НАТО официално поема контрол над операциите в Либия

Мисията на алианса е под кодово название "Обединен защитник"
Обновена: 30 мар 2011 22:14 | 30 мар 2011 22:14,
6
НАТО официално поема контрол над операциите в Либия
Снимка: Reuters

НАТО официално започна да поема контрола над военните операции в Либия, предадоха Франс прес и ДПА.

Според военни източници остават още някои самолети и друго военно оборудване, които още не са прехвърлени под натовски контрол от съответните правителства, но се очаква това да стане в близките часове.

Белгия, Канада, Дания, Испания, Великобритания и Холандия днес прехвърлиха под контрола на НАТО изцяло или отчасти военните си средства, основно военновъздушни, които действат в зоната на операциите, съобщи представител на алианса.

Мисията на НАТО под кодово название "Обединен защитник" се ръководи от канадския генерал-лейтенант Шарл Бушар от военноморското командване на НАТО в Неапол.

НАТО пое по-рано контрола над поддържането на забранена за полети зона над Либия и военноморските патрули за налагане на оръжейно ембарго в Средиземно море и остана само да поеме командването и на въздушните удари по наземни цели в Либия.

Вчера дипломат от страна участничка в операцията съобщи, че НАТО ще поеме ефективното командване на цялата операция в четвъртък сутрин.

Най-тежкият сценарий за Либия ще е да стане разпадаща се страна, която подхранва екстремизма и тероризма, заяви в Ротердам генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Според Расмусен "идеалният вариант би бил мирен изход и мирен преход към трайна демокрация". Либийците са тези, които трябва да очертаят бъдещето на страната си, добави Расмусен.

Той увери, че ролята на НАТО е да защитава цивилните, а не да ги въоръжава и изрази надежда скоро да има прекратяване на огъня.

Междувременно либийското външно министерство предупреди днес, че намекът на Франция, че западните страни може да предоставят оръжие на либийските бунтовници, нарушава резолюциите на ООН, предаде Ройтерс.

Според министерството подобно нещо ще бъде равносилно на подпомагане на терористите.

"Предоставянето на военна помощ на въоръжените банди противоречи на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и е подкрепа за тероризма, защото беше доказано, че въоръжените банди в Бенгази са свързани с Ал Кайда и други терористични групи", се казва в изявлението на външното министерство.

Във вторник френският външен министър Ален Жупе заяви, че Франция е готова да обсъжда със своите партньори възможността за оказване на военна помощ на либийските опозиционери.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
SMART ZA KRAVOJADNITE-PETROLNI KOMPANII.
5
2
 
0
 
! Отговори
сунай преди 13 години
добре чея има тази мошна америка нато без америка е кръгла нулааааааа.00000
4
1
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Каква ще е разликата след като САЩ дават над 60% от парите за НАТО. Кой е НАТО?
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре, де! В колко африкански държави се стрелят и избиват на местна почва? Защо Нато не ходи да спасява цивилните? Защото там само СПИН и комари, нема нищо за окупиране. Най-големите циници бранят свободата да крадат безнаказано - този път за сметка на либийците.
2
1
 
7
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Според Расмусен "идеалният вариант би бил мирен изход и мирен преход към трайна демокрация". Либийците са тези, които трябва да очертаят бъдещето на страната си, добави Расмусен. Той увери, че ролята на НАТО е да защитава цивилните, а не да ги въоръжава и изрази надежда скоро да има прекратяване на огъня-------------------Това е човека който показа на САЩ и ЕвРеИнА Сарко как се тълкува правилно резолюцията на ООН ! Прави впечатление, че САЩ който ореваха света, мисията да бъде под контрола на НАТО все още не са прехвърлили войските си под обединеното командване !!! Днес те удариха Либийските градове Рас-Лануф и Адждабия...А Сарко не ще да чува друг освен ЕВРЕИН да командва мисията.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази Франция много се напъва.