Оставка!

Президентът на Египет Хосни Мубарак сдаде властта след 18 дни на масови протести
Обновена: 11 фев 2011 20:41 | 11 фев 2011 18:20,
188
Оставка!
Мубарак се оттегли от властта след 18 дни на масови протести. Снимка: БТА

Президентът на Египет Хосни Мубарак подаде оставка, съобщава Press TV.

Мубарак се оттегли от властта след 18 дни на масови протести.

Протестиращите на площад "Тахрир" в Кайро скандират: "Народът свали режима".

Египетският вицепрезидент Омар Сюлейман заяви, че Мубарак е предал властта на военните.

Египетският министър на отбраната Хусеин Тантауи застава начело на Висшия военен съвет, който ще управлява Египет.

Представител на управляващата в Египет Националнодемократическа партия съобщи по-рано днес, че Мубарак е напуснал Кайро заедно с членовете на неговото семейство и заминал за президентската резиденция в курорта Шарм ел Шейх. 

ЕС зове за диалог за създаване на правителство

Дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън заяви, че съюзът уважава решението на Хосни Мубарак да се оттегли от президентския пост и подчерта, че той се е вслушал в гласа на народа и е проправил пътя за бързи и дълбоки реформи в Египет.

Аштън допълни, че ЕС споделя целта на египетския народ за мирен преход към демокрация и за свободни и честни избори. 

Тя призова към диалог за създаване на правителство на широка основа.

Баронесата беше първият чуждестранен политик, реагирал на новината за оставката на Мубарак.

Още оставки

Неотдавна назначеният генерален секретар на управляващата в Египет Националнодемократическа партия Хосам Бадрауи също обяви днес, че е подал оставка. 

Още по темата

Председател на партията е президентът Хосни Мубарак.

"Подавам оставка от поста си и напускам партията", заявил Бадрауи в интервю за частния телевизионен канал "Ал хаят ТВ". 

"На този етап за обществото е по-добре да бъдат създадени нови партии с ново мислене", подчертал той.

Египет ликува

В момента из цялата страна се развяват египетски знамена, хората пеят и танцуват, а автомобилите надуват клаксоните. 

Пред държавната телевизия демонстранти скандират "Армията и народът - ръка за ръка".

Носителят на Нобелова награда за мир Мохамад ел Барадеи, превърнал се в една от водещите фигури в египетската опозиция, заявил пред АП, че "страната най-сетне е свободна след десетилетия на репресии". 

По-рано днес, преди да бъде обявена оставката на Мубарак, командването на въоръжените сили обеща, че в страната ще бъдат извършени демократични реформи. Това не бе достатъчно да сложи край на протестите и военните бяха принудени да избират – да подкрепят върховния командващ или да го изоставят, изтъква Ройтерс в коментар на последните събития в Египет. 

Агенция "Стратфор": В Египет бе извършен военен преврат

"Хосни Мубарак реши да се оттегли от президентския пост на републиката и възложи на висшия съвет на въоръжените сили да поеме управлението на страната", обяви по-рано тази вечер египетският вицепрезидент Омар Сюлейман.

Това изявление засега е най-ясният признак, че военните в Египет, начело с министъра на отбраната генерал-фелдмаршал Хусеин Тантауи, извършиха военен преврат, обяви агенция "Стратфор". 

Все още не е ясно дали Сюлейман ще остане като цивилен премиер на контролирано от военните правителство, посочва агенцията. 

Египет се връща към модела от 1952 г., когато управлението бе поето от съвет от офицери. Въпросът сега е до каква степен елитът на въоръжените сили ще сподели властта с цивилните.

Най-сериозното предизвикателство за военните ще бъде да удържат властта, докато разработват схемата за създаване на демократично правителство, за да се избегне евентуална конституционна криза при евентуална промяна в досегашната форма на управление, посочва "Стратфор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
7
 
10
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
Съжалявам, че трябва да ви го кажа господа комунисти от ГЕРБ но можете да бъдете сигурни, че нито предстоящия президент нито кмета на София ще бъде от ГЕРБ.Атака ако блезне в парламента на следващите избори ще бъде чудо.Казах ви приятно управление до кметските после ще видим.
152
1
 
3
 
! Отговори
до ВОТ-чо преди 13 години
ВОТ-енце мило,като се вдигне мъглата ще разберете и вие с другите,че Мубарак си тръгна след военен преврат.Това не е лошо за района, още по-малко за САЩ,но фактът си е факт.Няма такъв филм в конституцията на Египет- президентът да даде властта на военните.Но тук,за форума на всезнайковците, е важно джумбуш да става.При това ако може да е в чужбина.Че кой тук ще стане от стола да иде за нещо да протестира?Стойте си пред компютрите и се правете на велики.Това го умеем тука, но нищо повече.
151
0
 
