WikiLeaks: Тайна космическа война между САЩ и Китай

Ядрен взрив в орбита ще парализира цялата планета
Обновена: 3 фев 2011 14:58 | 3 фев 2011 12:35, Елка Василева
82
WikiLeaks: Тайна космическа война между САЩ и Китай
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

САЩ и Китай са през последните години в надпревара в космическите въоръжения и американците са толкова разтревожени от напредъка на съперника си, че дори заплашили Пекин с военен отговор, ако той не спре.

Това става ясно от поредната порция разсекретени телеграми на Държавния департамент, огласени от WikiLeaks, пише „Дейли телеграф“.

Двете ядрени супердържави периодично демонстрират сила една пред друга, използвайки най-сложно и съвременно оръжие. Напрежението между тях нараства и заплашва с възникване на нов военен фронт.

Всичко започнало през 2007 г., когато Китай унищожил с ракета свой стар метеорологичен спътник, намирал се в орбита на 800 км от Земята.

В Белия дом били шокирани, пише вестникът. Ракетният удар раздробил китайския спътник на хиляди парчета, които създали хаос в орбита и предизвикали заплаха за много действащи американски спътници както с гражданско, така и с военно предназначение.

За да избегнат загуби, САЩ дълго време променяли курса на своите апарати, предпазвайки ги от сблъсък с отломките.

През февруари 2008 г. последвал „отговорът“ на американците – с ракета, изстреляна от борда на крайцер в Тихия океан, те поразили собствен шпионски спътник.

По този начин Вашингтон доказал на Пекин, че е способен да нанася точни удари по обекти в космоса.

Всичко това е секретната страна. Публично САЩ уверяваха, че този удар не е бил военно изпитание, а е извършен единствено по необходимост, посочва изданието.

След китайския удар по спътника САЩ протестирали по дипломатически път пред Китай, заявявайки, че подобни действия застрашават космическите системи на различни страни и сигурността на населението.

В изпратения дипломатически документ се подчертавало, че в бъдеще подобни удари ще се оценяват като преднамерено посегателство срещу американските космически системи и ескалация на конфликта.

В края на протестната нота се посочвало, че САЩ си запазват правото съгласно хартата на ООН и международните закони да защитават космическите си системи с всички възможни средства – както дипломатически, така и военни.

От разсекретените документи на Държавния документ става ясно също така, че Китай е изключително обезпокоен от американските планове за разполагане на противоракетни радари в Япония и особено от разработването и изпитанията на боен лазер, който може да разруши ракета на противника още при изстрелването, преди тя да е напуснала територията на страната.

В Пекин смятат, че подобно въоръжение изобщо не може да бъде наречено отбранително, то е по-скоро нападателно.

С най-нова дата сред разсекретените телеграми е тази,  изпратена от Държавния департамент до американското посолство в Пекин през януари 2010 г. В нея се казва, че разузнаването е засякло поредното „противоспътниково изпитание“ на Китай – една ракета успешно е свалили друга, която се е намирала на 240 км над Земята.
 
В текста се посочва, че тревогите на предишната администрация на Джордж Буш по повод китайските космически въоръжения са останали „в наследство“ на екипа на Барак Обама.

Към тези тревоги могат да се добавят и нови, пише изданието. То добавя, че един от чудовищните сценарии е бил описан през септември 2010 г. от британския министър на отбраната Лайъм Фокс. Той предупредил, че зависимостта на съвременното общество от технологиите го прави силно уязвимо.

Например, ако някой враждебен режим или терористи в един момент извършат ядрен взрив на околоземна орбита, това ще създаде електромагнитно излъчване, което ще парализира цялата планета, разрушавайки всичките й електронни системи, пише NEWSru. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
.... преди 13 години
тия 10% разтеж на година които наблюдаваме сега след време ще станат 5 след тва 2 ... 1 .... и на края просто няма да има :)
74
1
 
2
 
! Отговори
..... преди 13 години
75 ти си се побаркал бе...за кви игрички приказваш въобще ... Ти мислиш че САЩ ще загуби надпреварата със Китай ли хах ... Китайската икономика в момента се крепи единсвено на евтиното производство просто защото средната заплата на един работник е по малка дори и от тази в България като почне тва да се променя да расте стандарта каквото наблюдаваме в момента...големите компании няма да имат голям смисал да произвеждат там и ще се пренасочат на другаде...Икономическия разтеж ще изяде Китай
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХА ха ха!Прогнозите за тези игри ги бях чел 99 година.Там се казваше че който излезе победител от судената война, ще го облее студен душ при среща с Китай на финалите.Руснаците изчислили че икономически ще минат по-тънко при надпреварата а и ще избегнат военен конфликт по суша ако 'паднат' и се прегрупират с Китайците, което всъщност наблюдаваме :) :)
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
големи хора, а си играят с тея оръжия, като в детската градина....
71
0
 
