Обсадата на Триполи – западна медийна постановка?

Целта е да се даде мандат на НАТО за наземна намеса в Либия
Обновена: 23 авг 2011 14:47 | 23 авг 2011 10:09, Елка Василева
220
Обсадата на Триполи – западна медийна постановка?
Поддръжници на Кадафи охраняват резиденцията Баб ал Азизия. Снимка: Reuters

Обсадата на Триполи от опозиционните сили е медийна постановка. Това заяви преподавателят по геополитика Валентин Вацев пред БНР.

"Това е било много нервен и смел опит от страна на френски, британски и може би американски командоси да предизвикат съответния информационен повод, а ако могат и да убият Кадафи – още по-добре. Това е работата на командосите, а завземането на град не е работа на командоси, а на армия. Никаква армия не е влязла в Триполи", каза още Вацев.

Той беше категоричен, че Кадафи и синовете му не са убити, макар че не се знае къде са. "Не са арестувани. Ако бяха арестувани, щяха да ги покажат досега 48 пъти", каза преподавателят по геополитика.

"Западът живее много отдавна в т.нар. общество на спектакъла. В Катар е изграден макет на центъра на Триполи и там се снимат окървавени трупове и ликуващи младежи", допълни Вацев.

Експертът обясни, че в Триполи не може да има опозиция.

"Триполи като столичен град е очистен много отдавна от всички възможности за въоръжена съпротива срещу Кадафи. В Триполи са активирани дълбоко законспирирани бойни групи на НАТО – 6-7 групи от по 10-12 човека. Това са бойни групи, които имат специални цели, специални обекти.

Интернет в Триполи много отдавна нямаше, казва Вацев. Възстановиха интернета и потекоха огромно количество видеоматериали. Така да се каже с медийни средства се ловува много удобно.

НАТО бърза да свърши войната в Либия до средата на другия месец. Най-късно до края на септември Съветът за сигурност на ООН трябва да даде мандат на НАТО за наземна намеса в Либия за уреждане на въпроса", смята Вацев.

Той заяви, че около Триполи има плътна информационна завеса.

"Триполи е изолиран. А правителството на Кадафи живее в 19 век. Те нямат усет за медийна война, те дори не опровергават много често", обясни Валентин Вацев.

Първо правило е, когато се воюва в 21 век, обектът да бъде очистен информационно. Да не му се дава думата, казва Вацев.

Още по темата

Според него предстои световният видеообмен да покаже окървавени и разчленени трупове, дело на кръволока Кадафи, който продължава да унищожава народа си.

Преходното демократично правителство на въстаниците ще отправи отчаян призив към световната демократична общественост за военна помощ, което ще даде основание на ръководството на НАТО, със съгласието на САЩ, да поиска спешно преразглеждане на последната резолюция и приемането на нова резолюция, която ще даде възможност на силите на НАТО, които вече са в Триполи.

"А целта е да се присвои петролното поле около Бенгази. Това ще стане вероятно, но за тази цел трябва да намерят Кадафи реално, а не на макет в Катар, да го убият и по някакъв начин да се разберат с племената, които го поддържат твърдо и категорично. Ще стане това, че либийският петрол ще стане достъпен, съвсем достъпен и безплатен, предимно за Франция", каза Вацев.

Директорът на софийския офис на европейския съвет за външна политика Димитър Бечев заяви от своя страна, че не можем да знаем какво става, но да твърдим, че всичко е нагласено, е прекалено.

Винаги, когато се случват такива събития, сме изцяло концентрирани върху тях, но според мен е по-важно какво следва. След като е имало граждански конфликт, разбира се, че ще има много натиск за справедливост и раздаване на справедливост. От друга страна, стабилен политически ред не може да се създаде, без да бъдат интегрирани хора, свързани с бившия режим.

