Росатом натиска за АЕЦ "Белене"

"Не се влияем от никаква магия, искаме резултат"
Обновена: 16 мар 2011 14:56 | 16 мар 2011 14:55,
231
Росатом натиска за АЕЦ "Белене"
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Булфото

Руската страна е настроена конструктивно за постигането на конкретен резултат в преговорите с България за АЕЦ "Белене".

Това стана ясно от думите на представителите на Държавна корпорация "Росатом" Сергей Новиков и Кирил Комаров, които дадоха брифинг в рамките на форум на доставчиците от атомната промишленост в столичния "Интер експо център".

"Настроени сме абсолютно конструктивно и сме в постоянен диалог с българското ръководство, не се влияем от никаква магия на цифрите и ще работим така, че да постигнем конкретен резултат", заявиха те.

Още по темата
Двамата отбелязаха, че ако не бъде подписано поредното 12-о споразумение за изграждане на атомната централа, което следва да стане до 31 март, след тази дата "Росатом" няма да има никакви юридически основания да продължи работа по проекта, но изразиха оптимизъм, че срокът ще бъде спазен.

"Получихме списък с въпроси от НЕК, от отговорите на които зависи окончателното решение, в частност по 12-о споразумение", съобщи Новиков.

Според него отговорите на руската страна вече са готови и са изпратени в българската компания.

"Атомстройекспорт" вече не води преговори за цената, фиксирахме цена от 6,3 млрд. евро, защото това поиска българското правителство", каза Комаров.

"Готови сме да работим по всеки един от вариантите – с фиксирана цена или с ескалация", добави той.

По думите на Сергей Новиков тази цена ще се запази до 2019 г., като инфлационният риск ще остане за руската страна.

Кирил Комаров посочи, че ако България се откаже от изпълнението на договора за изграждане на АЕЦ "Белене", подписан между "Атомстройекспорт" и НЕК, руската страна ще използва всички възможности, предвидени в договора.

В отговор на въпрос съществува ли възможност изработеният реактор за АЕЦ "Белене" да бъде платен и инсталиран на площадката на АЕЦ "Козлодуй", Комаров коментира, че анализ на руската страна показва, че подобен вариант ще увеличи сроковете за пуск с поне 2-3 години, а цената ще бъде значително по-висока.

"В Белене в момента има всичко необходимо, направени са нужните инвестиции, площадката е идеално готова и там централата може да се построи във възможно най-кратки срокове", каза той.

"Ако всичко това се прехвърли към Козлодуй, трябва да се започне отначало и около 1 млрд. долара, които вече са инвестирани, ще бъдат загубени", добави специалистът.

Според представителите на "Росатом" заложените системи за сигурност в АЕЦ "Белене" са абсолютно достатъчни и проектът отговаря на всички основни изисквания в сферата на сигурността.

"Заинтересовани сме централата да е безопасна, защото от това зависи и нашата репутация и разбираме какви мащаби може да има всяка една авария", подчерта Комаров.

Те подчертаха, че имат опит в изграждането на всякакви защитни съоръжения, включително срещу цунами.

"Готови сме да направим всяко едно подобрение или ново защитно съоръжение, но това ще повиши цената", отбелязаха специалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
0
 
! Отговори
*** преди 13 години
абе 205 ти откъде знайш дали не приемаме на някоя друга държава стронция - да заработим някой лев .
194
1
 
7
 
! Отговори
*** преди 13 години
Ами след като в Турция се строи и в Румъния - и навсякъде има ли значение дали у нас ще гръмне или в съседите - принципно , не дай си Боже да стане. Тогава някои ще имат пари поне за здравеопазване, ама няма да сме ние.
193
4
 
3
 
! Отговори
След 7 години преди 13 години
След 7 години ще караме френски Дачии и ще консумираме френски ядрен ток Румъния. Така добре ли е?
192
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 13 години
Всеки реве за атомна централа, а никой не сгрява къде ще складираме ядрените отпадъци - никой няма да ти пере насраните ти *** , сега руснаците го преработват, щото още по старому ни го вземат, но както подозирам след като евентуално построят Белене ще започнат изививането на ръце и рекет за да ни отърват от ядрения убиец (***), на когото срока за полуразпад е 24 000 години (цезий,стронций,плутоний...) Така че започнете да МИСЛИТЕ!!! Ако има скала на ползите и вредите от АЕЦ бибила 1към10.
191
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Росатом бързат защото след няколко дни когато научим пълната истина за Фукушима няма и да си помислим да строим АЕЦ.
190
9
 
