САЩ прекратяват участието си в бойни действия в Либия

Американскитe самолети и кораби преминават в режим на изчакване
Обновена: 3 апр 2011 21:22 | 3 апр 2011 10:39,
228
САЩ прекратяват участието си в бойни действия в Либия
Снимка: Reuters

От днес САЩ започват да се изтеглят от активните бойни действия срещу режима на Муамар Кадафи в Либия, съобщи АП. Пентагонът разчита, че европейските съюзници на САЩ от НАТО ще се справят с режима в Триполи, посочва агенцията.

От днес във въздушните удари срещу обекти на територията на Либия няма да участват американски самолети. В преки военни действия няма да участват и американските бойни кораби и подводници в Средиземно море, които нанесоха първия масиран ударс крилати ракети по либийски обекти преди две седмици.

Американскитe бойни самолети и кораби преминават в режим на изчакване, ако командването на НАТО установи, че не може да се справи само с останалите участници в операцията. Командващият операция "Обединен защитник" може да поиска американски самолети да нанесат удари по конкретни цели, но за това ще бъде
необходимо изричното съгласие на Вашингтон.

Въздушните удари срещу обекти на либийския режим продължават, но в тях ще участват самолети на останалите страни от НАТО. Американски самолети цистерни и самолети, оборудвани за електронна война, ще подпомагат натовските изтребители, които патрулират над Либия с цел да се приложи забраната за полети на либийски самолети.

Муамар Кадафи все още има пълна власт в районите под негов контрол, въпреки появилите се признаци, че мнозина от неговите приближени го изоставят.

Белият дом се надява, че ако правителството на Кадафи не се разпадне напълно през следващите няколко дни, непрекъснатите удари срещу неговите танкове, зенитни батареи и сухопътни части най-малкото ще подкопае сериозно способността му да издържи на напора на отново набиращия инерция бунт срещу режима, изтъква
АП.

Още по темата
"Той все още избива хора", заяви председателят на Съвета на началник щабовете на американските въоръжени сили адмирал Майкъл Мълън. Това е признание, че мисията на западната коалиция все още не е постигнала своите цели, но с оттеглянето си от активни бойни действия САЩ изпълняват вече даденото обещание да прехвърлят основния товар на Франция, Великобритания и останалите свои съюзници в Алианса.

Белият дом все още не е обявил окончателното си решение дали САЩ ще доставят оръжие на опозицията срещу Кадафи. Някои от привържениците в Конгреса на на мисията в Либия смятат, че тази мярка би била от решаващо значение за свалянето на режима на Кадафи и за ограничаване на жертвите на вътрешния конфликт.

 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: САЩЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
3
 
0
 
! Отговори
iaponia преди 13 години
6to obidih proroka mohamed li rezako
154
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
17 декември 2010 - Насрочен е първия тест при който ракетата ще бъде изстреляна от крайцера 4-то поколение "Юрий Долгоруки". Тестът е отменен поради изключително тежката ледена обстановка в Бяло море. За началото на лятото на 2011 г. са предвидени общо 5 изпитания на ракетата от борда на новия подводен крайцер. В случай на успех, ще бъде взето решение за приемането им на въоръжение на подводниците по проекта "Борей".
153
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стратегическият ракетен комплекс "Булава" може да носи до 10 ядрени блока с индивидуално насочване, всеки по 115 кг. и с общо тегло 1150 кг., а обсегът му на действие е до 8000 км."Булава" трябва да стане основното оръжие на строящите се в отбранителния комплекс "Севмашпредприятие" най-съвременни стратегически атомни подводни ракетоносци на Русия от 4-то поколение клас "Борей" по Проект 955/955A "Юрий Долгоруки", "Александър Невски" и "Владимир Мономах", които трябва да бъдат въоръжени с по 12 от новите ракетни комплекса. Предполага се, че подводниците ще бъдат завършени през 2010 г., но въоръжението им все още го няма. Строителството на първия от атомните ракетоносци, "Юрий Долгоруки" струва на Руската федерация 23 млрд. рубли ($ 725,7 млн.), 9 млрд. от които за разработката на проекта и 14 млрд. за строителството на подводницата. Плановете на Министерството на отбраната на Руската федерация предвиждат до 2015 г. да бъдат построени 8 подводници от клас "Борей", най-модерните в света.Също така руското министерство на отбраната предвижда ракети "Булава" да бъдат разположени и на модифицираните подводници от Проект 941У, какъвто е крайцерът (западен клас "Тайфун"), на който се провеждат изпитанията, "Дмитрий Донски".Към 2010 г. не е ясно дали Русия е възобновила и другите си разработки, или е насочила усилията си само към този проект. Според някои руски средства за масова информация, изпитанията на "Булава" са жертва на подривната дейност на американски диверсанти. Руската официална позиция по обяснението на руския вицепремиер Сергей Иванов и други представители на правителството е, че проектът "Булава" е проблемен поради съгласуването и стиковането на работата между десетките предприятия и учереждения, свързани със създаването на ракетата "Булава", както и нереалистично краткия срок за разработването й.
152
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тестовите изстрелвания на ракетата "Булава" се извършват от потопената на максимална дълбочина и в движение подводница "Дмитрий Донски" в Бяло море, а целите за поразяване от ракетата се намират на територията на полигона "***" в Камчатка.
151
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
оплашили са се от кораба дразки
150
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Таз iaponia - 144 и надолу май с бая радиация се набарбальока
149
10
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Този път тактиката на болшевишките политкомисари от КГБ не сработи... - не можеш да диктуваш положението с "въздържал се"... - а всъщност нямаше никакво значение как щяха да гласуват - тях никой не ги базари...
148
5
 