Според Бечев, ако ситуацията в Либия се влоши, ЕС няма да има военните способности да удържа положението. Това ще бъде една много сложна операция с много политически интереси и с много предизвикателства за самата Либия, каза още Димитър Бечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
4
 
7
 
! Отговори
Анатоли преди 12 години
Радвам се че ме четете макар да не вихаресва истината която ви казвам. НА тези хора искам да им кажа, че Русия е била и ще си остане свръх сила. Ние имаме ракетни войски и космическо командване. Всички космически сателити базирани на геостационарни орбити се командат събират информация за командните ни щабове. Целия ни военен флот се команда с наш руски GPS, Правим наи добрите космически кораби. Имаме най добрите ракети. НАй добрите наземни ракетни установки Правим25% от световното оръжие
184
1
 
5
 
! Отговори
до 184 преди 12 години
ЛЕЛЕ ЧОВЕКО, МНОГО СИ СЕДЯЛ НА СЛЪНЦЕ. И ДА ИМА НЕЩО ПОДОБНО НЕ ВИЖДАМ КАК НЯКОЙ ЩЕ СЕ ИЗПРАВИ СРЕЩУ РУСНАЦИТЕ. ЗА РАЗЛИКА ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ ДЕТО ТОЧАТ ВОЙНИ С ДЕСЕТКИ ГОДИНИ КАТО ИРАК, РУСНАЦИТЕ ПРИКЛЮЧВАТ НЕЩАТА БЪРЗО, ЕФЕКТИВНО И ОКОНЧАТЕЛНО. ПРИМЕР АБХАЗИЯ И СЕВЕРНА УСЕТИЯ ОТ ПРЕДИ 3 ГОДИНИ.
183
1
 
10
 
! Отговори
РИНО преди 12 години
Димата е прав, чакаше се да се роди 9 милионния жител, а сега се топим. На семействата се даваха жилища, макар и панелни. А сега за да си вземеш жилище си цял живот роб на банките и не се знае дали някога ще го изплатиш, ако преди това не ти го вземат. Здравеопазването беше безплатно, а хората сега нямат пари за лекар. Всеки можеше да отиде на море, а сега Слънчев Браяг е за чужденци и мутри. По добре се живееше, сега всеки се е свил в черупката си, озлобен от системата и разделението.
182
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скъпи Анатоли, всички факти говорят че в Русия ще има арабска пролет наесен.
181
1
 
6
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Няколко страни от ЕС се изхвърлиха, после повлякоха Алианса, сега забъркват и ООН, ама кранчето е едно. Досетете се кой ще го контролира. Който може да приключи нещата за три дни. Ама много конфликти му се насъбраха, и има недоволство отвътре. Сарко нагази лука. А Вацев може и да е прав.
180
1
 
12
 
! Отговори
Dimata преди 12 години
КАКВО СТЕ СЕ ВПУСНАЛИ В ИСТОРИЧЕСКИ КОМЕНТАРИ, ИСТОРИЯТА СИ Е ИСТОРИЯ И ЯСНО ПОКАЗВА ЧЕ КОЙТО Е ЗАСТАНАЛ СРЕЩЪ РУСИЯ ХУБАВО НЕ Е ВИДЯЛ. СЕГА СМЕ НА СТРАНАТА НА АМЕРИКА, САМО ЧЕ ОТ КАКТО СМЕ НА НА НЕЙНА СТРАНА СМЕ В ПОСТОЯННА КРИЗА, НАРКОТИЦИ И ПРЕСТЪПНОС ЗАЛИВАТ УЛИЦИТЕ, ХОРАТА ДЕГРАДИРАХА, КУЛТУРАТА СЕ СРИНА, СПОРТА СЪЩО. ХОРАТА ЖИВЕЯТ В ПОСТОЯНЕН СТЕС ЧЕ НЯМА ДА ИМАТ РАБОТА УТРЕ ИЛИ ЧЕ НЯКОЙ *** ЩЕ ГИ ПРЕБИЕ НА ПЪТЯ. НАМЕРИКА И ПУКА САМО ЗА НЕЯ, ОПРЪТ ЛИ НЕЩАТА ДО ПАРИ ЗА ТЯХ МОРАЛ НЯМА.
179
4
 
