Ситуацията в АЕЦ "Фукушима-1" постепенно се нормализира

Последствията от аварията се отстраняват стъпка по стъпка
19 мар 2011 11:40,
116
Ситуацията в АЕЦ "Фукушима-1" постепенно се нормализира
Снимка: Reuters

Кризисната ситуация в японската АЕЦ "Фукушима-1" постепенно се нормализира, съобщи на пресконференция в Токио главният секретар на правителството на Япония Юкио Едано.

"Последствията от аварията се отстраняват стъпка по стъпка", заяви Едано. Според него III реактор, чието състояние буди най-голямо безпокойство, "в резултат на охлаждане с вода е стабилизиран" и е започнала подготовка за заливане на IV реактор.

Междувременно министърът на отбраната Тошими Катазава съобщи, че днес III реактор ще бъде залят с 1260 тона студена морска вода с помощта на специална пожарна техника. Той добави, че температурата на повърхността на I, II, III и IV реактор е под сто градуса.

Юкио Едано подчерта, че "усилията на властите, компанията оператор, силите за самоотбрана, пожарната, полицията и всички задействани" в ликвидирането на последствията от аварията са съгласувани, съобщи ИТАР-ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ннж.Михайлов , няма как някой във форума да ти даде конкретни стойности на каквото и да било , защото дори японците си противоречат , както и медиите.Едните казват едно ,другите друго , и е доста объркано...Но ако не се овладее ситуацията скоро,нещата може да станат много зле.Ако не проработи планът с охлаждането, най добре да сипват отгоре цимент и да запечатат реакторите и това е..
75
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами всъщност колкото и да е локално, ако замърсяването стигне до Китай например, ще се разнесе навсякъде чрез храните, които се произвеждат там - боб, леща, ориз... на повечето опаковки на българския пазар пише "произход: Китай".
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всъщност атомните бомби замърсяват много по-малко,от колкото използваното гориво,особено това във 3ти реактор.Американците мисля имат около 500 теста на ядрени оръжия над повърхността. Reactor No. 1: 50 tons of nuclear fuel Reactor No. 2: 81 tons Reactor No. 3: 88 tons Reactor No. 4: 135 tons Reactor No. 5: 142 tons Reactor No. 6: 151 tonsАко това е вярно, дори радиацията отделена само от 1 хранилище на отработено гориво може би ще е повече от всички тестове до сега.
73
1
 
8
 
! Отговори
Христо Михайлов преди 13 години
И аз очаквах от господа коментиращите някакви данни,ама нема.У факултета поне имаше апаратури колкото щеш.Има измервателни уреди.Това е просто един форум в който хората се надлъгват.И не смятам да давам никакви данни защото нямам такива.Аз имам осцилоскопи,мултицети и други измервателни уреди.Но уреди за радиация нямам.Такива уреди има по аецовете,факултети по физика и други подобни.И простия човек винаги се заяжда за някоя дума,докато умния подхожда към проблема по друг начин.
72
5
 
0
 
! Отговори
pff преди 13 години
hum leko prekomerna e isteriqta, Hamerikancite nadali gi boli i da grumnat wsi4ki rektori. i 10 reaktora da grumnat w qponiq nadali 6te nadmine radiaciqta ot atomnite bombi w new mexico ili tezi w semipalatinsk!
71
1
 
6
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
До инж.Хр.Михайлов, от думите Ви разбирам, че да си стоиш в къщи е почти толкова опасно, колкото и да си в района на аец Фукушима. Аз лично очаквах след Вашата кратка но съдържателна презентация на себе си - накаква обосновка, придружена с факти и цифрови измерители, но за съжаление в изложението Ви категорично присъстваха еднствено обиди. Това плод на 4-те семестъра обучение ли е?
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами ако системите за охлаждане са в ред и успеят да пуснат тока , нещата би трябвало да се оправят.Иначе така колкото и вода да му излеят , капацитета на тоя басейн е около 1500 тона.Не знам колко вода ще трябва за да се охлади горивото , но това с пръскане няма да стане.А и не се притеснявай толкова за радиацията , замърсяването най-вероятно ще си остане локално.За България пък няма абсолютно никаква опасност!
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а цялата вода ли се изпарява или е допустимо да има и остатък в течно състояние? Любопитно ми е дали се излива в океана радиоактивна вода
68
0
 
