Последните дни на Муамар Кадафи

Не се страхуваше от смъртта, твърди шефът на охраната му
Обновена: 21 окт 2011 14:44 | 21 окт 2011 10:40, Елка Василева
108
Последните дни на Муамар Кадафи
Снимка: Архив Reuters

Муамар Кадафи се тревожел силно от събитията в Либия, но не изпитвал страх за собствения си живот.

Това каза в интервю за телевизия „Ал Арабия“ бившият шеф на службата за охрана на бившия либийски лидер Мансур Дао, който беше заловен от силите на Преходния национален съвет вчера.

Дао, който е роднина на Кадафи, е бил заловен при опит да пробие обкръжението и да напусне Сирт с колона автомобили с поддръжници на Кадафи.

Още по темата
20 окт 2011 15:14
375

По думите на Дао, Кадафи е решил да се прехвърли в родния си град Сирт веднага след като формирования на въстаниците навлязоха в Триполи.

Кадафи не е участвал в ръководенето на бойните операции. Цялостното ръководство е било дело на неговия син Мутасим.

„В самото начало в града имаше много наши привърженици, но с наближаването на отрядите на въстаниците и началото на обсадата хората постепенно започнаха да напускат Сирт. Семействата с деца заминаваха, ние не пречехме на това и позволихме на въстаниците да снабдяват нуждаещите се с храни и гориво“, каза Дао.

Кадафи и най-близките му сподвижници живеели в обикновени къщи, периодически сменяйки местоположението си от съображения за сигурност.
Посланията на полковника с призиви за борба, излъчвани от телевизия „Ар Рай“, били предавани по спътникова връзка.

Положението силно се влошило през последните дни, след като беше напълно обсаден районът, в който се намирали поддръжниците на Кадафи.

„Решихме да се измъкнем, след като бяхме обкръжени и мястото вече не беше безопасно. Искахме да стигнем до съседния район Джариф.

На излизане от града обаче бяхме подложени на мощен обстрел и отново бяхме обкръжени. Всичките ни автомобили бяха унищожени.

Трябваше да се разделим на групи. Пеша ние тръгнахме към Джариф.

Аз бях с Кадафи и министъра на отбраната. С нас беше и малка група охранители.

После бях ранен и изгубих съзнание. Какво се е случило след това, не знам“, каза генералът.

На въпрос на журналиста от „Ал Арабия“ дали Кадафи е изпитвал страх пред лицето на неминуемите смърт или плен, бившият шеф на охраната му отговори отрицателно: „Не, не се страхуваше“.

По думите на Дао бившият либийски лидер силно се тревожел от случващите се събития и многобройните жертви.

Тук журналистът отбеляза, че е „странно да се слуша за тревогите на Кадафи, когато по време на конфликта вие убихте 50 000 души“.

„Кой е казал, че сме убили 50 000 души? Вие, телевизиите „Ал Арабия“ и „Ал Джазира“, предавате невярна информация“, отговори Дао.

Той каза, че представителите на Преходния национален съвет се отнасят добре с него и тъй като е ранен, му е оказана медицинска помощ. На кадрите се вижда, че бившият шеф на спецслужбите на Кадафи има синина под окото, посочва РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: Ударът срещу Кадафи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
12
 
! Отговори
Еми...До 57 преди 12 години
Ми докато има такива балъци да вярват на медиите като теб много ясно че ще има геноцид в Либия. Напрви си труда да провериш информацията ако не от първа то поне от втора ръка и тогава пиши глупостите си по форумите. Това че си облъчен и следиш новините по телевизията не ти дава предимство - напротив, виждам колко зле изградено ти е мнението. Поговори с хора които са били там на място и тогава пиши простотии. Колкото до доброволното сдаване - аз ако имам убеждения никога няма да го сдам бе ***!
79
0
 
3
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Гледам тука се заформят дебати, като този 71-74. Ама няма смисъл да си ги мерим. Говорим и обсъждаме света извън нас. Той е шарен и различен, и хората са от друг матрИал. Не можем да мерим света с нашия си аршин. Ние се мислим както викаше баба ми.... Не няма да го напиша щото ще скочат един куп мечтатели за "трите морета", а на тях устата не можеш запуши.... пак няма да пиша с какво. Но си обяснявам нещата около либийската радост с притчата за кантара и човешкото око.
78
1
 