5
 
! Отговори
до 178 преди 12 години
Уважаеми Анатоли, до окупацията на Царство България от СССР нашата държава беше най-развитата страна на Балканите. Благодарение на "безвъзмездната" помощ на СССР станахме бедняците на Европа.
178
4
 
6
 
! Отговори
КНК до Анатоли преди 12 години
Човече,между руския и българския народ няма праблеми!!!ПРОБЛЕМИТЕ НА ДВАТА НАРОДА СА ОТ РУСКИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ.Сам пишеш,че Русия е богата на ресурси,а народа й тъне в мизерия и глад.Работил съм в Тула,Москва и Сибир и знам как живеят хората там.Когато народа на Русия заживее като нормалните народи в Европа,в условия които съответстват на богатствата на страната,тогава можеш да говориш за империята ви и вашата "сплотеност".Не знам колко си сплотен с ОЛИГАРСИТЕ,назначени от Елцин и Путин.
177
2
 
4
 
! Отговори
Анатоли преди 12 години
Прав си 177 През 11 век Русия взима кирилицата. Така е и за патриарха. Но той е грък изпратен от Византия. Православието в русия идва от Византия а не от България. НА светите братя в Русия има изградени няколко паметници. В новите учебници дори сме го написали и се учи. Но сега нашатаСвета православна църква е Велика и богата, а Вашата е няма никъде. Ела в Москва да видиш само колко нови църкви имаме и с колко злато. А ти ходиш ли на църква? Кога за последно си бил на църква В София имаме 2
176
5
 
6
 
! Отговори
Анатоли преди 12 години
Здравей уважаемиКНК Харесва ми как расъждаваш. В теб има желязна логика. България е на последно място защото се хванахте с США Те ви унищожиха икономиката. Въпреки това вашите продаждни политици са си свалили гащите пред тях. По времето на СССР всичките ви заводи ние ви ги направихме. ГАзта и петрола беше от нас без пари Живяхте за наша сметка. Неблагодарни сте. Ние в ЕС не искаме да влизаме. Ние им продаваме стратегическите суровини и те са зависими от нас а ние от тях не сме. Още много има д
175
5
 
7
 
! Отговори
До 167 ,Анатолий преди 12 години
Млади човече,руското възприятие за света не се е променило от времето на Сталин.Тогава с бой,смърт и ГУЛАГ се набиваха в главите на руския народ колко е велика държавата му и,че това се дължи на болшевиките.Който е против тях е против величието на страната си - враг народа!!!За изоставането - теническо,технологично,културно,НИТО ДУМА!Попитай и ще ти кажат,че първия патриарх на Русия е Киприян-българин.Дали сме ви и азбуката,а с писменост и религия се прави държава.Без нас нямаше да ви има вас!!!
174
7
 
10
 
! Отговори
Анатоли преди 12 години
Искам на всички българи в този саит да ви кажа: НЕ плюите по Русия. В русия казваме Русия е като стар медал. Колкото повече го лъскаш толкова повече блести. Колко повече ни плюват толкова повече се сплотяваме и ставаме единни и силни. Сега 80% у нас Русии искат отново човек като Сталин.Ние сме били империя и имаме самочувствие на такава. Ние сме свръх сила и със славянска душа. Различни от янките. Тех сме ги купили с китаи от вътре. Когато решим ще ги сринем финансово и унищожим Въпрос на вре
173
8
 