6
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Китай вече е хегемон. САЩ ще приритат, приритат, пък накрая ще хвърлят топа. Производството вече не е при тях, покупателната способност на собственото им население намалява. Ще намалеят парите в БВП, ще намалеят парите в държавата, ще се задъхат със страшна сила.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
китаи е наи голения куповач на долари държат около 900 милиярда след това са Япония.Ако ги продадът веднага на пазара долара ще се срине и сащ ще фалират------------------------- Ей, прости момченца... А не си ли задаваш въпроса накого могат да продадат 900 млрд долара? И ако има начин да ги продадат и да фалират САЩ, защо още не са го направили?
69
1
 
0
 
! Отговори
tt преди 13 години
brawo na kitaicite.da disat w graklqna na qnkite.
68
0
 
1
 
! Отговори
rosi преди 13 години
kitaicite ne sa vinovni teq gazari amerikancite vsi4ko iskat da zavzemat celiq svqtdaim e v krakata
67
1
 
4
 
! Отговори
петре преди 13 години
Логиката изисква всички държави да се обединят срещу САЩ и рано или късно това ще стане .Руските ресурси са сигурен гарант , че Русия ще има поне един силен съюзник на нейна страна . ,, Балансът на силите ,, е определящ в световната политика .
66
0
 
9
 
! Отговори
гтф преди 13 години
я си копам на село - ич не ми дреме
65
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв Нов световен какво обединение с цел заграбване на ресурсите какви световни ядрени войни на едни срещу други. Спрете синтетичните наркотици и скапания алкохол дето си промивате черната дупка вместо разсъдък който би трябвало да имате. Хората измислиха алтернативните горива добиване на енергия чрез сливане на елементи вместо разпада им, бактерии който произвеждат био горива водородни клетки... А вие тикви сте някъде между неандерталеца и първия рицар като мислене..
64
1
 
0
 
! Отговори
DAN -DAN преди 13 години
ех тия китайци са като лигавите корейци.без тия хора светът ще се опарви. нека и прибавим *** от индия там пакистан афганистан и тем подобни държавици а и разбирасе сащ .само плашите света с атомни бомби щото сте едни страхливци
63
3
 
4
 
! Отговори
Новия ред преди 13 години
Ядреното оръжие играе ролята на Христос спасител за русия..При конвенционална война русия няма шанс,всеки иска да и заграби ресурсите,всички ще се обединят срещу нея..Реално руснаците са сами,имат 1,2 опърпани приятелски държави(Беларус,Венесуела,Казахстан),които не играят съществена роля!
62
1
 
9
 
! Отговори
Кашик преди 13 години
Да прав си. Сега положението е същото, реално САЩ, Китай, Германия, Великобритания превъзхождат Русия по модернизация на въоръжените си сили, но това е без абсолютно никакво значение във реална бойна обстановка. В Русия се развиват бойни тактики, с които се премахва предимството на технологиите, примера с ЕМП шок ракетите не е единствен, имат си разработени стратегии за нападение на пехотата, при които факта, че ответната страна те гледа на 22' си дисплей е без значение, нещо като шаха..........
61
15
 
4
 
! Отговори
Логиката го изисква! преди 13 години
Най-доброто за САЩ и Китай е да обединят усилия и да завземат огромните руски запаси на нефт и газ! То и така ще стане след 30-40 години. Друг изход няма.
60
1
 
4
 
! Отговори
но комент преди 13 години
мисълта ми е, че САЩ имат много лесен изход от ситуацията-заменят една валута с друга и зануляват всички задължения в долари.Обаче за останалия свят този изход ще бъде ужасен.Не се заблуждавайте, силата не е в никакви пари, силата е в оръжието, и докато Америка е най-силна там, никой две не може да каже.Ако кредотора ти е с по-слабо оръжие от теб , какво ще ти направи и как ще те принуди да му върнеш дълга?
59
1
 
12
 
! Отговори
До 52 преди 13 години
Кашик, тя непобедимата немска армия със супермодерно за онова време оръжие сдаде багажа пред дървените кабинки на ЗИС 5, с които руснаците влязоха в Берлин и ако САЩ и Англия бяха продължили да се правят на тарикати, щяха да стигнат Ламанша.
58
0
 
1
 
! Отговори
tyo преди 13 години
Как може *** като теб да гледа глобалната политика? И още нещо да те питам. Как успя на всеки 3 думи да направиш по 2 правописни грешки? Не че много ми пука, но се образовай поне малко иначе мнението ти не струва.
57
1
 
5
 
! Отговори
но комент преди 13 години
а какво ще стане, ако утре американците кажат- долара вече не струва нищо, минаваме на други пари-америко примерно.Какво става тогава с "валутните резерви"?Китайците са поредните ***, които работят на Америка срещу шарени хартийки наречени долари.
56
1
 
11
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Дотогава, докато срещу долари можеш да си купиш всичко на света, САЩ ще са суперсила.Първото нещо, което МВФ ни забрани с т.нар"валутен борд" беше правото и ние да си печатаме шарени хартийки срещу които можем да си купим разни неща.българските шарени хартийки струват колкото американските-хартия, мастило, разходи за отпечатване и пр.Ако намериш балама, който срещу такава хартийка да ти продаде нещо-супер си!Книжните пари са имали някакъв смисъл докато са имали златно покритие.