7
 
! Отговори
до 76 преди 12 години
Хехе няма трилионери, но има билионери.Но да те светна - На български 1 билион = 1000 милиарда, а 1 трилион = 1000 билиона. На английски billion = милиард и от там ти идва объркването защото не знаеш как е на български, а само на английски и си мислиш, че милиард и билион са едно и също.
77
1
 
29
 
! Отговори
байо от село преди 12 години
Сега либийците ще разберат къде зимуват раците.
76
17
 
3
 
! Отговори
za 73 преди 12 години
Вечбна памет на жертвите на диктатора! За всеки диктатор има по един златен пистолет :))
75
3
 
11
 
! Отговори
111 преди 12 години
А знаете ли какво е клане.......спомнете си за Баташкото клане.....тази рана няма затваряне.......тежко и горко на обикновените либийци.....!!!
74
2
 
9
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Мен също ме озадачава тая неистова радост дето изразяват либийските граждани по площадите. Може пък новите да са им обещали и повече от изброените екстри по-надолу. Примерно "Два пъти повече ще дадем като вземем това дето той го краде". И руси шведки ще докараме за всеки по две, и уиски кой колкото иска ще разрешим. Да не се окажат разочаровани като други едни граждани дето са уж в демократичното семейство, а все се борят с едни завеси и бариери изтъкани и сковани от демократични ценности.
73
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 12 години
всичко под 1000лв за София е супер бедно, всичко над 1000 за провинцията е бедно... заплата под 1000 не трябва да има и пенсия под 500 също
72
1
 
4
 
! Отговори
ДО 59 преди 12 години
Билион и милиард са едно и също число да те светна,може би си искал да кажеш трилионери,но такива физически лица все още няма.
71
1
 
18
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Чета по-надолу, че при Кадафи една мед. сестра взимала 1000$ заплата. Противниците му казват, че извършвал геноцид над собствения си народ. Какво да кажа аз, като дъщеря ми е мед. сестра взима около 300$ и, ако не помагам досега да се е фейнала някъде по света. Кои са българските Кадафита и какво да ги правим?
70
9
 
2
 
! Отговори
До 71 преди 12 години
Прав си беше друго си беше когато имаше Енерго-юг например , родните супермаркети вярно бяха малко празни но какво от това , важното е че партията закрилница бдеше над тях
69
3
 
18
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Поне умря като боец на фронта.Вечна му памет на полковника!!
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 69 : Сигурно ще име лошо е няма да стигнат Катар , Оман , Дюбай , Кувейт , на тех не им трябват изкуствени острови и писти за формула 1
67
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма да минат и 5 години и либийците ще реват на умряло,като им натресат демокрацията.Първи демократи ще са пирамидите,после,фалиращите банки.След тях ще дойдат ЕОН,ЕВН,Кауфланд,Билла и пр.Тази демокрация я познаваме добре в България.
66
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО Патриот : Венсеремос ша победим мръсните империалисти , какво тук значат някакви си тълпи от ликуващи граждани празнуващи своята победа ние си сакаме Кадафито та да може на гурбет да ходиме при *** и да изкараме някой долар
65
0
 
14
 
! Отговори
ганчо преди 12 години
сега всички евреи са доволни,завладяха поредния петролен рай,сега тъпите ***(либийците)ще им работят за без пари и само ще си мечтаят за Кадафи.........,следващите поред са Иран и Сирия......
64
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво чакаш тогава , дерзай някой да те е спрял , да минеш в другите категории , тук поне имаш шанс , ако беше в Либия при Кадафи нямаше да имаш такъв
63
3
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Почивай в мир пустинни лъве, божият гняв неще пощади англо-американските терористи,всичко се връща тъпкано !
62
1
 
1
 
! Отговори
щирлиц преди 12 години
57,да не си лееко дрогиран?
61
0
 
6
 
! Отговори
@ 63 преди 12 години
Аз съм българин, а ние сме 0,1% милионери, 5% средна класа ( доходи 2000 евро + ) и останалите сме бедни и супер-бедни ( под 500 лв месечно ). Аз съм беден българин ( доход 1500лв месечно ).