4
 
! Отговори
КНК преди 12 години
До кога ще ни занимавате с мислите и съжденията на разни деградирали ЧЕРВЕНИ ***.Не стига,че донесоха толкова мъка и тормоз на народа в продължение на повече от 60 години,а продължават да СЕЯТ МРЪСОТИЯ НАЛЯВО И НАДЯСНО.СТИГА ВЕЧЕЕ!!!И ВИЕ *** СТЕ ВЪВ СЪЩИЯ КЮП КАТО НАС!!!НЕ СЕ ЗАЛЪГВАЙТЕ ЗАРАДИ НЯКОЯ И ДРУГА ДРЕБНА ПАРА.СТИГА ИМ ДАВАЙТЕ ТРИБУНА!!!66 ГОДИНИ ГОВОРЯТ НЕПРЕКЪСНАТО!!!РЕЗУЛТАТА Е : БЪЛГАРИЯ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕС!!!ВСЕ МНОГО ЗНАЯТ,А ИМ ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ.НА НАШ ГРЪБ!!!!!!!
172
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
64 % от "световните ресурси", айде оди да бръснеш комари бе ха, ха, това като глупостите от сорта "нет аналоги в мире" ли са? ха, ха, хо, хо по- бедни сте руснаците от един смотан Ирак примерно, да не говорим за газа и ресурсите на Иран, само хвалби без никакво покритие сте вие другари руски! Но си прав де, нищо общо нямаме с вас, православието е Византия- сега Гърция, те са ви го дали!
171
1
 
7
 
! Отговори
Анатоли преди 12 години
Ето сега пак чета в нашия саит.На Кадафи е осигурено безопасно място в руската военоморска база.От там ръководи и кординира всички бойни действия. Русия няма да остави верния си съюзник в региона да бъде убин или пленен.Не допуска на негово място да се настанят американски и френски интереси и да елеминират руското влиятие в средиземноморския регион.КАдафи е брониран/ разбирай охраняван и предпазван/ отчасти на спезназ заедно с тези на Куба доставени му от Кастро преди 30години.ДА ви чета ли още
170
2
 
0
 
! Отговори
istorik преди 12 години
"Тема за проверка на исторически знания"..., и всичко това в нета, ти действително не си съвсем добре, казвам го със загриженост спрямо персоната ти. До сега не съм чул за персонални словоблъсканици пред монитора, с цел проверка на нечии знания (исторически), това е толкова инфантилно мнение, чак вдлъбнато. Но какво пък, то си коренспондира, определено с автора си.п.с.Гротескно е, когато живели и строели "светлото ком. бъдеще", започнат да обвиняват в "комунизъм", хора нямащи общо с това, но..
169
2
 
6
 
! Отговори
до 96-историка преди 12 години
Не давай мнение за неща,които не ти са ясни!Бил съм в Либия едно време и знам как стоят работите!Първо,Кадафи никога не е бил комунист!Второ,дори и да е бил,за "комунизма" на Либия можем само да мечтаем!И не само ние,ами цялата т.н. "демокрация"!Бедна ти е фантазията за какво става дума!И трето,между акъл и диплома има разлика!Това са различни неща!Акъла сигурно ти е дал диплома,колко му е,но дипломата акъл-не!Да си жив и здрав!:)
168
5
 
8
 
! Отговори
Анатоли преди 12 години
Може да ви прозвучи нескромно но няма по добри от нас русианите. Все повече набираме сила. 64% от световните ресурси са наши. имаме цялата менделеева таблица. Изкуствено задържаме рублата ниска за да си продаваме стоките на външния пазар. Ние без българите си можем но вие без нас не можете. Незабравяите че всички сме източноправославни християни. Само това ни сплотява с вас за сега. Всички ваши политици са продажници. Заради США вие губите от АЕЦ Белене защота США искат да правят7блок козлоду
167
5
 
1
 
! Отговори
anti borisov преди 12 години
режимат на кадафи е време вече да бъде арестуван от либийските власти
166
8
 
3
 
! Отговори
UK преди 12 години
Ех каква добра новина за злобните мижитурки в България. Синът на техният любим диктатор е жив и здрав и е на свобода. Сега ще се разчекнат да пишат глупости срещу САЩ,Великобритания, Франция и други страни от белият свят. Родени и израстнали при диктатора Живков и изнемогващи при настоящият празноглав вожд Борисов е оставило голям отпечатък в умственото им развитие.