Ядрените реактори в Китай са издържали проверките за безопасност

Проверката на строящите се 28 реактора ще приключи през октомври
Обновена: 15 юни 2011 12:03 | 15 юни 2011 12:03, Елка Василева
0
Ядрените реактори в Китай са издържали проверките за безопасност
АЕЦ "Фукушима". Снимка: Reuters

Китайските регулаторни власти в областта на ядрената енергетика съобщиха, че ядрените реактори в страната успешно са издържали проверките за безопасност, направени след ядрената авария в АЕЦ „Фукушима“, предаде Асошиейтед прес.

Всичките 13 реактора, които в момента работят в Китай, са били подложени на изпитания, подобни на проверките за сигурност в Европа и САЩ, посочи заместник-министърът на околната среда на Китай Ли Ганцзе в съобщение на сайта на министерството.

Проверката на сигурността на останалите 28 реактора, които сега се строят, ще приключи през октомври, добави той.

Ли призова за големи промени в китайския ядрен надзор след ядрената авария във Фукушима, макар да няма признаци, че Китай планира да изостави амбициозната си програма за развитие на този сектор.

Китай планира да има над 100 ядрени реактора в действие до 2020 година, но спря издаването на разрешителни за нови централи, докато не бъде изпълнен националният план за ядрена безопасност.

Пекин посочва, че е необходимо разрастването на ядрената енергетика, за да се покриват нуждите на гладната за електричество икономика, която е зависима от въглищата, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари