Последните дни на Муамар Кадафи

Не се страхуваше от смъртта, твърди шефът на охраната му
Обновена: 21 окт 2011 14:44 | 21 окт 2011 10:40, Елка Василева
108
Последните дни на Муамар Кадафи
Снимка: Архив Reuters

Муамар Кадафи се тревожел силно от събитията в Либия, но не изпитвал страх за собствения си живот.

Това каза в интервю за телевизия „Ал Арабия“ бившият шеф на службата за охрана на бившия либийски лидер Мансур Дао, който беше заловен от силите на Преходния национален съвет вчера.

Дао, който е роднина на Кадафи, е бил заловен при опит да пробие обкръжението и да напусне Сирт с колона автомобили с поддръжници на Кадафи.

Още по темата
20 окт 2011 15:14
375

По думите на Дао, Кадафи е решил да се прехвърли в родния си град Сирт веднага след като формирования на въстаниците навлязоха в Триполи.

Кадафи не е участвал в ръководенето на бойните операции. Цялостното ръководство е било дело на неговия син Мутасим.

„В самото начало в града имаше много наши привърженици, но с наближаването на отрядите на въстаниците и началото на обсадата хората постепенно започнаха да напускат Сирт. Семействата с деца заминаваха, ние не пречехме на това и позволихме на въстаниците да снабдяват нуждаещите се с храни и гориво“, каза Дао.

Кадафи и най-близките му сподвижници живеели в обикновени къщи, периодически сменяйки местоположението си от съображения за сигурност.
Посланията на полковника с призиви за борба, излъчвани от телевизия „Ар Рай“, били предавани по спътникова връзка.

Положението силно се влошило през последните дни, след като беше напълно обсаден районът, в който се намирали поддръжниците на Кадафи.

„Решихме да се измъкнем, след като бяхме обкръжени и мястото вече не беше безопасно. Искахме да стигнем до съседния район Джариф.

На излизане от града обаче бяхме подложени на мощен обстрел и отново бяхме обкръжени. Всичките ни автомобили бяха унищожени.

Трябваше да се разделим на групи. Пеша ние тръгнахме към Джариф.

Аз бях с Кадафи и министъра на отбраната. С нас беше и малка група охранители.

После бях ранен и изгубих съзнание. Какво се е случило след това, не знам“, каза генералът.

На въпрос на журналиста от „Ал Арабия“ дали Кадафи е изпитвал страх пред лицето на неминуемите смърт или плен, бившият шеф на охраната му отговори отрицателно: „Не, не се страхуваше“.

По думите на Дао бившият либийски лидер силно се тревожел от случващите се събития и многобройните жертви.

Тук журналистът отбеляза, че е „странно да се слуша за тревогите на Кадафи, когато по време на конфликта вие убихте 50 000 души“.

„Кой е казал, че сме убили 50 000 души? Вие, телевизиите „Ал Арабия“ и „Ал Джазира“, предавате невярна информация“, отговори Дао.

Той каза, че представителите на Преходния национален съвет се отнасят добре с него и тъй като е ранен, му е оказана медицинска помощ. На кадрите се вижда, че бившият шеф на спецслужбите на Кадафи има синина под окото, посочва РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: Ударът срещу Кадафи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
1
 
! Отговори
ДО 61 преди 12 години
Е видя се колко го обичат. А ти не знам от коя статистика ги вадиш тези числа , сигурно от тази на режима
59
0
 
0
 
! Отговори
До 59 преди 12 години
А ти от кои си
58
0
 
2
 
! Отговори
ORCE преди 12 години
Eve sega cuvme deka zlotvoror i gad SARKOZI bara proska i da se misli za dobroto na narodot.Pa ima li barem malku obraz ovaa gnida ,pa kako ce objasni deka NATO uvijcite kako verni slugi na multi nacionalnite kompanii izvrsija agresija vrz edna suverrena drzava,kako se sluci da vo ime na demokratijata da se ubie tolku nevin narod ,da se razrusi edna cela infrastruktura ,a se vo ime na profitot.Duri pokasno ce vidime kolku e bil GOLEM GADAFI.SLAVA MU NA GADAFI A FASISTICKITE ZAPADNI UBIJCI DA GO
57
4
 
16
 
! Отговори
kadafi преди 12 години
БВП на глава от населението - 14 192 $На всеки член от семейството държавата изплаща дотации в размер на 1 000 $ годишно.Помощите за безработица са 730 $ месечно.Заплата на медицинска сестра - 1 000 $.За всяко новородено се изплащат 7 000 $.Младоженците получават 64 000 $ като подарък от държавата за покупка на жилище.При започване на бизнес като едноличен търговец - материална помощ от 20 000 $Големите данъци и сборове са забранени.Образованието и медицината са безплатни.Образованието и стажовете в чужбина са за сметка на държавата!Веригите магазини за многодетни семейства са на символични цени за основните хранителни продукти.За продажба на продукти с изтекъл срок на годност - големи глоби и задържане в подразделенията на специалната полиция.Част от аптеките - с безплатно отпускане на лекарства.За фалшифициране на лекарства - смъртно наказание.Наем на държавно жилище - не се плаща.Ползването на електроенергия е безплатно.Продажбата и употребата на спиртни напитки са забранени - "сух закон".Кредитите за покупка на автомобил и за жилище са без лихва.Услугите на агенциите по недвижими имоти са забранени.При покупка на автомобил 50% се плаща от държавата, за бойците от народното опълчение - 65%.Бензинът струва по-евтино от водата - 0,14$ за литър.70% от семействата живеят в собствен дом. Добавяме най-големите запаси от прясна вода (35 000 куб. км) и готовност още това лято да бъде въведен "златен динар
56
0
 
