Трима са тазгодишните Нобелови лауреати за медицина

Брус Бойтлер, Жул Хофман и Ралф Стайнман си поделят наградата
Обновена: 3 окт 2011 14:05 | 3 окт 2011 14:05, Елка Василева
7
Трима са тазгодишните Нобелови лауреати за медицина
Снимка: Архив Reuters

Брус Бойтлер, Жул Хофман и Ралф Стайнман си поделят тазгодишната Нобелова награда за медицина или физиология.

Отличието им се присъжда за работата, довела до по-доброто разбиране на имунната система, предадоха световните информационни агенции.

Бойтлер и Хофман са удостоени с Нобеловата награда за работата им върху задействането на вродения имунитет, а Стайнман – за откриването на дендритните клетки и ролята им в механизмите на наследствения имунитет.

"Тазгодишните Нобелови лауреати революционизираха разбирането за имунната система, откривайки ключови принципи, улесняващи функциите й", се казва в изявлението на Нобеловия комитет.

Бойтлер от САЩ и Хофман от Люксембург си поделят едната половина от наградата на стойност 10 милиона шведски крони (1,46 милиона долара). Стайнман от Канада получава другата половина.

Брус Бойтлер е роден през 1957 година в Чикаго, САЩ. Завършва медицина в университета в Чикаго през 1981 година. Работи като изследовател в университета "Рокфелер" в Ню Йорк и в Тексаския университет в Далас, където открива LPS рецептора. От 2000 година е професор по генетика и имунология в Изследователския институт "Скрипс" в Ла Хола, САЩ.

Жул Хофман е роден в гр. Ехтернах, Люксембург през 1941 година. Той учи биология в университета в Страсбург, където се дипломира през 1969 г. След стаж в университета в Марбург, Германия, той се завръща в Страсбург, където оглавява изследователска лаборатория от 1974 до 2009 година. Бил е и директор на Института по молекулярно-клетъчна биология в Страсбург, а в периода 2007–2008 година е председател на Френската академия на науките.

Ралф Стайнман е роден през 1943 година в Монреал, Канада, където следва биология и химия в университета "Макгил". След това учи медицина в Харвардския университет в Бостън. От 1970 година е професор по имунология в университета Рокфелер в Ню Йорк, а от 1988 година е директор на неговия Център по имунология и имунологични заболявания.

Лауреатите за Нобеловата награда за медицина или физиология се определят от Кралския Каролински медикохирургичен институт в Стокхолм, Швеция и се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е присъдена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг (Германия) "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта" посочва БТА.

Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за медицина или физиология, са: Иван П. Павлов (Русия) (1904), Роберт Кох (Германия) (1905), Александър Флеминг (Великобритания) (1945), Джордж Бидъл (САЩ), Едуард Тейтъм (САЩ) и Джошуа Ледърбърг (САЩ) (1958) и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Отново от фундаменталната медицина. Приложната я няма в списъка.
4
3
 
7
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Болните от множествена склероза стават все повече и възрастовата граница спада, същото се отнася и за инсултите. Причините за първата болест все още не са известни. Вярно е, че медицината в някои области доста напредва, но хората по земята гинат все повече и все по-загадъчно. А всичко май се свързва именно с това - с проблеми на имунната система. Не знам дали има някакъв напредък, или просто някой трябва да бъде награден.
3
5
 
17
 
! Отговори
СД преди 12 години
Не ги разбирам тия работи. Но за МИРОЛЮБА. Предлагам приз "Верен поданик на падишаха" .
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещо за ционизма и за световния еврейски заговор няма ли да кажете , хайде
1
8
 
28
 
! Отговори
Спермолюба Лайнатова преди 12 години
За медицина не знам. Но за журналистика номинирам Бенатова... Най-великата репортерка в екипа на Босфор ТВ... Флагман на родната журналистика!