Брайвик иска да е главнокомандващ въоръжените сили на Норвегия

Десният екстремист поискал оставката на правителството
31 юли 2011 22:35,
128
Брайвик иска да е главнокомандващ въоръжените сили на Норвегия
Андерш Брайвик. Снимка: Reuters

Десният екстремист Андерш Брайвик, който се призна за извършител на терористичните нападения в Норвегия миналата седмица, поиска правителството да подаде оставка. В замяна той обеща да предостави информация на разследващите органи, съобщи днес норвежката телевизия НРК, цитирана от ДПА, като се позова на полицейски източници.

Миналия петък Брайвик извърши бомбен атентат в Осло, отнел живота на 8 души, след което застреля 69 души на близкия остров Ютьоя.

Трийсет и двегодишният екстремист постави като условие за своето сътрудничество със следствието и оставката на генералния щаб на армията, както и абдикацията на краля Харалд Пети. По време на втория разпит вчера Брайвик настоя също да бъде назначен за главнокомандващ въоръжените сили на Норвегия, информира телевизия НРК, цитирана от Франс прес.

Полицията отказала, но след като прекарал десет часа със следователите, убиецът все пак склонил да говори.
Полицейският прокурор Пал-Фредрик Хьорт Краби заяви днес пред АФП, че Брайвик се показал "твърде разположен" да отговаря на въпросите. Не пожелал обаче да даде информация за другите "клетки" от неговата организация, за които споменавал преди това.

Обвиняемият е задържан под стража в затвор с максимална сигурност за осем седмици и този срок може да бъде удължен.

Още по темата
Предстоят психиатрични експертизи, които да установят дали може да му се търси наказателна отговорност. До ноември двама норвежки лекари трябва да представят своите изводи, посочва агенцията.

Адвокатът на Брайвик заяви по-рано, че клиентът му вероятно е "умопобъркан", но било твърде рано да се каже дали ще избере съответната линия на защита, напомня АФП.

Междувренно ръководителят на институцията, която ще се произнесе по психиатричната оценка на  Андерш Брайвик заяви, че е слабо вероятно обвиняемият да бъде обявен за невменяем, предаде Асошиейтед прес.

Доктор Тарйеи Ригнестад, който ръководи Норвежката лекарска комисия по съдебна медицина заяви, че Брайвик изглежда е имал контрол над действията си.

В Норвегия за диагноза невменяемост се изисква обвиняемият да е бил в състояние на психоза по време на престъплението, тоест да е изгубил връзка с действителността до степен да не е можел да контролира действията си.

"Не е особено вероятно да е бил в психоза", заяви Ригнестад. Лекарската комисия трябва да прегледа и одобри оценката за душевното състояние на Брайвик, която ще направят от двама назначени от съда психиатри, преди съдът да реши дали Брайвик носи наказателна отговорност, доп

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: Андерш Брайвик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
2
 
! Отговори
хахахах преди 12 години
надявам се света да види смурта на исляма и на татари ше бада истински щастлив за света монголци араби
75
1
 
1
 
! Отговори
до ястреб преди 12 години
да ти кажа ли голко сте интелигенти една троика неможе да варжете в училище ама иначе сте корназ 4е трябва неверници да ви вадят троиките в живота сте двоикаджии ве *** сега *** в джамията ходжата да те опраи по случаи рамазана
74
0
 
1
 
! Отговори
до ястреб преди 12 години
ти не беше ли мюсюлманин (вълка кожата си мени но нрава никога ) и от каде мюсюлманин ше говори такива прекрасни думи за интелигентност и ше сваля звезди понятия които са ви чужди *** или сте в неизгодна позиция
73
0
 
1
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
78 - Щом можеш да ползваш компютър, значи в тебе има наченки на интелигентност. Опитай се да се соморазвиеш малко, и следващия път се опитай да напишеш нещо смислено.
72
0
 
3
 
! Отговори
мен преди 12 години
Този гнидоносител Ястреба пак ли е тук? Отиди попитай баща си как те е правил с комшията защото ако ти обясня аз пак ,ще ме изтрият *** насрана
71
1
 
2
 
! Отговори
кан преди 12 години
след като след освобождението са ги оставили тука без да ги закачат,значи тия не са правили нищо лошо,иначе щяха да ги избият
70
2
 
3
 
! Отговори
мен преди 12 години
Супер дайте му на човека и вижте какво ще стане с мюсулманските ***
69
0
 
1
 
! Отговори
до 73 преди 12 години
именно затова са меллези.
68
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
na toia psihar da mu izvadiat mozaka i mu go dadat za iadene. kakvo delo, kakvo dali e normalen za sledstvie. za takiva baavna smyrt bez syd.
67
8
 
2
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 72 - От русите и синеоки славянки. Ако беше нещо от българките, всички турци трябваше да са *** като ***.
66
0
 
13
 
! Отговори
до 59 преди 12 години
ти откъде знаеш какво е било преди 200г.бе рязано меллезче.като ви гледам тия които се правите на тюрки,повечето имате руси коси и сини очи.замисли се откъде,a.
65
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е**ти *** тоя... нека ми го дадат за 1 седмица, веднага ще изпее всичко, ако изобщо има нещо важно за казване...
64
4
 
2
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Малко го бият тоя....
63
3
 
7
 
! Отговори
Лудничар преди 12 години
Брейвик трябва да бъде назначен за главнокомандващ на "въоръжените сили" на Първо психиатрично отделение на лудницата в Осло:-)))).
62
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 12 години
Breivik iska da e glavnokomandvasht silite na NATO-OTAN v Evropa.
61
3
 
1
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 38 - Историята за изнасилването на деца в Беслан първо беше публикувана в Islam-watch.org и след това беше преповтаряна в много други сайтове. Въпреки че сайтът беше запитан множество пъти да посочи оригиналния източник на "информацията", все още няма отговор. Та интересно ми да знам, ти дали имаш друг източник, на който да се позоваваш или е същата история от Islam-watch.org. Ако имаш, можеш ли да я споделиш с нас?
60
10
 
3
 
! Отговори
EU-citizen преди 12 години
Помнете Беслан. 200 човека, от които 150 деца 6-12 години, бяха убити. от ислямисти. Момичета заложнички са били изнасилвани пред родителите им преди да взривят бомбата.--------------------------- 1. Не са 200, а 300 2. Никой не е бил изнасилван, самите заложници казаха, че с тях са се отнасяли добре, освен че отвънка не им даваха вода. 3. Всички загинаха заради тъпашката атака, заповядана от Путин.
59
2
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
Този е болен от синдрома - "Бойко Борисов" --иска да бъде генерал .цар .премиер . световен лидер .и т.н. явно синдрома е заразителен .но все още не се е развил като вирус в спортна насока ---тенисист .футболист .джудист .каратист .сумист .или пожарникар полицай .банкер . милиардер
58
4
 
1
 
! Отговори
do 103 преди 12 години
"ози масон си е типичен... масон. Масоните са сатанисти -всичките до един. Вижте на една от снимките брадичката му е под формата на един от знаците на сатаната. XAXAXXAXXXAXAXXAXAXA :))) haide sega si vzemi hapcheto i si liagai :D
57
0
 
1
 
! Отговори
do 103 преди 12 години
kvi masoni ta goniat pyk tebe pyk sega basi az ludite hora tuka