13
 
! Отговори
виц преди 13 години
Нов световен рекорд! Лауреат на нобелова награда за мир Обама успя да хвърли повече бомби отколкото всички останали лауреати взети заедно.
147
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Американците избягаха-няма страшно...идва "Дръзки", някой казват дръжки!
146
5
 
10
 
! Отговори
US ARMY преди 13 години
Дойдохме, видяхме, осрахме!
145
3
 
4
 
! Отговори
DO 144 преди 13 години
UVAJAEMI PASTORI , TUK NE E MASTO ZA SAMOREKLAMA !!!! PRAVOSLAVIETO E NEPOBEDIMO !
144
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kak 6te gi stignem hamerikancite?oni begat s vse sila.a mamed kazal 4e si otvori palatka pred nato v amerika i da izvika iliqan da mu izpee pesenta.
143
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до iaponiaидиот я се скрии *** !
142
13
 
3
 
! Отговори
US ARMY преди 13 години
Дойдохме, видяхме, победихмe!
141
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Американците се чупиха и франсетата бомбардираха колона на бунтовниците. Бреййй...тия знаят ли по кво бият??? хахахаха
140
4
 
1
 
! Отговори
iaponia преди 13 години
В това време на страх, трябва да има хора, които не се страхуват от духа на исляма. Подходът на хора като Волен Сидеров е абсурден и няма как да спечели битката, защото това е път на омразата, а не на любовта. Това е пътят на кръстоносните походи, който не води до живот! И между другото: Колко знаят, че единствените хора, които се опитаха да алармират българската общественост за явлението Атака, бяха пастори от София? Още през 2003 г., когато никой не вземаше на сериозно издателството на Волен Сидеров, което издаваше антисемитска литература и книгите на Хитлер, седем пастори от София направихме пресконференция и обявихме, че това е нещо, на което трябва да се реагира веднага. Никой не ни обърна внимание. Днес, когато Волен Сидеров получи 25% от гласовете, всички са притеснени.Ако Църквата не покаже пътя на любовта, пътят на омразата ще успява! Защото това, на което сме свидетели днес относно Църквата, е нещо близко до шизофрения. Виждаме хората от целия ислямски свят, които са поробени от едно празно и не даващо нищо учение, но са готови да жертват живота си в самоубийствени атаки заради една лъжа. А Църквата, Божиите хора, които имат откровението за един невероятен Бог, които са наследници на едно невероятно бъдеще, се страхуват и това, което ги интересува е дали ще бъде безопасно за тях.Знам, че докато сте ме слушали тази вечер, на някои от вас са дошли тези мисли на страх и на безпокойство: О, ами не е ли опасно да се говори за всичко това? Какво ще стане, ако някои хора чуят това, което се говори тук?... Приятели, ние не бива да забравяме, че причината да имаме вярата в Исус Христос днес, е защото през вековете стотици хиляди братя и сестри са платили с живота си това да може да бъде така. Говорим за хора, които са били убити заради вярата си в Исус.Вярвам, че е време да видим истинския апостолски дух на смелост за Евангелието и любов към враговете ни да бъде възстановен в Църквата на Исус Христос! "Защото ние побеждаваме силите на мрака чрез кръвта на Агнето и чрез Словото на нашето свидетелство, защото не обичаме живота си до толкова, че да бягаме от смъртта!"
139
3
 
