Религиозно напрежение сред бежанците от Сирия

10 000 чакат на границата с Турцияq 7000 вече са влезли
Обновена: 15 юни 2011 13:01 | 15 юни 2011 12:58,
21

Сирийски бежанци в лагер в турската провинция Хатай. Снимка: Reuters

Турция е изправена пред религиозно напрежение заради засиления поток от сирийски бежанци, съобщава Independent. Около 7000 души, бягащи от конфликта в Сирия, са регистрирани от турските власти досега.

Други 4000 се смята, че са влезли в Турция нелегално, а 10 000 са се събрали на границата. Броят на бежанците расте ежедневно, тъй като режимът в Дамаск разшири обсега на атаките и в северната провинция Идлиб.

Въпреки твърденията на мнозина от протестиращите в Сирия, че са единни в искането си за свобода, сред бежанците се появяват междуверски разделения. Някои от тях твърдят например, че сирийци от алауитската общност са въоръжавани, за да свършат мръсната работа на режима.

Нарастват опасенията, че религиозното напрежение, предизвикано от сирийското въстание, ще бъде внесено в турската провинция Хатай, в която има деликатен демографски баланс между сунити, алевити – шиитска общност, свързана с алауитите в Сирия, и християни.

Сирийски войски, кръстосващи размирните градове и села около Джиср аш Шугур в северната част на страната са били видени снощи на не повече от 3 км от турската граница.
 
Бежанците, останали като в капан в тази ивица земя, съобщават, че са видели снайперисти да заемат позиции. Турски войници ги предупредили също, че сирийските войски се готвят да ги нападнат.

"Какво прави ООН? Нищо. Само говорят и не помагат. Защо побързаха да помогнат на Либия, а за нас не правят нищо?", пита един от сирийските бежанци.
 
Почти няма шанс Западът да се намеси в Сирия, тъй като Русия и Китай блокират резолюциите, осъждащи режима на президента Башар Асад.

Стотици сирийци бягат към границата с Турция с трактори, камиони и пеша, а някои се крият в кални маслинови горички без подслон и храна, пише New York Times. Гледката от двете страни на 800-километровата граница, която сирийците могат да преминат без визи, внася ново измерение в тримесечното въстание срещу Башар Асад.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 12 години
Ми да не се намесва ООН на първо време ... щом са толко тарикати да ги остават да се поизбият помежду си мюсюлманите и накрая да ги треснеме !!!
19
0
 
2
 
! Отговори
american boy преди 12 години
Дано нас не ни залеят фесове и араби!
18
1
 
3
 
! Отговори
Mango преди 12 години
Където има мюсюлмани, винаги има религиозно напрежение!Защо ли?
17
0
 
1
 
! Отговори
xama преди 12 години
demokracia za siria
16
0
 
1
 
! Отговори
Любопитен преди 12 години
Дали са кюрди не става ясно от статията. Но ако тези хора си имаха собствена държава, може би щеше да е различно...
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нито мюсюлмани, нито христ. Това са кюрдо-***. Целта е втора такава държава в района. България също ще си пострада. Честно казано, при горепосочните даже предпочитам нашите роми. Поне не се занимават с бомби!
14
4
 
2
 
! Отговори
забележете преди 12 години
Там има и християни ,и сигурно от векове никой не ги закача ! А тук в "демократична" България властта тайно подкрепя вандализма срещу мюсулманите !Някои хора са много жалки ,въпреки че са в ЕС ! Голям контраст между ЕС на демократичните държави и България ,нерде Ямбол ,нерде Истанбол ?!
13
2
 
3
 
! Отговори
ISTORIK преди 12 години
TOVA SA BEZSRAMNI I NEBLAGODARNI KYURDI - KOGATO SA V BEDA NAMIRAT POMO6T I PODSLON V TURCIQ A KOGATO MALKO SE POUSPOKOQT REVAT ZA DEMOKRACIQ... EY NA TOVA MU SE VIKA NEBLAGODAREN I LICEMEREN NAROD I ETO GI DOKAZATELSTVATA V SLU4AQ. SA6TOTO BE6E I KOGATO SADDAM GI SMAZA PREDI GODINI. KYURDITE SA NEJELANI OT NIKOGO NA IZTOK, SAMO BALGARITE IZPITVAT SIMPATIQ KAM TQH ZATOVA 4E MRAZQT TURCITE. NE SLU4AYNO KYURDITE NAPOSLEDAK SE IZSELVAT V BG, TUK SE 4UVSTVAT KATO PRI BRATQTA SI.
12
1
 
3
 
! Отговори
sweden преди 12 години
tova sa samo kurdi be samo te sizdavat problem iskali demokraciya 4e nyama koy go izgubil 4e niye sme go namerili
11
1
 
6
 
! Отговори
лошо преди 12 години
Внимание!Тези бежанци от Турция ще пратят голяма част в Бг и тогава ще стане лошо,в удобен момент тге ще вдигнат подобен протест и ще направат същотото което правят там,а ние българите не сме свикнали да се пазим от тези чужди хора,ще ги изпратят както пращат тунизийците и либийците от Италия във Франция,обаче там хората знаят как да се защитят в подобни ситуации.Мисля,че нашите управляващи не биха могли да се справят с подобен проблем така че ние всички трябва да защитим адекватно
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Religia.... v koi skapan vek jiveete ve maika mu stara...
9
6
 
10
 
! Отговори
до мюсюлманите преди 12 години
нещо не ви излизат сметките щом китай дето е е страна която няма пустини има добра реколта имат закони за намаляване на популацията зна4и натам отива света по едно до две деца на семеиство ина4е се полу4ава голям балон и голям глад а вие които пове4ето живеете в пустинята и раз4итате на един петрол 1 000 000 000 мусулмани и продалжавате да си надувате балона 6е има глад няма как европа нее мана небесна трябва да мислите за намаляване на популацията като китай така си4ки 6е са доволни .
8
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
забранете исляма и няма да има спорове
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МНого ясно,че Русия и Китай ще са против намеса в Сирия(Ами то само Сирия и Иран останаха последните крепости на" Пътя на коприната "и най прекия път към средна Азия)NWO
6
5
 
7
 
! Отговори
Дорина преди 12 години
"Някои от тях носят само живота си." Много силно.
5
14
 
6
 
! Отговори
:)do 4 преди 12 години
po dobre fanatici no sus cel
4
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
фанатиците от атака себе си не могат да оправят:)
3
14
 
23
 
! Отговори
ХХХ преди 12 години
Като гледам снимките виждам само некакви диваци и талибани.Дано не идва тук тая *** че ще имаме големи проблеми.
2
21
 
14
 
! Отговори
Атакист преди 12 години
само Атака ше ги оправи.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
za zalost mnogo 4esto religiata vodi do voina za6toto nikoi ne iska da tolerira drugia. kakva primitivnost, nose6ta smyrt.