Великобритания праща експерти на либийските бунтовници

Военните специалисти трябва да научат повече за водачите на опозицията
Обновена: 5 мар 2011 08:16 | 5 мар 2011 07:57,
80
Великобритания праща експерти на либийските бунтовници
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Великобритания ще изпрати военни експерти в Източна Либия, за да се свържат с лидерите на опозицията, докато борбата за надмощие в страната ескалира, съобщава Guardian.

Според източници от британското правителство експертите трябва да научат повече за ръководителите на бунтовниците и да разберат от каква логистична подкрепа имат нужда. Оръжия няма да бъдат предоставяни, докато е в сила международното оръжейно ембарго, уточнява правителственият представител.

В началото на бунта срещу Муамар Кадафи Daily Mail припомни противоречивата „Сделка в пустинята”, сключена от бившия британснки премиер Тони Блеър с либийския лидер. С нея Либия излезе от изолацията, а Великобритания подписа договори за милиарди, включително и за оръжеийните фирми.

Още по темата

След 2004 г. британските оръжейни фирми получиха огромни поръчки за снайпери, сълзотворен газ, гранатомети и амуниции за контрол на тълпи. Британският ежедневник подозира, че с част от тях се стреля срещу либийското цивилно население сега.

Междувременно боевете между опозиционните и лоялните на режима сили се ожесточават. Бунтовниците са заклещени между два фронта.

САЩ обсъждат със съюзниците си, включително НАТО, възможностите за намеса в Либия, съобщи говорителят на Държавния департамент Филип Краули.

От американската администрация обаче продължават да говорят само за „широк спектър от възможности”.

Генералният секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен заяви пред ВВС, че няма „планове за интервенция”, а за въвеждането на зона, забранена за полети над Либия „категорично е необходима” резолюция на ООН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
10
 
! Отговори
Бай Асан преди 13 години
Спасениета на народите е само от великия Китайски народ кучета на запада лает най много когато умират
16
4
 
1
 
! Отговори
ЯШАР преди 13 години
НИЕ *** СМЕ ЖИВАТА БАРИЕРА ,,,НА НАС АРАБИ, *** И КИТАЙЦИ НЕ НИ ТРЯБВАТ ТУК,,,,НИЕ СМЕ БАРИЕРАТА НА ШЕНГЕНА ,,,НИЕ СМЕ ПАЗИТЕЛИТЕ НА ЕВРОПА,,,ЩЕ Я ПАЗИМ С ТЕЛАТА СИ
15
3
 
16
 
! Отговори
хк преди 13 години
експерти по заграбване напетрол
14
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
великобритания на сухо няма да остане, преди продаваше оръжие на кадафи и му изпомпваше петрола, а сега праща помагачи на враговете му, както е казал един британец - няма вечни врагове, има вечни интереси
13
7
 
7
 
! Отговори
GOSHO преди 13 години
ДО МИШО БИРАТАИ АЗ СЪМ МАСОН БРАТ.НА МАСАТА С ЧАШИТЕ ХА ХА
12
4
 
21
 
! Отговори
expert преди 13 години
еврейте преебаха и кадафи най-накрая, използваха саркози, берлускони и блеър за примамки и му издърпаха чергата изпод краката
11
22
 
7
 
! Отговори
misho_birata. преди 13 години
до 10 и аз съм МАСОН и мога да ви кажа че това са много достойни хора !!! не говорете така за хора на които не сте им на нивото !!!!
10
9
 
24
 
! Отговори
ДО 6 преди 13 години
САЩ И АНГЛИЯ СА ЕДНО ЦЯЛО НЕ ГЛЕДАЙ ,ЧЕ СА В ОТДЕЛНО ДЪРЖАВИ.КОМАНДВАТ ГИ МИРОВИНГИ -МАСОНИ И ИЛЮМИНАТИ.ЕВРЕИТЕ ИМАТ МНОГО СЛУГИ.БОРИСОВ Е ФРИМАСОН.НО НИКОГА НЯМА ДА СТЪПИ НА 33 СТЪПАЛО,БОРИСОВ БОРИСОВ СЕЛЯНИНО НАИВЕН.
9
4
 
17
 
! Отговори
Вили преди 13 години
Британците и те искат достъп до "кранчето"... Че и от BP трябва да ядат, и от оръжейните заводи, и от... Не знаят с какво се заиграват - "зелената" ислямистка карта е губеща за всички!Виж, за разпространяването на неграмотността "copy-paste" технологията спомага прекрасно! Отново се появиха "амуниции за контрол на тълпи". Как никой не се научи, че патрони, снаряди и т.н. са "МУНИЦИИ"! А написаното по-горе са явно особен вид ХАМУТИ, с които овързват тълпите! Стига сте се излагали!
8
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За да не обвинят САЩ,че стоят зад "всенародната"революция, са изпратили най-верния си васал.Който между другото сега ще продаде оръжие и на опозицията. Абе алъш вериш да става.
7
4
 
16
 
! Отговори
срам преди 13 години
Кото им ги върне кодафито едвали ще стават вече за експерти
6
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега ще се изпотрепат кой да гепи петрола. Какво значение има някакъв либийски народ.С тия хиени САЩ и Англия стана ни да имаш, ни да нямаш.
5
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще се накефя либийците да ги открият и да им разширят тунелите
4
5
 
11
 
! Отговори
Комунист преди 13 години
"Правительство Китая ожидает роста экономики страны в 2011 году на 8 процентов. Такой прогноз, сообщает Agence France-Presse, содержится в докладе премьер-министра КНР Вэня Цзябао, с которым он выступил на сессии Всекитайского собрания народных представителей (высшего органа госвласти Китая), открывшейся в субботу, 5 марта. По итогам 2010 года, рост ВВП Китая составил 10,3 процента. Китай в 2010 году стал второй экономикой мира с ВВП 5,879 триллиона долларов, отобрав этот статус у Японии.
3
5
 
16
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Снощи при Слави гостуваха нашите медици, свързани с Либия ---- Здравко Георгиев каза, че редовно поддържа връзка с българи, които отдавна живеят в Либия, и които дори сега не искат да се връщат в България ---- Та не би било лошо да чуем и тяхната гледна точка ---- Вероятно имат какво да ни разкажат ---- Между другото, снощи в шоуто никой не спомена нещо за Ашраф, но както и да е
2
3
 
20
 
! Отговори
misho_birata. преди 13 години
у Либия стана като на съборо у Кошарево лани, кога сички се изпонапия и тръгнаха да свалят кмето.
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
:)))))) Разкриха се :))))))) Слугите на щатите :)))))