни, честни, организирани, традиционалисти, моралисти - цвета на Европа. България - държава за пример.... Горко на народ, който е сляп да види своята трагедия.
76
7
 
27
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Категорично съм против кръвосмешението от какъвто и да е род.Няма значение дали е по-любов,или не.Обичта към някой близък,дори бил той братовчед,или братовчедка трябва да си остане роднинска,а не любов между мъж и жена.Също така не е особено редно/макар това да не е вече кръвосмешение/мъж да спи с 2 сестри,или жена с двама братя,както и роднини да имат обща жена,или любовница.Това е разврат и беззаконие.
75
0
 
27
 
! Отговори
Скалата преди 13 години
тогава ще загубим вицове като онзи ---дето брат и сестра и тя казва "бате по добър си от тате "-----"а да тя и мама така каза"
74
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тия да не става мисулманска държавица ХА ХА ХА
73
3
 
11
 
! Отговори
историята преди 13 години
Може да изглежда ненормално, но нищо ново под старото слънце. Прочети малко за древната, а и не толкова стара история. Монархическите бракове са пълни с подобни истории.
72
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кръвосмешението води до увреждания на поколението 100%. И ако не задължително на първото поколение, то на следващите.Питайте на село хората как заплождат козите и кравите си - като елементарен пример.А за моралната страна да не говорим, майка-син, баща-дъщеря, брат-сестра; мисля, че има милиони възможности за секс с дуги хора.
71
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голяма работа, то може да не е секс в пълния смисъл на думата.Една ***, чудо големо...
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
16,Тези, които са го правили едва ли ще тръгнат да споделят тук.Но ги има, убеден съм.Както съм и убеден, че си умират с тази тайна.При изобилието и лесната достъпност на контрацептивите днес, как мислите?Аз мисля, че поне в 1-но на сто семейства го има.Но е много добре пазена и прикривана тайна.