Великобритания праща експерти на либийските бунтовници

Военните специалисти трябва да научат повече за водачите на опозицията
Обновена: 5 мар 2011 08:16 | 5 мар 2011 07:57,
80
Великобритания праща експерти на либийските бунтовници
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Великобритания ще изпрати военни експерти в Източна Либия, за да се свържат с лидерите на опозицията, докато борбата за надмощие в страната ескалира, съобщава Guardian.

Според източници от британското правителство експертите трябва да научат повече за ръководителите на бунтовниците и да разберат от каква логистична подкрепа имат нужда. Оръжия няма да бъдат предоставяни, докато е в сила международното оръжейно ембарго, уточнява правителственият представител.

В началото на бунта срещу Муамар Кадафи Daily Mail припомни противоречивата „Сделка в пустинята”, сключена от бившия британснки премиер Тони Блеър с либийския лидер. С нея Либия излезе от изолацията, а Великобритания подписа договори за милиарди, включително и за оръжеийните фирми.

Още по темата

След 2004 г. британските оръжейни фирми получиха огромни поръчки за снайпери, сълзотворен газ, гранатомети и амуниции за контрол на тълпи. Британският ежедневник подозира, че с част от тях се стреля срещу либийското цивилно население сега.

Междувременно боевете между опозиционните и лоялните на режима сили се ожесточават. Бунтовниците са заклещени между два фронта.

САЩ обсъждат със съюзниците си, включително НАТО, възможностите за намеса в Либия, съобщи говорителят на Държавния департамент Филип Краули.

От американската администрация обаче продължават да говорят само за „широк спектър от възможности”.

Генералният секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен заяви пред ВВС, че няма „планове за интервенция”, а за въвеждането на зона, забранена за полети над Либия „категорично е необходима” резолюция на ООН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Toва е намеса в суверенитета на една държава!------------------------- За какъв суверенитет говориш, след като кадафи каза, че той не е на власт? И след като и руснаците искат да го свалят?
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в тази кратка статия какви неща има....ГИГАНТСКИБританците се правят на ущипани демократи - а всъщост освободиха Меграхи, за да могат да продадат въпросното оръжие на Кадафи и да лапнат парите. "експертите трябва да научат повече за ръководителите на бунтовниците и да разберат от каква логистична подкрепа имат нужда. Оръжия няма да бъдат предоставяни, докато е в сила международното оръжейно ембарго" - а това какво е просто, по-балъшки не можеха да го замаскиратТова политиката е най-мръсното
55
0
 
4
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Силните остават и се борят,слябите бягат и търсят лесния начин.
54
8
 
3
 
! Отговори
Болшевик -атлантик преди 13 години
Като ви чета коментарите не сте нито в Европа , нито в НАТО........... ставате само за съюз с талибаните и онез гладните в С. Корея===========Време е таз грешка да се поправи и да бъдете оставени на милостта на руската мечка и турските ***.............качествения матер'ял отдавна се изнесе от турски якенеф
53
7
 
11
 
! Отговори
юнака преди 13 години
кадафи ще си върне контрола на загубените територии и метежниците ще отидат на бесилото.
52
1
 
24
 
! Отговори
Виетнамец преди 13 години
Това ми прилича на американските СЪВЕТНИЦИ в Южен Виетнам преди много време!!!
51
0
 
0
 
! Отговори
pppp преди 13 години
i koga hte se opravi tova nehto a
50
1
 
17
 
! Отговори
до 50 преди 13 години
Да ти кажа те вообще не ги е еня дали ще спечелят и дали тази държавица ще се пооправи,интересуват ги ресурсите,докато ги изпомпат са там,после чао,приятно мизерстване и до скоро ако нещо сме пропуснали....
49
2
 
13
 
! Отговори
Rad преди 13 години
Тия янки така и не си взеха поука от Виетнам, Ирак и Афганистан-не проумяха от историята, че агресорът няма спечелени войни.
48
3
 
23
 
! Отговори
Ингилизин преди 13 години
За петролец, душата си продавам! И с Кадафи бях, и убитите при Локърби прежалих, и с бунтовниците ще бъда! Само петролеца ефтин аз да смуча!
47
4
 
