Процесът срещу Ширак продължава в негово отсъствие

Влошено е здравословното състояние на бившия президент
Обновена: 5 сеп 2011 21:00 | 5 сеп 2011 19:44, Елка Василева
0
Процесът срещу Ширак продължава в негово отсъствие
Снимка: Reuters

Френски съд реши да продължи процеса срещу бившия президент Жак Ширак в негово отсъствие след медицински доклад, че Ширак страда от неврологични проблеми, които засягат паметта му, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Ширак няма да бъде задължен да се явява лично. Той ще бъде съден задочно и ще бъде представляван от адвокатите си", се казва в решението на съда, взето след запознаване с медицинския доклад, в който се казва, че 78-годишният Ширак не е в състояние да присъства на съдебни заседания.

В събота адвокатите на Ширак представиха медицинска оценка и обявиха, че бившият президент, който през ноември ще навърши 79 години, не е в състояние да присъства на заседанията на съда.

Още по темата


Ширак увери, че иска процесът да стигне докрай, но поиска да бъде представен от адвокатите си до края на процеса.

Според зетя на Ширак - Фредерик Сала-Бару, той вече "няма нужната памет" да присъства на заседанията, защото здравословното му състояние се е влошило през последните месеци.

Това е първият съдебен процес срещу бивш френски държавен глава след Втората световна война. Очаква се той да продължи до 23 септември.

Ширак, който бе държавен глава от 1995 до 2007 г., е съден за злоупотреба с държавни средства, докато беше кмет на Париж между 1977 и 1995 г. и може да получи до 10 години затвор. Той е обвинен, че организирал система от фиктивни работни места, за които плащала парижката община.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Жак Ширак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари