Росатом натиска за АЕЦ "Белене"

"Не се влияем от никаква магия, искаме резултат"
Обновена: 16 мар 2011 14:56 | 16 мар 2011 14:55,
231
Росатом натиска за АЕЦ "Белене"
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Булфото

Руската страна е настроена конструктивно за постигането на конкретен резултат в преговорите с България за АЕЦ "Белене".

Това стана ясно от думите на представителите на Държавна корпорация "Росатом" Сергей Новиков и Кирил Комаров, които дадоха брифинг в рамките на форум на доставчиците от атомната промишленост в столичния "Интер експо център".

"Настроени сме абсолютно конструктивно и сме в постоянен диалог с българското ръководство, не се влияем от никаква магия на цифрите и ще работим така, че да постигнем конкретен резултат", заявиха те.

Още по темата
Двамата отбелязаха, че ако не бъде подписано поредното 12-о споразумение за изграждане на атомната централа, което следва да стане до 31 март, след тази дата "Росатом" няма да има никакви юридически основания да продължи работа по проекта, но изразиха оптимизъм, че срокът ще бъде спазен.

"Получихме списък с въпроси от НЕК, от отговорите на които зависи окончателното решение, в частност по 12-о споразумение", съобщи Новиков.

Според него отговорите на руската страна вече са готови и са изпратени в българската компания.

"Атомстройекспорт" вече не води преговори за цената, фиксирахме цена от 6,3 млрд. евро, защото това поиска българското правителство", каза Комаров.

"Готови сме да работим по всеки един от вариантите – с фиксирана цена или с ескалация", добави той.

По думите на Сергей Новиков тази цена ще се запази до 2019 г., като инфлационният риск ще остане за руската страна.

Кирил Комаров посочи, че ако България се откаже от изпълнението на договора за изграждане на АЕЦ "Белене", подписан между "Атомстройекспорт" и НЕК, руската страна ще използва всички възможности, предвидени в договора.

В отговор на въпрос съществува ли възможност изработеният реактор за АЕЦ "Белене" да бъде платен и инсталиран на площадката на АЕЦ "Козлодуй", Комаров коментира, че анализ на руската страна показва, че подобен вариант ще увеличи сроковете за пуск с поне 2-3 години, а цената ще бъде значително по-висока.

"В Белене в момента има всичко необходимо, направени са нужните инвестиции, площадката е идеално готова и там централата може да се построи във възможно най-кратки срокове", каза той.

"Ако всичко това се прехвърли към Козлодуй, трябва да се започне отначало и около 1 млрд. долара, които вече са инвестирани, ще бъдат загубени", добави специалистът.

Според представителите на "Росатом" заложените системи за сигурност в АЕЦ "Белене" са абсолютно достатъчни и проектът отговаря на всички основни изисквания в сферата на сигурността.

"Заинтересовани сме централата да е безопасна, защото от това зависи и нашата репутация и разбираме какви мащаби може да има всяка една авария", подчерта Комаров.

Те подчертаха, че имат опит в изграждането на всякакви защитни съоръжения, включително срещу цунами.

"Готови сме да направим всяко едно подобрение или ново защитно съоръжение, но това ще повиши цената", отбелязаха специалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
3
 
! Отговори
Alex преди 13 години
пиши в гугъл electricity prices in EU и гледай статистиката на евростат.България неизменно е на 1во място по най евтин ток.
174
5
 
5
 
! Отговори
Айде не се карайте преди 13 години
Като не искате АЕЦ няма. Дайте да закрием и Козлодуй, закво ви е. Той също е руски. Я си вземете магаретата и отивайте да орете, всеки народ си заслужава управниците
173
0
 
0
 
! Отговори
до 185 преди 13 години
това кой неграмотен журналист го написа и ти му вярваш...
172
1
 
2
 
! Отговори
Петров до 170 преди 13 години
Българинът плаща седмата най-висока цена на електроенергията в Европа, ако тази цена се съотнесе с покупателната способност на гражданите.
171
1
 
