Емирът на Кувейт се застрахова: заплатите двойни

$140 млрд. е бюджетният излишък на емирството
Обновена: 22 фев 2011 16:25 | 22 фев 2011 16:24, Елка Василева
104
Емирът на Кувейт се застрахова: заплатите двойни
Емирът на Кувейт. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Докато в арабските страни бушуват безредици, емирът на Кувейт е решил щедро да плати на поданиците си за запазване на спокойствието.

Около 80 % от общо 360 000 работещи граждани на Кувейт са заети в държавния сектор, като получават от бюджета по 4 000 – 5 000 долара месечно с нулева ставка подоходен данък. Но е решено и тези заплати да бъдат увеличени.

Заплатата на всички военни, полицаи и пожарникари се увеличава със 70-115%.

Това решение, което вече е одобрено от парламента, ще струва на бюджета на емирството допълнителни 700 милиона долара годишно.

Заплатите на всички останали държавни служители в скоро време ще бъдат удвоени, тоест увеличени със 100%, като това ще струва още 3,5 милиарда долара годишно.

Вицепремиерът по икономическите въпроси предложи гражданите на Кувейт да бъдат освободени от плащане на комуналните услуги – например за вода, ток, стационарен телефон.

Държавната петролна компания Kuwait Petroleum Corporation също повиши заплатите на всички свои служители.

Парламентът увеличи също стипендиите на неженените студенти два пъти  - на 700 долара, а на женените – на 1 200 долара.

Наред са преподавателите в училищата и университетите.

Властите в Кувейт заявиха също и планове за повишаване на пенсиите с около 700 долара месечно.

Най-щедър към кувейтците се оказа техният монарх емирът Ас Сабах.

В чест на 5-атата годишнина от управлението си той възнаграждава поданиците си с така наречения Amiri grant.

Този грант се състои от еднократно изплащане на 1000 кувейтски динара /3 500 долара/ и правото на безплатна храна в продължение на 14 месеца – от началото на февруари 2011 г. до края на март 2012 г.

И едното, и другото се отнася за  всички граждани на Кувейт, родени до 23:59 ч. на 1 февруари 2011 г.

Общо 1 150 000 кувейтци ще получат тези 1 000 долара през февруари, което ще струва на бюджета още 4 милиарда долара.
 
Безплатна храна вече се раздава в 69 специални пункта в цялата страна.

Благотворителните кухни ще струват през 14-те месеца на хазната около 1 милиард долара.

Малката държава е натрупала за последните 11 години около 140 милиарда долара общ бюджетен излишък.

Кувейт държи 9% от световните запаси на петрол и затова гражданите на емирството са оставили всичката мръсна работа на имигрантите, пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: кувейтАс Сабах
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
14
 
16
 
! Отговори
dial преди 13 години
Ето това е мечтата на обикновения мързелив и завистлив средностатистически българин. Да му вдигнат заплатата с нареждане отгоре, ей така хоп и заплатката скача двойно, а той нашия нищо да не прави и да продължава да си кльофти. Нали се сещате, че с нашия дефицит ако вдигнат заплатите двойно, държавата няма да просъществува и три месеца. На който не му е угоден факта, че повишението на заплата трябва да се заслужи и че не може да получаваш повече, отколкото реално произвеждаш/допринасяш за ик
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
56. Kakto i 9 % ot ***./Da me prostavash/.
60
9
 
17
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Кувейтците ще могат да си живеят охолно и след края на петролната ера!За разлика от руснаците например!
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Веднага да се вдигне цената на горивата,защото ако стане нещо и в Кувейт - ако се задави някой или пръднепоне 3лв. за литър дизел каква е тази ефтиния 2.48лв
58
7
 