2
 
! Отговори
iaponia преди 13 години
А какво стана във Великобритания след бомбените атаки в Лондон миналата година? Тони Блеър и сие седнаха на масата заедно с мюсюлманските лидери да дискутират как може мюсюлманите във Великобритания да бъдат интегрирани в британското общество и да развиват своята култура. Във Великобритания днес живеят повече от два милиона мюсюлмани. Ислямът получи правото да построи вЛондон най-голямата джамия в Европа. Същото се случи и в Германия, която се размина на косъм от бомбени атентати в няколко влака. И ето какво стана след това: "Децата в Германия ще учат ислям. Държавните училища в Южна Германия въвеждат официално в учебната програма уроци по ислям." В Германия живеят около 3,5 милиона мюсюлмани... Какво става, защо ще се учи ислям? Защото всяка атака на исляма върху нация, която няма духовна сила да противостои на този дух, защото е отстъпила от Бога, прави тази нация да се покори и огъне. Защо? Защото хората ги е страх! И защото духът на исляма може да бъде победен само с духовна сила, в която няма страх от смъртта. Ако Църквата не се изправи и не започне да свидетелства, ислямът няма как да бъде спрян! Не можеш да победиш вяра, която иска да завладее света, със споразумения за хуманност и толерантност. Единственото решение на този конфликт е мюсюлманите да чуят Евангелието (Откровение 12: 10-11). Докато ислямът не чуе за Благовестието и любовта на Исус, конфликтът с Израел и света няма отговор! Тук ние виждаме мястото на Църквата! Ислямът не може да устои на посланието за Божията любов. Църквата може да разплете възела! Тя има сила чрез Кръста да прекрати враждата!Според преброяването от 2001 г. общият брой на мюсюлманите в страната ни е 966 978 души или 12,3% от населението. Те чували ли са Евангелието? Ние не трябва да се страхуваме да говорим на мюсюлманите Благовестието, което Исус ни е дал. Как могат те да бъдат достигнати с Благата вест ? Само чрез хора, които показват любовта на Исус към тях и които не се страхуват за живота си. Защото, ако някой се страхува за живота си, той няма да устои срещу духа на исляма. Понеже ислямът работи основно чрез страха от хора. И ако християните ги е страх, тогава Църквата няма какво да каже на ислямския свят.
138
3
 
2
 
! Отговори
iaponia преди 13 години
Изводи за ЦъркватаЦърквата трябва да разбере, че ислямът винаги работи с насилие и страх. Защото това е стилът на дявола - насилие, страх, заплаха. За Църквата трябва да стане ясно какво точно се случва след всяка една терористична атака. Вижте, ислямът не се притеснява от средствата, ако постига целта си. Защото това, което се случи веднага след 11 септември, бе, че видни политици и общественици от цял свят започнаха да говорят, че ислямът е религия на мира, че това, което се случи в Ню Йорк, не е лицето на истинския ислям. Това, което терористите искаха да стане, беше ислямът да бъде третиран с респект и уважение от западния свят. И Западът днес говори за исляма така, както от векове не е говорил. Причината е ясна - ако има милиони мюсюлмани, които живеят в твоята държава - това е скрито оръжие. Ти не искаш да пострадаш и ще говориш с уважение.Неотдавна например лидерът на Хизбула много ясно призова мюсюлманите, живеещи в Европа, да бъдат готови да откликнат, когато бъдат призовани, защото те са оръжието на исляма. От само себе си се разбира, че не всеки мюсюлманин е терорист, но много от мюсюлманите, които са наистина правоверни, са в робство на това учение и те могат да станат живо оръжие в ръката на духа, който стои зад исляма. По цялата земя днесислямът се радикализираНека помислим какво стана в Испания след терористичните атаки в Мадрид? Всички нелегални имигранти мюсюлмани получиха възможност за легален статут. Мадрид изтегли всичките си войски от Ирак обратно в Испания, мюсюлманите получиха нови права за образованието на децата си в исляма и вярата си. С други думи всичко, което те искаха още преди това, но не им се даваше, сега го получиха.
137
4
 