8
 
! Отговори
До Христо преди 13 години
Господин инженер, в телевизорите не се използва плутоний и не излъчват изотопи на най-различни химични елементи.Така че преди да пишеш глупости и да се хвалиш със своето образУвание , помисли малко:)до 65- ми кво се случва - получава се радиоактивна пара ,която после пада като радиоактивен дъждец
67
4
 
2
 
! Отговори
from Skype преди 13 години
Правителството на Япония отчете радиоактивно изтичане в ядрени електроцентрали Фукушима. Страните от Азия следва да предприемат необходимите предпазни мерки. Ако дъждът идва да спре в рамките на първите 24 часа, затворете прозореца и врати, покриване на кожата на шията с бета-вечеря в щитовидната жлеза рак, радиация, засяга основно на щитовидната жлеза. Обърнете допълнителни предпазни мерки, радиацията може да достигне Филипините от 16.00 (Pinar време) днес! PASS това съобщение до всички
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А и явно 3ти реактор в Фукушима ползва MOX гориво,замърсяването от него ще е МНОГО лошо ако се стигне до там!
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
някой има ли идея какво се случва с тази морска вода след обливането?
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хамериканците в САЩ в момента се притесняват най-много от 3-ти реактор на Фукошима, защото трети реактор работи с плутоний, а ефекта дори от много малки количества от такава радиация са фатални. Засега казват че радиацията в САЩ идваща от Фукошима не е опасна, но засега.
63
6
 
4
 
! Отговори
Христо Михайлов преди 13 години
За разликата от масата пишещи *** тука,аз имам образование инженерен физик.И съм учил 4 семестъра ядрена физика.Колегите от другия поток учиха реактори.Аз не съм учил.Но само глупости пишете без никакви данни.Радиация имало - колко е.Каква е.Кой я предизвиква.Всички кинескопни телевизори предизвикват радиация.Голяма част от медицинската апаратура предизвиква радиация.То бива глупости,ама нито едно число няма в коментарите ви.Общи приказки на философи.
62
0
 
2
 
! Отговори
до Хр. Михайлов преди 13 години
Може да станеш консултант по ядрените кризи. Много си добър. (Thumb up) Що си губиш обаче времето тук?
61
1
 
2
 
! Отговори
КЪМ всички разбиращи преди 13 години
Някой знае ли колко е била мощността на тези реактори и какво количество отработено гориво се съхранява във всички блокове? Без да се знае това, нищо не може да се сметне или предвиди, нито да се сравнява. Ако това не знаете, значи никой нищо не вдява
60
0
 
6
 
! Отговори
do 24 преди 13 години
Реакторите не са най-големият проблем!Проблемът е,че тия басейни,в които се складират пръчките с отработено гориво, са пълни с вода.Но понеже охлаждането не е работело известно време,тази вода е изкипяла.И сега тея пръчки са в контакт с атмосферата и горят,което значи значително радиоактивно замърсяване!В момента тая вода ,с която се опитват да ги охладят ,се изпарява ,като парата също е силно радиоактивна.Те са главният проблем.Ако успеят да върнат захранването и системите са в ред ще е супер!
59
1
 
1
 
! Отговори
Христо Михайлов преди 13 години
Зависи какви са степените и как се отнасят една към друга.Ако са логаритмични - 1:10 , значи 5 степен и 7 степен са 1:100.Значи 5-та степен авария е нищо.Мислете малко преди да пишете.
58
1
 
12
 
! Отговори
зле сте преди 13 години
Изключително неграмотни хора пишат в този форум. Значи цигарите са по-вредни от ядрена авария от 5-та степен. Това по чалга каналите ли го казаха? Щях да ви посъветвам да се образовате, но по всяка вероятност е твърде късно за вас.:)))
57
0
 
5
 
! Отговори
гф преди 13 години
Трябва да се въведе понятие , виртуална интелигентност , тук е пълно с такива "разбирачи" , четящи уикпедия и гуглето и после се правят на умни по форумите....Примерно 24 , 100% съм сигурен , че тези неща които ги пише ги е прочел преди минути , но , за да изпъкне се прави на умен...