20
 
! Отговори
Прогнози преди 13 години
Идват лоши дни за камиларите. След 3-4 годинки и петрола ще свърши. Климатът там става все по-гаден. Не случайно Меркел и Сарко взеха да говорят срещу мултикултурният модел. Явно очакват приток на камилари към Европа. Което е гадно и за нас, естествено. Особено, ако не ни приемат в Шенген преди това. Ако камиларите не успеят в Западна Европа ще хукнат насам и освен римляни, ще си имаме и "братя" камилари.
57
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Забравили са да напишат в статията защо е този хаир. А той е тъй като на 25/26 февруари се празнува 50 годишнината от независимостта на страната 20 години от освобождението от Ирак и 5 години от възкачването на емира на власт. Освен това този грант (на български субсидия) беше обявен доста преди да планмат събитията в мюслимския свят. Както се казва имал на сърце та дал човека. И местните си го обичат и почитат като бог и нямат никакво намерение да се бунтуват.(култ към личността демек)
56
1
 
35
 
! Отговори
Хм преди 13 години
до Ано 35Хърватите нямат толкова ***... Каквото и да направим, каквото и да произвеждаме, колкото и да бачкаме тия скакалци нямат изхранване... Докато не ги натирим обратно към Индия бял ден няма да видиме...
55
0
 
25
 
! Отговори
darmonko преди 13 години
хахахахаха абе колега ти откъде падаш...? С каквито и да е политици не можем да сме Кувейт на Балканите, най-малкото защото нямаме 9% от световните запаси на петрол.Затова пък си имаме поне 9% от световните запаси невежество и некадърност
54
0
 
14
 
! Отговори
кмета на БГ преди 13 години
а у нас обещавам да увеличим цените, горивата и пестицидите в зеленчуците САМО МИ ДА ИМА И ДА МРЪНКАТ САМО ПО ФОРУМИТЕ и фЕЙСБОКЛУК
53
4
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 13 години
ааааа , можло да вдигнат стандарта ,ама чакат до последно....лакумията е голямо нещо, до колкото знам и в Либия преди няколко дена вдигнаха заплатите на държавните служители ,ама това не помогна при тях.....!!!!!!
52
2
 
9
 
! Отговори
Дид преди 13 години
Дянку(х) къде е да им каже ,че не може така,че всичко е обвързано със социалните плащания и минималната работна заплата,ама не...има една единствена икономическа логика и тя е да се работи в полза НЕ на народа а на определен кръг лица...но всичко си има начало и край !
51
2
 
23
 
! Отговори
abc преди 13 години
Ей, да се бях родил в Кувейт :)Така се управлява държава.
50
2
 
7
 
! Отговори
туризмусгуру до35 преди 13 години
ами баце то само хърватска да беше-работил съм в хърватска,гърция,черна гора,през сезона(разбирай пълни 8 месеца)всеки обикновен работник си докарва по около 1000 еврака,то и затова тука вече само *** останаха да работят по нашите хотели,а и по-лошо ще става,като се замисли само човек на кого са собственост тези комплекси и хотели
49
0
 
26
 
! Отговори
до Гочоолу преди 13 години
Той и живота рано или късно ще свърши, ама го живееш, нали ? На тях и да им свърши някога петрола, поне ще знаят защо са живели за разлика от нас !
48
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде да не прекаляваме - целия брутен вътрешен продукт на България е 35 милиарда лева на 8 милиона население. Кувейтския е 5 пъти по-висок от нашия при 1 милион население. Естествено е че заплатите им ще са големи.
47
4
 
5
 
! Отговори
Jasensimi преди 13 години
Май се е уплашил да не му изцапат чаршафа с нещо червено
46
0
 
10
 
! Отговори
Pfff преди 13 години
Респект! :))))
45
8
 
12
 
! Отговори
AZ преди 13 години
Тези мишоци в белите чершафи станаха много щедри като видяха дебелия, стават щедри защото ги е страх да не виснат на въжето, както ще се случи скоро с Гаддафи.
44
1
 
46
 
! Отговори
Марионет преди 13 години
И България можеше да бъде Кувейт на Балканите, ако ни управляваха суперчестни, суперкомпетентни и супервсеотдайни на народа си политици, ако бяхме народ, а не ***, ако бяхме хора, а не плазмодии, ако бяхме човеци, а не човечета... България губи стотици милиарди от контрабанда, от източване на ДДС, от огромни сиви сектори на икономиката, от неползотворни външнотърговски взаимоотношения, от хиляди пропуснати ползи, благодарение на политическо безхаберие и мощни и всеядни олигорхически структури.
43
1
 
48
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Всеки коментар различен от "ЕВАЛА" е излишен....