6
 
! Отговори
МИТКО преди 13 години
"ГЛАС НАРОДЕН - ГЛАС БОЖИ!"..... КАЗАЛ ГО Е БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД... АМА НА КОГО ЛИ, И ЗА КОГО ЛИ ГО Е КАЗАЛ??...... ЩОТО ДРУГИТЕ ГО ПРАВЯТ - ЕГИПТЯНИ,ГЪРЦИ,ФРАНЦУЗИ,ИТАЛИАНЦИ И Т.Н.,И Т.Н......НО СТОП!! НИЕ ГОВОРИМ,ДРУГИТЕ ДЕЙСТВАТ....
150
4
 
4
 
! Отговори
на 21 до 151 преди 13 години
поредния дърт комумист си ти .. боико ти е виновен пак гласуваи за турчлята и сергеи
149
4
 
4
 
! Отговори
Иван до вот преди 13 години
Не се кахъри! Ще има единна кандидатура за президент от страна на БСП, ДПС, НДСВ, Синя коалиция и РЗС срещу тази на ГЕРБ и Атака! Вече се дават индикации за това. Гарантрана победа със съкрушително мнозинство на кандидата на ГЕРБ и Атака! "Мощната" коалиция ще изпадне в опозиция за около 20 г., през което време постепенно ще изчезнат като партии. За радост на българския народ.
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Техеран : организацията за атомна енергия на Иран заяви,че е овладяла технологията на термоядрения синтез предаде МИГ НЮЗ.На сайта организацията посочва ,че с помоща на метода електростатично удължаване на плазмата иранските учени са постигнали изключителен успех в изучаването на ядрения синтез и са установили съответната установка. Почва да пари под краката на ционистите ,а ние само можем да се радваме на постиженията на арийските ни братя от ПЕРСИЯ.
147
8
 
5
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
То да те беше само тебе яд. И и мен подведе да гласувам за него. Убеден съм, че 4/5 от гласувалите за ГЕРБ няма и да си помислят да го сторят отново.
146
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
3 гарантирани ?! - Пази боже! Да се маха тоя безхаберник. Как ме е яд че гласувах за него.
145
5
 
4
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
Драги гербери до кметските няма от какво да се притесняване. Но ако изгубете кметския пост на София с някой от БСП или РЗС определено ще има от какво да се притеснявате.Приятно управление до кметските.
144
5
 
4
 
! Отговори
Иван до Вот преди 13 години
В едно си прав. Както Мубарак, така и Бойко ще подаде оставка, ... след около 30 г.Но това и според мен е прекалено. 3 мандата обаче са му гарантирани!
143
4
 
10
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
ДНЕС Е ЧЕРЕН ДЕН СА ВСИЧКИ ДИКТАТОРИ В СВЕТА.
142
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като се отегли направи 2 хубави неща:-прецака тъпите хамериканци-даде шанс на народа си да се оправи.
141
5
 
9
 
! Отговори
нагАзис преди 13 години
Oбожавам Слафчу и агент Гоце. Те са истински стожери на ЧАЛГАТА в BG
140
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 13 години
Gnusnoto "show"na bokluko Slavi e prigodeno kum "suvremennite"uslovija-Negovo Prevuzhoditelstvo Uorlik poru4va muzikata.
139
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Та някой ако не е разбрал- мухльото си е ***, заспалия х.й си е заспал х.й незвисимо кой ше управлява. Ролята на заспалия х.й е да вика по митингите за да може пичагите да си оплетат кошницата. Да ама идват други пичове които също искат. Тогава пак излизат мухльовците за да докарат на власт поредните тарикати
138
5
 
6
 
! Отговори
До Иван преди 13 години
Шоуто на Слави вони на червено Дс . Никога не го гледам.
137
2
 
10
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
АЛО ГЕРБЕРИ НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ.ДА МЕ НАРЕЧЕТЕ ГЕРБЕР Е ТОТАЛНА ОБИДА ЗА МЕН.ЕГИПЕТ Е ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ЗНАЧИ НАЙ-ВИСТ ТАМ Е МУБАРАК.БЪЛГАРИЯ Е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА ЗНАЧИ НАЙ-ВИСШ ТУК Е ПОБОЙКО.КАКТО МУБАРАК СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА БОЙКО ГО ЧАКА СЪЩОТО ЩОТО И ТОЙ ЩЕ СИ Я ПОДАДЕ СЛЕД КМЕТСКИТЕ КАТО ПАДНЕ ГЕРБЕРСКИЯ КМЕТ НА СОФИЯ.
136
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 13 години
Hosni Mubarak e putnik.
135
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
MМдам, тоя елементал от БСП по Шоуто на 'Слави', изби рибата. Радвам се. че ГЕРБ са на власт и на такива уродливи подобия на хора не им се позволява да си разиграват конете.
134
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само коалиция "БСП - РЗС"!