АЕЦ "Фукушима-1" е оградена с вълнолом

Съоръжението ще издържи цунами с височина 7-8 метра
2 юли 2011 22:55, Елка Василева
4
АЕЦ "Фукушима-1" е оградена с вълнолом
Снимка: Reuters

Авариралата АЕЦ "Фукушима-1" вече е оградена откъм океана с временен вълнолом, който може да издържи цунами с височина 7-8 метра, съобщи днес компанията оператор на централата ТЕПКО, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Експерти прогнозират, че подобна вълна може да връхлети японската АЕЦ при евентуално ново земетресение с магнитуд 8.

Височината на вълнолома над океанското равнище е 14 метра, пояснява агенцията.

Според Джуничи Мацумото, говорител на ТЕПКО, новата изкуствена бариера с дължина 362 метра се очаква да предпази от океанските вълни зона, в която са разположени залата с турбините на ІІІ реактор от централата и общото наземно хранилище за течни радиоактивни отпадъци.

На 11 март североизточната част от остров Хоншу бе разтърсена от земетръс с магнитуд 9 и външното електроподаване на АЕЦ "Фукушима-1" се самоизключи, а резервните енергийни инсталации бяха унищожени от цунами с височина близо 15 метра.

Системите за охлаждане на реакторите спряха за дълго и три от блоковете бяха сериозно повредени, включително ІІІ реактор, зареден с ураново-плутониево гориво. В един от реакторите нямаше гориво, а останалите два не пострадаха и в момента са в състояние на "студено спиране", напомня ИТАР-ТАСС.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Остана ли реактор който не е протекъл там?И защо медиите млъкнаха, като най-голямата заплаха е именно сега!? След като изтеклото ядрено гориво циркулира из планетата и вали с дъждовете в момента?
3
2
 
5
 
! Отговори
Комунист преди 12 години
Японските *** са се сетили накрая.....ех,боже ,какви прекрасни реактори затрворихме заради продажноста на Сините Болшевики на Гаргамел,дано Господ им даде тежка,болезнена и бавна смърт!!!
2
0
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
И аз си помислих същото още преди да прочета коментара.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
след дъжд качулка