16
 
! Отговори
коле преди 13 години
Тия Либйици от сега ги съжаляв,до сега живееха добре и не мислеха за нищо,Кадафи ги беше направил такива мързеливци ,че работната ръка беше от Сърбия,България и Филипините основно,а сега като навлезне Старата госпожа и чичо Сам....ще разберат колко е било хубаво Кадафи да си е там от където сега искат да го махнат,Тежко им на милите.
46
11
 
6
 
! Отговори
всезнайко преди 13 години
Дано успеят да свалят он власт тоя Кадафи....стига вече диктатори.
45
3
 
13
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 13 години
ВСИЧКИ мащабни военни агресии на Западните империалистически държави са започвали така- с изпращане на военни експерти, които да помагат на "правилните" опозиционни сили да се борят срещу властта в държави, чиито правителства не позволяват да ги ограбват, и провеждат активна политика в защита на национолните си интереси. Тези експерти подготвят всичко за последващата окупация и установяването местен марионетен режим, който е широко рекламиран като демократичен и народен, заменил бившите тирани
44
5
 
38
 
! Отговори
Мето преди 13 години
От англичаните нищо добро не може да се очаква. Това е най-интригантската и използваческа държава в света. Историята изобилства с примери. Където се набъркат те, винаги става лошо. След това идват САЩ да довършат започнатото и да разделят плячката. Но....идва глобалното затопляне. И островчето може да се окаже под водата.
43
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И СЛЕД ТОВА ЩЕ ПАДНЕ ЕДНО ОМИРОТВОРЯВАНЕ... НЯКОЛКО ГОДИНИ. А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ САЩ, АНГЛИЯ И ИЗРАЕЛ КАК САМО ЩЕ СЕ НАЛАПАТ... ДУПЕ ДА НИ Е ЯКО... ЩЕ ИМА ЕДНИ ЦЕНОВИ РЕКОРДИ НА ПЕТРОЛА, ВЪПРЕКИ, ЧЕ ЛИБИЯ РАЗПОЛАГА САМО С 2 % ОТ СВЕТОВНИТЕ ЗАПАСИ - Е КАК СТАВА ТОВА САМО АМЕРИКАНЦИТЕ СИ ЗНАЯТ, А НИЕ ДА ПЛАЩАМЕ И ДА ВИКАМЕ "САЩ СПАСЯВА ЛИБИЙЦИТЕ", ДА, АМА ЕДНО ТАКОВА СПАСЕНИЕ СИ Е ЧИСТО ЗАТОЧЕНИЕ.
42
1
 
40
 
! Отговори
експерти преди 13 години
Каква ли далаверка са замислили ингилизите......Да,по време на Руско-турската Освободителна война ингилизите подпомагаха османската империя с всички възможни средства ,бяха против освобождението на България.По тяхно настояване се свиква и Берлинският конгрес ,където направиха всичко възможно България да бъде унищожена и заличена от картата на Европа.....а братята хамериканци снабдиха същатата тази Османска империя с модерно за времето си стрелково оръжия.
41
1
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
така е великите сили си пълнят хазната като продават оръжие на диктаторите а после викат не стреляйте по народа и се правят на демократични.смях.горките обикновени хора трепят ги като животни
40
2
 
33
 
! Отговори
Боян преди 13 години
Ако нашите *** се разбунтуват дали Англия ще им изпрати експерти , а САЩ ще ни бомбандира? Май нещо подобно се случи със Сърбия.
39
3
 
46
 
! Отговори
До номер 24 преди 13 години
През руско - турската война от 1878г., Франция е пазила неутралитет, като е имало много политици които са застанали на страната на Русия. А Англия и Австроунгария са изразили ясна подкрепа за Турската империя, заплашили са Русия, че ще и обявят война ако влезе в Цариград. И на тях се дължи преразглеждането на Санстефанския договор
38
2
 
30
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Сега така ли наричат държавните терористи (експерти).Смешници пращат ги за да обучат опозицията щото ако беше масово въстанието досега да бяха го свалили.А те не можаха което говори че нямат поткрепата на народа.