10
 
! Отговори
kadafi преди 12 години
БВП на глава от населението - 14 192 $На всеки член от семейството държавата изплаща дотации в размер на 1 000 $ годишно.Помощите за безработица са 730 $ месечно.Заплата на медицинска сестра - 1 000 $.За всяко новородено се изплащат 7 000 $.Младоженците получават 64 000 $ като подарък от държавата за покупка на жилище.При започване на бизнес като едноличен търговец - материална помощ от 20 000 $Големите данъци и сборове са забранени.Образованието и медицината са безплатни.Образованието
55
0
 
8
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
Ти си невероятно невинно същество. Кой му пука за обикновените хорица хахахахаха Сега хората по света се делят на билионери ( богопомазани ), милиардери ( супер-богати, но понякога билионерите ги ограбват ), милионери ( богати - които гледат да си запазят богатството като се присламчат към някой милардер/билионер ), средна класа ( овцете дето ги стрижат ) и бедните ( тях кучета ги яли )
54
4
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Видяхте ли радоста на либииците вчера , как смяте така ли се радват доволни от режима хора , които току що са го свалили , стига сте ревали на чужди гробища , те най добре знаят какво им е било последните 42 години
53
10
 
5
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
Тъпий, властта нашите мижитурки я сдадоха мирно през '89. Можеш да бъдеш сигурен обаче, че ако Живков беше отказал да се махне и беше заповядал войската да започне да избива мирни граждани със сигурност щяха да влезнат чужди войски, нищо чудно дори руснаци да дойдат да го елиминират. Никой в днешно време няма да остави да извършваш самоволен геноцид над цял един народ, само защото държиш оръжието. А точно това направи Кадафито, започна да избива народа си, жал ми е колко си заблуден
52
6
 
17
 
! Отговори
МЪЖКАР преди 12 години
Факт е , че Кадафи имаше няколко десетки милиярда долара.С тези пари можеше да отиде във Венецуела и да си живее живота.Така биха постъпили 99% от хората на негово място,но тои остана до края и плати с живота си.......истински Мъжкар
51
6
 
27
 
! Отговори
Кадафи преди 12 години
Хахахаха - Кадафито даде 120 милиарда долара от резервите на Либия на Голдман Сакс и другите еврейски банки от Лондон и Ню Йорк през 2001-2009 и сега почна да с иги иска обратно, но те му пратиха "бунтовници" хахахахаха
50
2
 
14
 
! Отговори
Emi...до 39 преди 12 години
Точно на такова изкривено и манипулируемо мислене разчитат. Ми като не го харесват да го махат, колят бесят и т.н. както направихме ние '89. Но да се месиш в нещата на друга държава - това какво е? Питам те какво е - да влезеш със сила и оръжие на територията на суверенна страна. Пука ми за Кадафи - един диктатор по-малко, но ако ти оправдаваш насилие и нарушаване на суверенитет - е значи не падаш мн по-далече! А за народа какво ги чака - глдеай новините следващите 5 години!
49
10
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
Дано погребението на Кадафито не е по време на изборите ни,че семейство Живкови и Станишеви няма да могат да отидат да почетат паметта му.Дано се пазят архивите в Либия за да излязат на бял свят далаверите на комунистите с Кадафито.
48
4
 
4
 
! Отговори
мм преди 12 години
Кво нещо е човешкия живот? Днес си на върха и опиянен от славата дрънкаш и вършиш глупости наляво-надясно. И изведнъж - мъртъв. Следват малко приказки и отиваш в историята. Мине някоя друга петилетка и вече никой не те помни. Сбогом Муамар!
47
6
 
2
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
Наиситна, защо ни занимавате с този бедуински мерзавец, направи, каквото направи, да, сега ще преживеят проблемите на прехода към демокрация, но какво, да останеше старото ли е по-добре...мисле, че не..така че, дайде да си гледаме нашите проблеми, Кадафито вече е история, при това една *** история....!
46
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не го било страх. Затова ли се е молел като кученце на заловилите го да не го нараняват?!? ***! Смъртта му е микроскопично възмездие за стотиците хиляди невинни жертви на тоталитарния му режим.
45
20
 
4
 
! Отговори
Браво преди 12 години
Малко му беше, твърде бързо му пръснаха кухото черепче, трябваше да се погаврят повече с мръсни бедуински ***. Днес е хубав слънчев ден за света, с един гнусен сатрап по-малко!
44
2
 
17
 
! Отговори
иван преди 12 години
медиците не са виновни но е виновна държавата по онова време че си играеме с американците на такива патриотични игри и сваляне на режими което им е специалитет на цру от време -оно не мислете че не сме виновни за спин скандала това бе опит да свалим кадафи заедно с америка -помагахме и , аз съм българин и съм крайно разочарован че един такъв лидер си отиде по такъв начин и истински войн , колко такива български политици познавате ако сме честни към себе си
43
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой не заслужава смърт по такъф начин.
42
6
 
36
 
! Отговори
Човек преди 12 години
Служала съм много от дядо ми за Кадафи, той работеше в Либия 11 години от 1968 до 1979 г. Либийците бяха с век преди нас във всичко и хората обичаха Кадафи ... САЩ го унищожиха ... това е ! Лека му пръст на Муамар и бог да накаже убийците ти !!!!
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в момента град Бургас се пръска с химически следи -Chemtrails