1
 
! Отговори
iaponia преди 13 години
Посланието - 11 септемвриТова, което светът видя на 11 септември в Ню Йорк, е просто едно съобщение, изпратено от исляма до западния свят. И посланието много просто и ясно гласи: Вижте, нас не ни интересуват международните правила! Ако вие не ни помогнете да се справим с Израел, ако вие не оттеглите подкрепата си от Израел, ние сме в състояние да ви нараним, където и да се намирате! Защото за исляма няма нищо по-лошо и позорно от това, да загуби земя, територия, която някога е имал. Ислямът вече е наясно, че тази тактика работи. Ако ти заплашиш живота на западния човек, той ще се размърда и ще започне да сътрудничи, за да опази своята кожа. Тероризмът не е нещо ново за исляма. И днес това е оръжие, с което ислямът казва: Ние ще ви принудим да работите с нас. Истината, е че онези нации, които откажат да сътрудничат на исляма, ще видят много повече тероризъм, отколкото предполагат. Защото ислямът не е глупав и вижда, че отстъпилият от християнската вяра западен човек не се интересува от друго, освен от своето спокойствие и сигурност. Опасността и заплахата ще накарат западния свят да сътрудничи. Когато страхът стане достатъчно голям те ще се огънат. Това, което ислямският свят казва днес, е: Ако искате да покажете, че сте наши приятели и уважавате исляма и нас, тогава помогнете ни да се отървем от Израел!Днес има две неща, които са истинска заплаха за исляма.Първото е съществуването на Държавата Израел. Второто са християните, които проповядват Благата вест на мюсюлманите, като не се страхуват да кажат, че ислямът е лъжеучение и не може да бъде от Бога. Защото това учение държи повече от един милиард хора далеч от спасението и от това да получат вечен живот чрез Исус Христос. Ако ние си позволим да кажем, че това учение е антихристиянско, защото е основано на лъжа, на страх и на измама, ислямът ще реагира много, много агресивно.
136
4
 
1
 
! Отговори
iaponia преди 13 години
Колко от нас са чували думата худна? Западните държави смятат, че ислямските народи могат да сключат худна с Израел и да настъпи траен мир, но това е дълбоко наивно. За мюсюлманите сключването на худна е само, когато се чувстват слаби. В момента, в който те са отново силни - худна приключва. Защото никога ислямът не сключва мир със своите врагове, освен ако те не са покорени под него.И сега ислямските народи са свидетели, че поради някаква причина тази малка държава Израел отказва да бъде победена. Ислямът не може да я победи, разбира се, основно заради подкрепата, която тази държава получава от САЩ. Така че ислямът си поставя за цел да намери съюзници в тази битка срещу Израел. Днес има надигащ се антисемитизъм в цяла Европа, който се крие зад думите анти-израелизъм. Европейците казват: Ние не сме антисемити, ние сме против това, което прави Държавата Израел. Даваме ли си сметка колко нелепа е подобна формулировка? Но ислямът е напълно наясно, че не може да се справи с Израел сам. Стратегията е да бъде оказан натиск върху западните държави, така че те да застанат срещу Израел - за да може ислямът да се справи с тази ужасна ситуация - съществуването на Държавата Израел. Затова арабските държави започнаха този натиск най-напред използвайки петрола, но след време осъзнаха, че Западът не се влияе много и не може да бъде променен само по този начин. След дълги опити да повлияе на Запада, ислямът разбра, че същият този Запад ще започне да работи с исляма срещу Израел, само ако трябва да пази своята собствена кожа и ако изгуби протекцията и спокойствието си. Много важно е Църквата да разбере, че ислямът вече знае, че това работи.