2
 
! Отговори
До 179 преди 13 години
Аз работя в Сименс *** - най-големия концерн в света
170
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Борисов постъпи много мъдро като забави проекта Белене.
169
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Росатом ни рекетира
168
1
 
2
 
! Отговори
хехе преди 13 години
Сименс не може да фалира никога...най малкото защото зад нея седи Германия.това че Българското представителство на Сименс са издънили някаква мизерна поръчка за няколко милиона лева няма нищо общо за технологиите и капацитета на концерна Сименс ;)
167
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 13 години
Аве що не си заврете там на сянка и беленето и черненето и всичкото, *** и рекетьорите ви болшевишки!
166
2
 
2
 
! Отговори
"СИМЕНС".. преди 13 години
..ОТДАВНА ФАЛИРА ,***....ЧЕТИ БЮЛЕТИНА .....!ПО СИСТЕМАТА "СИМЕНС"...ПЕЧАТАХА И НАШИТЕ НОВИ ПАСПОРТИ!!!!ВИДЯ КАКЪВ СЕИР СТАНА В МВР !!!НАЛИ , ПАК ЧЕРВЕНИТЕ ГО ИЗБРАХА.....ТАЯ "СИМЕНС"--СИСТЕМА???!
165
1
 
2
 
! Отговори
us преди 13 години
УБЙЦИТЕ от Чернобил" помагат в Япония
164
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Руските реактори оборудвани със Сименс системи за автоматизация са най-надеждните в света."Сименс ги видяхме какво могат докато си сменяхме документите за самоличност, а чернобил прослави руските реактори навред.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
163
0
 
0
 
! Отговори
Петров преди 13 години
При всички случаи ние, населението на тази държава, ще сме от .... страната на булката. Не вярвам построяването на нови мощности / каквито и да са те / да е някакво облекчение или някакъв плюс за нас, простосмъртните. Не се заблуждавайте, сметките ви няма да намалеят. Не виждам за какво се драпате тук.
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 172В Италия си внасят ток но не съм забелязал индустрията им да страда или стандарта на живот да е като в африканска държава.
161
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 169 То с каруците е най евтино да знаеш. Резервните части можеш да си ги издялаш дет се вика. Катастрофите обаче има обикновено летален изход.
160
0
 
0
 
! Отговори
Васо преди 13 години
До 166:Към пожеланието от 167 мога да добавя само "и ползвай времето за лечение малко да се ограмотиш, моля".
159
2
 
2
 
! Отговори
Venera преди 13 години
Аз съм от "Венера" т.е. жена. Искам да има ток в БГ - сега и в бъдеще. Не искам ядрена катастрофа. Знам, че Европа е против Беляне, а Русия иска да построи в БГ атомна централа за производство на електроенергия. Чувствам, че Европа не иска Русия да построи ядрената електроцентрала в Беляне, защото не им вярва на качеството. Аз искам качествена работа и не ме интересува кой ще я строи. В крайна сметка здравия разум ще си каже думата - Качествена централа в Беляне или забрави за България и Европа.
158
2
 
2
 
! Отговори
до 169 преди 13 години
Евала! най накрая мислещ човек, а не латерна.
157
1
 
1
 
! Отговори
до 168 преди 13 години
Европейска ми е ;)а токът в България ако е 7 евро цента на киловат... в Дания например е 25 е.цента.И пак питам- защо разни бедни и неграмотни държави като Германия, Франция, Англия, САЩ имат по 20 АЕЦа????оставям ви да размишлявате, аз отивам да работя.
156
5
 
4
 
! Отговори
Най-надеждни преди 13 години
Руските реактори оборудвани със Сименс системи за автоматизация са най-надеждните в света. Защо американски космонафти ще летят с Руски кораби до МКС и признаха, че руските ракети са най-надеждните в света. Има технологии при които руснаците са водещи. Ако не искате руски има френски, американски канадски, прав ви път. Ако не искате АЕЦ, няма да има, въпрос на избор, никой не натиска просто се иска отговор да или не, въпрос на избор.