4
 
! Отговори
Пак плюете преди 13 години
Плюете руснаците, плюете фирмата ми Сименс, е за кого сте в крайна сметка или просто така си плюете. Кажете кои са добрите? Американския посланник ли?
189
6
 
6
 
! Отговори
алберт айнщайн преди 13 години
сега е момента за референдум за АЕЦ Белене- всички българи ще гласуват два пъти да бъде отхвърлен този проект, защото при едно земетресение така ще гръмне руския им реактор от времето на НЕПА на Ленин, че и наметала от 100 м марли с йод няма да спасят. Предлагам бюлетините за гласуване да бъдат марли напоени с йод или йода -септ-по избор.
188
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сименс е известна като най корумпираната фирма в световен мащаб.
187
1
 
4
 
! Отговори
до 197 преди 13 години
може и да си прав.важното в случая е, че всички около нас строят АЕЦ, а ние след 10 години макс сме капо.
186
3
 
4
 
! Отговори
greenpeace преди 13 години
Не мислете за АЕЦ Белене, а спасявайте АЕЦ Козлодуй - централата не отговаря на европейските стандарти за сигурност.
185
1
 
2
 
! Отговори
Venera преди 13 години
Сименс имат нещо, но не могат за съжаление да се справят. Миналата седмица имахме Катастрофа - системата отказа да работи. Шест Global Customers не можеха да работят за 6 часа, т.е. грубо 6000 човека нямаха работа заради Сименс. Не стават... това е....
184
2
 
4
 
! Отговори
Поправка преди 13 години
до 2017 5ти блок и 2019 6ти блок, къде видя 2020? Видя че 3 и 4ти бяха спрени предсрочно, да не мислиш, че някой ще даде удължение за последните два блока в Козлодуй. Спестявайте за румънски ядрен ток от 2019 натам
183
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дали международния съд ще осъди България че е не е спряла строеж на АЕЦ в сеизмична зона?+ да- не
182
3
 
9
 
! Отговори
Alex преди 13 години
малка подробност, която всеки изпуска...АЕЦ Козлодуй ще работи до 2020...и после, ще палиме паркета в къщи ;)))
181
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дали международния съд ще осъди България че е спряла строеж на АЕЦ в сеизмична зона?+ да- не
180
0
 
2
 
! Отговори
Венера преди 13 години
Сименс имат три клона които са най големите в света: 1. Автоматизацията 2. Медицинската техника 3. Системи за енергетиката
179
2
 
4
 
! Отговори
Venera преди 13 години
България не е в Африка и не е Италия -това е добре. Аз работя за Сименс и мисля, че нямат организация а имат недоволни клиенти. Ако Руснаците строят по Сименс технологии, не ги искам. Е това е...
178
5
 
5
 
! Отговори
Alex преди 13 години
От всички възможни проекти, които са на пазара в момента, само руският проект има две бумаги, които го отличават от останалите. За какво говоря? Руският проект има одобрение на Международната агенция за атомна енергия, какъвто документ няма нито един от другите. Руският проект беше одобрен на идейно ниво от Европейската комисия по искане на българската страна. Никой друг проект няма такъв документ. Още по-лошо - проектът на Уестингхауз в момента не е одобрен даже от техния американски надзор.
177
2
 
3
 
! Отговори
Не е вярно преди 13 години
Никой не натиска за строене, а за отговор. Иска се отговор ще строим ли или не, като не искате централа няма да има, толкова ли е сложно. Казва се не и по магаретата на полето, прав ви път.
176
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Токът тече по жици.Ако толкова много "натискат",няма проблем да си построят още една на тяхна територия(а не на 130 км от СЕИЗМИЧНАТА ПЛАНИНА ВРАНЧА),да пуснат жиците,и ние да си купуваме от техния ток!Има нещо гнило защо толкова дават зор да се строи?